Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

SOVĚTSKÉ SUPLEMENTY (I. část)

6. 7. 2011
Komentáře
SOVĚTSKÉ SUPLEMENTY (I. část)

S rozpadem bývalého Sovětského svazu se mezi kulturisty ze západu rozšířily látky a substance, které pocházely původem z východního bloku. Mnoho látek však bylo zapomenuto a nevymanily se ze spárů komunistického režimu, jsou však více než zajímavé.

SOVĚTSKÉ SUPLEMENTY

SOVĚTSKÉ SUPLEMENTY

 

Všechny doplňky stravy, které braly bývalí profesionální sportovci ze Sovětského svazu, musely fungovat. Povětšinou měly vysokou biologickou hodnotu. To znamená, že jakmile se dostaly do organismu, fungovaly a nějakým způsobem měnily vnitřní prostředí. V Sovětském svazu se vyráběly dva typy doplňků stravy - endogenní a exogenní formu suplementů.

  • Endogenní forma představovala látky v jejich chemické podobě. Obsahovala základní složky (minerální látky), ale mohla obsahovat také regulátory tj. kreatin fosfát a substance s vysokou molekulární hmotností (aminokyseliny).
  • Exogenní substance byly látky, které se do těla dostávaly prostřednictvím stravy a obsahují základní výživné látky. Těmi jsou proteiny, menirální látky, vitamíny, tuky, adaptogeny ...)

Nyní již ale konkréně k suplementům, které byly velmi využívané u nejlepších sovětských sportovců.

 

Retibol (anabolický suplement)

V současné době je moderní, že mnoho výrobců suplementů uvádí účinnek svých produktů srovnatelný s anabolickými steroidy. Tato tvrzení nejsou podložená žádnou vědeckou studií a často se jedná pouze o reklamní trik a hru na spotřebitele. V sovětských érách se však objevoval doplněk stravy, který měl podobný efekt jako anabolické steroidy. Tento efekt byl dokonce prokazatelný nezávislými vědeckými studiemi. Tímto suplementem byl RETIBOL.

Alexey Lesukov 2011 - odchovanec ruské školy

 

Retibol je kombinace různých rostlinných sterolů. Anabolický účinek tohoto produktu je dle vědeckých studií zhruba z 40‑50 %, jako u anabolických steroidů. Nemá však žádné androgenní efekty, které se obvykle pojí s anabolickými steroidy. Hlavním působením je stimulace biosyntézy na buněčné úrovni.

Retibol je vyrobel z kombinace tří hlavních rostlin: Pfaffia paniculata, Rhaponticum a Leuzea carthemoides. Kombinace byla prověřena i japonskými vědci, kteří zjistili schopnost retibolu urychlit proteosyntézu v lidském organismu (podobně jako testosteron). Působí však odlišně jako anabolické steroidy. Podle posledních studií nemá retibol žádné vedlejší účinky spojené s užíváním.

Eleuthorococcus (regenerace)

Eleuthorococcus senticosus (zkratka EC) je známý spíše pod názvem sibiřský žen šen. Je to rostlina vysoká jeden až dva metry, která roste v zalesněných oblastech východní Sibiře. Vyskytuje se na velmi rozsáhlém území, dá se tedy velmi lehce získat a využívat. Nejprve se tato rostlina využívala k léčení post‑traumatických stavů, tedy pro lidi velmi psychicky zatížené. Později se však rozšířila i na pacienty se zraněním a pro těžce pracující.

Alexey Lesukov - trénink

 

Využití EC v kulturistice je velmi dobře zdokumentováno, a to opět ověřenými i neověřenými vědeckými studiemi. Většina z výsledků se pohybovala okolo zlepšení výkonnosti, kde se uvádí zvýšení o 20‑25 % v porovnání s kontrolní skupinou. Hlavním účinkem je zvýšení tréninkového objemu a intenzity, přičemž se výrazně urychlí regenerace po náročném cvičení. Má i energizující a anabolický efekt.

SOVĚTSKÉ DOPLŇKY STRAVY

Rangicrin

 

Rangicrin je suplement získaný z vnitřní části paroží sobů. Jedná se o prášek ze shozeného paroží sobů, kteří sundávají paroží vždy jednou do roka. Ačkoliv se dá prášek vyrábět z každého parohu, vědci zjistili, že nejbohatší na účinnou látku jsou parohy 7‑8 letých samců.

Aby mohl vzniknout rangicrinový extrakt, musí se paroží usušit ve speciálních komorách, kde celý proces probíhá až několik dní za sušení v nižších teplotách. Ty jsou nezbytné pro zachování biologické aktivity. Z paroží pak vzniká tekutý extrakt v poměru 1:1 a z něj pak vakuovou metodou tablety.

Rangicin spadá mezi adaptogeny. Svými účinky připomíná žen šen, Mumio a další. Nejdůležitější vlastností Rangicrinu je schopnost ovlivňovat gonadotropní činnost. Má tedy vliv na funkci sexuálních žláz. Existují dokonce důkazy, že nízký sexuální apetit je možné významně ovlivňovat suplementací Rangicrinem.

Zdroj: youtube.com, Suplementy ve výživě: Embleton Klíčová slova: DOPLŇKY STRAVY, SUPLEMENTY, SOVĚTSKÉ SUPLEMENTY, ANABOLICKÉ, ANABOLIKA, ANABOLICKÉ STEROIDY, RETIBOL, RANGICRIN, ŽEN ŠEN, SIBIŘSKÝ
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Jak rozhýbat střeva?
Jak rozhýbat střeva?
Ačkoli jsou gastroenterologické potíže jedněmi z těch, které poskytují značné množství obyvatelstva, nemluví se o nich příliš často. Naopak se může jednat o tabuizované téma (i mezi členy blízkých přátel či rodiny). Tento článek se proto pokusí odpovědět na co možná nejvíce otázek týkajících se právě zdravého trávení!