Základy vyváženého jídelníčku – 7 tipů, se kterými můžeš začít hned teď

Komentáře
Základy vyváženého jídelníčku – 7 tipů, se kterými můžeš začít hned teď
obrázek z istockphoto.com
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Láká tě zdravý a vyvážený jídelníček, ale stále nevíš kde začít? Pomůžeme ti s tím. Pro začátek je dobré si uvědomit, že na to jíst zdravě nepotřebuješ vysokou školu. Není to ani nic drahého nebo snad neslučitelného s běžným životem pracujícího člověka. Stačí jen dodržovat několik jednoduchých zásad a držet se zdravého rozumu. 

V tomto článku tě provedeme úplnými základy. Ukážeme ti základní představy o zdravém a vyváženém jídelníčku a nakonec se můžeš těšit na 7 praktických tipů, jak s tím vším hned začít. 

Ve výživě existují tři základní makroživiny

Jmenovitě to jsou tuky, sacharidy a bílkoviny. Hned na úvod si zapamatuj, že ve vyváženém jídelníčku by se měly vyskytovat všechny tři základní makroživiny.

  1. Tuky jsou pro tělo důležitým zdrojem energie. Tvoří mimo jiné buněčné membrány a jsou důležitou součástí mozkové tkáně. 

  2. Sacharidy dodávají tělu pohotovou energii. Jsou to právě sacharidy, díky kterým jsi přes den aktivní a máš třeba i sílu intenzivně sportovat. 

  3. Bílkoviny v těle zase fungují jako stavební živina. Jsou důležité pro správný stav kostí, tvoří ale také svaly a v neposlední řadě tě bílkoviny ve stravě dobře zasytí. 

Jestli se ti někdo jako začátečníkovi snaží namluvit, že některou z těchto živin jíst nepotřebuješ, radši od něj už další rady nečerpej. Zaměř se spíš na to, aby tvá strava měla správný balanc – jednoduše od každé živiny tak akorát. 

Nezapomeň ani na vitaminy, minerální látky a vlákninu

Těmto složkám výživy někdy také říkáme jako mikroživiny a to kvůli tomu, že jich ve stravě sníme za den jen málo (například miligramy denně). 

  1. Vitaminy a minerální látky jsou pro tělo nepostradatelné látky, které musíme tělu pravidelně doplňovat. Účastní se totiž mnoha procesů v těle a pomáhají se správným fungováním organismu. 

  2. Vláknina zase podporuje proces trávení. Slouží jako zdroj energie pro naši střevní mikroflóru a v neposlední řadě nás pomáhá zasytit.  

V přirozené stravě by ses měl/a snažit zajistit těchto látek dostatek. Existují sice doplňky stravy, ale v tomto případě nejde o nic, co by z běžné stravy nešlo získat přirozenou cestou.

obrázek z gettyimages.com

Čím méně zpracované potraviny, tím lépe pro tebe

Ve výživě existuje jen málo obecných pravidel, která by platila takřka bez výjimky. Toto ale funguje spolehlivě: Snaž se ve stravě omezit příjem vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Vysoce průmyslově zpracované potraviny jsou takové potraviny, které si při jejich tvorbě prošly dlouhou cestou různými průmyslovými závody. Jsou tak například nugetky z McDonaldu, čokoláda, snídaňové cereálie nebo uzeniny. 

Protipólem jsou čerstvé a přirozené potraviny, které jsou minimálně průmyslově zpracované. Ovoce, zelenina, maso, mléko, obiloviny, luštěniny nebo třeba vejce. Takové potraviny se snaž v jídelníčku preferovat a určitě nic nezkazíš. 

7 tipů, se kterými můžeš začít hned teď 

1. Přidej do jídelníčku ovoce a zeleninu

Společnost pro výživu doporučuje sníst denně 600 g ovoce a zeleniny v poměru 1:2. Určitě si nemusíš vážit každé jablko, ale snaž se zažít si, že ovoce a zelenina je důležitou součástí vyváženého jídelníčku. Skoro bych si troufl tvrdit, že je to jedna z těch nejdůležitějších. 

2. Neboj se jíst maso, ale vybírej kvalitní

Na masu z výživového hlediska není vůbec nic špatného. Jde o bohatý zdroj bílkovin, který současně dodá tělu některé důležité vitaminy a minerální látky. 

Takže když jíš maso, rozhodně nemusíš mít pocit, že nějak hřešíš vůči svému stravovacímu stylu. Snaž se ale kupovat maso, které je libové a čerstvé. Nejlépe uděláš, pokud budeš nakupovat od místního řezníka, který ti s výběrem i vhodně poradí. 

3. Začni každé ráno poctivou snídaní

Většině lidí pomůže, když se naučí pravidelně snídat. Vnese to totiž do denního stravování určitý režim, který pak vydrží i do dalších částí dne. 

A co zvolit ke snídani? To už necháme na tobě. Moje oblíbené snídaně jsou například míchaná vejce s celozrnným pečivem nebo ovesné vločky s ovocem a řeckým jogurtem. Vhodných možností je ale ještě mnohem víc. 

obrázek z getyimages.com/SKYNESHER

4. Dávej si pozor na alkohol

Alkohol do zdravého a vyváženého jídelníčku nepatří. Ne snad že se z tebe musí stát zapřísáhlý abstinent, ale pokud alkoholu ubereš, tvoje tělo se zlobit určitě nebude. 

Pokud se alkoholu zcela vzdát nechceš, snaž se nepřekračovat “rozumnou míru”. Pro muže to je 1 porce alkoholu denně (20 g = sklenka vína nebo velké pivo), pro ženy to je ½ porce alkoholu denně (10 g = polovina sklenky vína nebo malé pivo). 

5. Snaž se omezovat přidaný cukr

Výrobci nejrůznějších potravin od zmrzlin přes jogurty až po nápoje se snaží propašovat cukr doslova všude. Proč? Je to jednoduché – cukr je levný a dobře chutná

Přidaný cukr ale výrazně zvyšuje kalorickou hodnotu výsledného pokrmu, ale nijak zvlášť vás nezasytí. Dávej si na slazené potraviny pozor a snaž se postupně navyknout spíše na přirozené chutě bez přidaného cukru.

6. Nevynechávej oběd

Ani když se snažíš o redukci hmotnosti. Pokud totiž vynecháš oběd, je velmi pravděpodobně, že se tvůj hlad naakumuluje a odpoledne dorazíš domů s takovým vlčím hladem, že do sebe naházíš doslova všechno, co ti padne pod ruku. 

Asi ani ten největší optimista nevěří, že v tu chvíli se budeš nějak zvlášť zamýšlet nad tím, jestli hasíš hlad něčím co je “zdravé”, nebo ne. Snaž se proto předvídat a těmto nekontrolovaným situacím raději vyvarovat. Nakonec i rychlý sendvič zakoupený v nedaleké sámošce může udělat zázraky. 

7. Dbej na pitný režim a preferuj čistou vodu

Za den bys měl/a vypít asi 30–45 ml na každý tvůj kilogram, takže v průměru asi 2–3 litry tekutin denně. To je docela hodně, ale má to svůj smysl – tekutiny se v průběhu dne přirozeně ztrácejí a je potřeba je doplňovat

Jako zdroj tekutin preferuj čistou kohoutkovou vodu. Dále se zaměř na neslazené čaje nebo na ředěné ovocné a zeleninové šťávy. Limonády, džusy a další cukrem slazené nápoje bez spíše jako doplněk a snaž se je postupně spíše omezovat. 

Co si z toho vzít?

Chtěl/a bys začít jíst zdravě? Nic ti nebrání. Opravdu na tom není nic složitého a když začneš, uvidíš, že tě to ještě nakonec chytne a bude tě to dokonce bavit. Najdi si ve výživě ten správný balanc a snaž se vyvarovat extrémů. Žádná potravina není zakázaná, důležité je nepřehánět to a znát správnou míru. 

Určitě nic nezkazíš tím, že dáš ve svém jídelníčku zelenou přirozeným a průmyslově minimálně zpracovaným potravinám. Ovoce, zelenina, maso, luštěniny nebo obiloviny by měly tvořit základ tvé každodenní stravy. Naopak z vysoce průmyslově zpracovaných potravin raději ubírej. 

Nezapomínej také na pravidelný pitný režim. Bohatě si vystačíš s čistou kohoutkovou vodou, naopak se snaž omezovat cukrem slazené nápoje a džusy. 

Co jíst pro zdraví i vysněnou postavu? Stravovací základy pro pokročilé
Co jíst pro zdraví i vysněnou postavu? Stravovací základy pro pokročilé
Co jíst pro zdravé tělo, silnou mysl a vysněnou postavu? Máme pro vás moderního průvodce světem stravování.
Červené maso pro nás může být nebezpečné. Kolik už je moc?
Červené maso pro nás může být nebezpečné. Kolik už je moc?
Všichni víme, že se salámem, párkem a paštikou bychom měli šetřit. Jak je na tom ale dušené hovězí, drůbež nebo ryba? Vědci na to mají odpověď.
10 jednoduchých tipů, jak jíst více vlákniny, být zdravější a snadněji hubnout
10 jednoduchých tipů, jak jíst více vlákniny, být zdravější a snadněji hubnout
Chutě na sladké, kručící žaludek nebo zažívací problémy signalizují, že je s vaším tělem něco v nepořádku. Může to být právě nedostatek vlákniny, který zmíněné neduhy způsobuje. Poradíme vám, jak tuto chybu napravit.
Hubnutí a alkohol: Jak si občas dopřát, aby i přesto šly kilogramy dolů?
Hubnutí a alkohol: Jak si občas dopřát, aby i přesto šly kilogramy dolů?
Pokud je vašim cílem redukce hmotnosti a hubnutí, alkohol rozhodně není ten nejlepší parťák na pomoc. Jak nám alkohol škodí a jak velký je jeho vliv na (ne)úspěšnost diety?
Makroživiny - zdroj životní energie
Makroživiny - zdroj životní energie
Z potravin dostáváme do těla nepřeberné množství nejrůznějších látek, z nichž nejvýznamnější část tvoří makroživiny. Mezi základní makroživiny patří takové látky, které konzumujeme ve velkém množství a které zároveň tělo vyživují a dodávají mu energii. Mluvíme‑li o základních makroživinách, myslíme tím zpravidla bílkoviny (proteiny), sacharidy a tuky (lipidy). V tomto článku si jednotlivé makroživiny rozebereme více do detailu a zmíníme jejich základní význam ve výživě jak sportovců, tak běžné
10 potravin plných cukru, kvůli kterým nehubneš
10 potravin plných cukru, kvůli kterým nehubneš
Příliš mnoho cukru v našem jídelníčku není pro naše zdraví vůbec dobré. To přinejmenším tušíme nebo dobře víme. Velká spousta potravin a nápojů ale obsahuje skrytý cukr. Víte, na které si dát pozor?
Ovoce a hubnutí: Úhlavní nepřítel, nebo věrný spojenec?
Ovoce a hubnutí: Úhlavní nepřítel, nebo věrný spojenec?
Všichni už jsme se někdy setkali s tvrzením, že ovoce by se mělo jíst jen dopoledne, protože jinak se po něm tloustne. Kolik cukru vlastně ovoce obsahuje a opravdu se nám banán po poledni uloží do tuku? Pokud v tomto ohledu stále tápete, je tento článek přesně pro vás.
Kvalita pitné vody: můžeme pít bez obav i tu z kohoutku?
Kvalita pitné vody: můžeme pít bez obav i tu z kohoutku?
O pitné kohoutkové vodě se často říká, že je plná hormonů a estrogenů, které mají negativní vliv na naše zdraví. Co je na tom pravdy a jak jsme na tom s kvalitou pitné vody v rámci vodovodních sítí v České republice?
Snídat nebo nesnídat?
Snídat nebo nesnídat?
Někteří vidí ve snídani symbol zdravého životního stylu, druzí úhlavního nepřítele, který kazí jakékoliv snahy o redukci hmotnosti. Jak to se snídaní je ve skutečnosti?
Potvrzeno: Nekvalitní potraviny mají negativní vliv na hubnutí, zdraví a zvyšují hlad
Potvrzeno: Nekvalitní potraviny mají negativní vliv na hubnutí, zdraví a zvyšují hlad
Můžeme jíst vysoce průmyslově zpracované potraviny a přitom být štíhlí a zdraví? Na to se podíváme v tomto článku a nenecháme hranolku na hranolce!
Jaký je rozdíl mezi vitaminy a minerály ve stravě a těmi v tabletkách?
Jaký je rozdíl mezi vitaminy a minerály ve stravě a těmi v tabletkách?
Naše současná strava nám již neposkytuje tolik minerálních látek a vitaminů jako před lety. Do jaké míry je toto tvrzení pravdivé a máme důvod se obávat nedostatku těchto látek ve stravě? Má používání doplňků stravy své místo a pro koho jsou takové doplňky stravy takřka nezbytné?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?