Jestliže patříte k těm, kteří už se někdy pokoušeli nějaké to kilo zhubnout, jistě mi dáte za pravdu, že cesta je to opravdu dlouhá a klikatá. Nepomohou vám na ní žádné “ověřené” zázraky, ani šílené krátkodobé diety – svůj úspěch si zkrátka musíte vydobýt malými a dlouhotrvajícími krůčky, které vás nasměrují k celkové změně vašeho životního stylu.
V dnešním článku se podíváme na to, jakými cestami se při hubnutí rozhodně NEubírat. Pokud vás naopak zajímá, jak by redukce hmotnosti vypadat měla, podívejte se na naše další články:
- Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
- Jak trvale zhubnout? Stačí dodržovat těchto 5 pravidel
- 12 tipů, díky kterým zhubnete trvale a bez jojo efektu
1. Zeleninové detoxy
Zeleninové očistné kůry, kdy se zelenina stává v podstatě jediným zdrojem potravy, jsou (bohužel) dodnes populární metodou – dávají člověku pocit lehkosti a svěžesti. Jak by taky ne, když během nich nepřijmete téměř žádné živiny! Zelenina je sice zdrojem vitaminů, minerálních a dalších zdraví prospěšných bioaktivních látek, vaše tělo však ke správnému fungování potřebuje základní makroživiny – bílkoviny, sacharidy a tuky. A těmi zelenina rozhodně neoplývá.
Zeleninu tedy při hubnutí rozhodně nevyužívejte jako jediný zdroj potravy – raději ji přidejte k plnohodnotnému jídlu. Jedině tak vám totiž může poskytnout všechny své benefity.
- Komplexně jsme téma detoxikace organismu zpracovali ve článku Detoxy: spása nebo vyhazování peněz s rizikem poškození zdraví?
2. Vynechávání jídel
Máte dojem, že nejlepším způsobem, jak redukovat hmotnost, je vynechání snídaně/oběda/večeře? Pak rychle zpátky nohama na zem – hlad, který na sebe při takovéto radikální změně jistě nenechá dlouho čekat, vás totiž při následujícím jídle nutí zkonzumovat větší množství kaloricky bohatých potravin. Kalorický deficit, kterého bylo (zřejmě) cílem tímto krokem dosáhnout, se tak zase rychle rozplyne.
K vytvoření kalorického deficitu a úspěšnému hubnutí se nemusíte denních jídel vzdávat – stačí jen upravit jejich složení, frekvenci či velikost. Podrobné informace o kalorickém deficitu a fungování svého těla při hubnutí najdete v článku Hubnutí a kalorický deficit: Poznejte, jak vaše tělo funguje, a hubněte.
3. Eliminace lepku
Možná jste už slyšeli o tom, že lepek je pro vaše tělo toxický – po jeho vyřazení se tedy “očistíte” a jako zázrakem se rázem ztratí i přebytečné tuky. Tak takhle taky ne. Lepek, jakožto skupina bílkovin nacházející se v obilovinách, vám může uškodit pouze v případě, že trpíte jejich intolerancí či alergií. Podrobnější informace o tomto tématu najdete v našem článku Pravda o lepku! Smyšlený strašák, nebo tichý zabiják?
Nesnažte se proto zbytečně omezovat výběrem potravin bez lepku – jejich složení, které má zajistit podobnou texturu jako u lepkového výrobku, totiž často není žádná výhra. Např. v případě pečiva se poohlédněte po celozrnných variantách, které vašemu zdraví prospějí rozhodně více.
Jak si vybrat kvalitní pečivo? Přečtěte si článek Pravda o pečivu: Záleží, jaké pečivo jíte při hubnutí?
4. Vyřazení celých skupin potravin (pečivo, přílohy atd.)
Zkoušeli jste někdy během hubnutí vyloučit celé skupiny potravin? Např. pečivo nebo dokonce přílohy? Či snad všechno, co obsahuje tuk? Pokud ano, vsadím se, že prvotní nadšení vám dlouho nevydrželo. Toto vyřazování celých potravinových skupin je totiž velmi omezující a ve finále zcela zbytečné – k hubnutí totiž potřebujete zejména výše zmíněný kalorický deficit.
Jestliže vám omezení/vyřazení sacharidů vyhovuje, je to samozřejmě jedna z možností, jak snížit svůj energetický příjem. Pokud však k snídani milujete čerstvý a křupavý chléb, těžko se ho dokážete dlouhodobě vzdát.
5. Práškové diety
Reklamu na práškové diety, slibující zázračné a rychlé výsledky, jste už jistě někde zaznamenali. Propagované jsou zejména díky své jednoduchosti, vysokému obsahu bílkovin, vitaminů, nebo minerálních látek – jednotlivé výrobky se však samozřejmě dramaticky liší. Tyto diety však mohou při špatném nastavení, zpravidla podhodnocení energetického příjmu, vážně poškodit vaše zdraví. A i kdyby se snad zrovna do puntíku trefili, strava v podobě prášku z umělohmotného pytlíku dlouhodobě láká jen málokoho.
Místo předražených rychlokvašek se snažte zaměřit na dlouhodobé změny ve svém životním stylu a přehodnotit své stravovací a pohybové návyky.
6. Hladovění
Máte dojem, že k vysněné postavě se musíte doslova vyhladovět? Tento způsob “hubnutí” je nejen nesmyslný, ale zároveň také nebezpečný – vaše tělo ke správnému fungování energii zkrátka potřebuje. Nemluvě o tom, že o nějakém dlouhotrvajícím účinku nemůže být v tomto případě řeč.
Namísto hladovění si proto raději správně nastavte kalorický deficit, s jehož pomocí budete efektivně hubnout a zároveň vám zbyde spousta energie na sport a další aktivity denního života. Jak na jeho výpočet krok za krokem, se dozvíte v článku Kalorický deficit. Jak ho snadno vypočítat?
7. Zákaz jedení po 6. hodině večerní
Večerní jedení je pro hubnoucí jedince častým strašákem – i vám už určitě někdy někdo tvrdil, že s úderem 6. hodiny večerní se vám všechno uloží do tuku. I tady vás ale uklidním – kalorie v jídle netuší, kolik je zrovna hodin a onen banán//jogurt/plátek chleba bude v organismu metabolizován stejně, jako kdykoliv jindy během dne.
Soustřeďte se proto raději na celkový energetický příjem během dne – zůstanete‑li v kalorickém deficitu, rozhodně večer nemusíte zamykat ledničku. Kdy tedy před spaním naposledy jíst a co? Přečtěte si v našem dalším článku.
Mohou vaše stravovací návyky za to, že večer nemůžete usnout? Možná, že ano! Více zjistíte v článku 7 stravovacích návyků, kvůli kterým nemůžete usnout
8. Snaha přecvičit stravu
Cvičíte od rána do večera, při pohledu na běžecké boty se vám málem dělá mdlo a kila pořád ne a ne dolů? Dostatečná míra fyzické aktivity je při snaze o hubnutí chvályhodná, vždy však musí jít ruku v ruce s vyváženým a vhodně nastaveným jídelníčkem.
Pokud byste se totiž dlouhodobě přejídali, může se stát, že ani intenzivním cvičením nedosáhnete kalorického deficitu a nebudete proto hubnout. Zkuste si proto spojit pohyb i stravu dohromady a vašemu hubnutí už nebude stát nic v cestě.
9. Přílišné omezování
Chcete být ve svém jídelníčku 100% a k čokoládě nebo pizze se bojíte i přičichnout? Pevná vůle se sice cení, takový přístup vám však pravděpodobně dlouho nevydrží. A není to ani potřeba – vyzkoušejte třeba pravidlo 80/20, při kterém budou 80 % vaší stravy tvořit kvalitní a nutričně bohaté potraviny, zatímco zbylých 20 % věnujete těm méně vhodným – dortíku, burgeru s hranolkami nebo třeba sklence vína.
Při snaze zhubnout je totiž důležité najít si takový způsob stravování, který vás nebude omezovat v běžném životě a u kterého vydržíte dlouhodobě.
10. Vynechávání ovoce kvůli obsahu cukru
Určitě víte, že ovoce obsahuje nějaký ten cukr. Mohu vás však ujistit, že i během hubnutí je cukr v ovoci tím posledním, co by vás mělo zajímat. Čerstvé ovoce totiž obsahuje poměrně velké množství vody (70–90%) a na cukr v něm proto mnoho místa nezbývá. Navíc je zdrojem vlákniny, vitaminů, antioxidantů a minerálních látek, díky čemuž vás dobře zasytí a prospěje i vašemu celkovému zdraví.
Ovoce se tedy nemusíte bát a denně si jej bez obav dopřejte cca 200 g, což je množství odpovídající Výživovým doporučením pro obyvatelstvo České republiky. Podrobnější informace o konzumaci ovoce a redukci hmotnosti se dočtete v našem dalším článku Ovoce a hubnutí: Úhlavní nepřítel, nebo věrný spojenec?
Co si z toho vzít?
Hubnutí je věčné téma – existuje proto spousta způsobů a postupů, které slibují v redukci hmotnosti zaručený výsledek. Ale zdaleka ne všechny tyto způsoby jsou ve skutečnosti vhodné. Mezi ty nejhorší postupy se řadí např. zeleninové detoxy, vynechávání lepku a celých skupin potravin, hladovění, práškové diety nebo zákaz jedení po 6. hodině večerní. Mnoho zdaru vám nepřinese ani přílišné omezování se ve stravování, vynechávání denních jídel, snaha přecvičit svůj jídelníček nebo vyloučení ovoce kvůli obavám z obsahu cukru.
Pro efektivní a dlouhotrvající hubnutí si proto raději nastavte rozumný kalorický deficit a najděte si takový způsob stravování, který pro vás bude příjemný a dlouhodobě udržitelný.