Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

SYROVÁTKA vs. KASEIN - proteinové přípravky (II. část)

20. 7. 2011
Komentáře
SYROVÁTKA vs. KASEIN - proteinové přípravky (II. část)

V prvním díle článku s názvem SYROVÁTKA vs. KASEIN - proteinové přípravky, jsme se podrobně podívali na syrovátkovou bílkoviny. Efekt její suplementace na lidský organismus, růst svalové hmoty a regeneraci. Probrali jsme si také postup výroby a zisk syrovátky. V dnešním pokračování si probereme druhou složku mléčného proteinu, a sice kaseinovou bílkovinu.

Kasein (kaseinová bílkovina)

Kasein (někdy psán jako kazein) patří mezi bílkoviny (proteiny), se kterými se setkáváme téměř denně. Je přirozenou složkou mléka, součástí vícesložkových a nočních proteinových přípravků. Tvoří až 80% mléčné bílkoviny. Zbývající část tvoří různé syrovátkové proteiny. Kasein můžeme nalézt v různých druzích a formách. Kasein je velmi významným zdrojem aminokyselin, vápníku a fosfátů. Tyto složky jsou důležité pro správný svalový růst, regeneraci, kvalitu kostí a pojivových tkání.

Kaseinový protein

 


Ovšem je třeba si uvědomit, že ani ostatní syrovátkové proteiny nejsou bezvýznamné. I ony jsou zdroj aminokyselin a navíc obsahují další složky jako imunoglobuliny, rovněž i proteiny, jež mají za úkol vázat kyselinou listovou jako prvek nezbytný k syntéze nukleových kyselin a krvetvorby, laktoferin, laktoperoxidázu a lyzozym. Je známo, že v průběhu metabolismu kaseinu a syrovátkových proteinových složek vzniká mnoho nových bioaktivních peptidů.
Protein shakeKasein se svým chováním daným jeho strukturou od zbývajících proteinů odlišuje. Syrovátkové proteiny jsou tráveny v našem organismu rychle, kasein je tráven velmi pomalu. To je proto, že po konzumaci vytvoří v žaludku formu určitého gelu (zrosolovatí). Právě tato schopnost z něj dělá tak kvalitní zdroj výživy a protein využitelný při plánovaném delším lačnění. Kasein je velmi často používán vkulturistice a fitness, ato z důvodu pomalého trávení, kdy pro trénujícího sportovce tvoří kvalitní a dlouhotrvající zdroj aminokyselin a peptidů. Pomalé uvolňování aminokyselin do krevního oběhu má anti‑katabolický efekt pro tělo, dlouhotrvající pozitivní dusíkovou bilanci a znemožňuje poškození svalů. Toto je výhodné zejména při nočním lačnění, kdy tělo nemá možnost jiného čerpání energie než z energetických zásob. Velmi často si syntetizuje aminokyseliny z tělesných bílkovin.
Kasein a z něho odvozené sloučeniny kaseináty se využívají v potravinářství jako plniva a zjemňovače při imitaci párků, u polévek a vývarů. Často se používají, aby nutričně obohatily jídla jako přídavná látka, díky vysokému obsahu bílkoviny, nízkému obsahu laktózy a jemné chuti. Mezi tato nutričně obohacená jídla patří např. vysokoproteinové práškové nápoje, obohacené sušenky a cereálie, směsi pro kojence a nutriční tyčinky. Další využití je u náhražky smetany do kávy, omáček, zmrzliny, salátových dresinků, zpracovaného masa a uzenin, pekařské polevy a cukrářských krémů.
Na kasein může vzniknout, stejně jako na jiné mléčné produkty alergie. Tato alergie je však velmi málo se vyskytující.

Jak se dělá tvaroh?

 

Druhy kaseinových poteinů

V oblasti sportovní výživy se vyskytují prakticky tři druhy kaseinových preparátů na trhu – kaseinát vápenatý, micelární kasein a izolát mléčného proteinu.

Kaseinát vápenatý

Nejméně vhodnou formou je kaseinát vápenatý. Zastaralá forma kaseinu, která se vyrábí chemickou reakcí. Pro trávící trakt není tato forma kaseinové bílkoviny ideální. Velká část z přijatých bílkovin se nevyužije a odchází z těla nestrávena. Získává se sýřením odstředěného mléka kyselinami a následnou neutralizací hydroxidem vápenatým (hydroxidem sodným se neutralizuje kaseinát sodný). Díky prvotním fázím získávání základního kaseinu ztrácí finální produkt na kvalitě. Kaseinát vápenatý je velmi často složkou nekvalitních nočních proteinů. Tyto proteinové přípravky jsou již přežitkem, zvolte tedy raději micelární kasein.

Micelární kaseinMicelární kasein

Micelární kasein je ze 100% tvořen kaseinem a s ohledem na trávení, bioaktivní složky a kvalitu, je mnohem vhodnější. Micelární kasein je protein s postupným uvolňováním aminokyselin ve formě micel, který se vyrábí z čerstvého, odstředěného mléka. Je vyroben ultrafiltrací mléčné bílkoviny – tento proces odstraňuje mléčný cukr, laktózu a tuk. Výsledkem je 85% bílkovina. Správný micelární kasein by měl obsahovat v průměru 80% micelárního kaseinu a 20% syrovátkového proteinu. Výhodou micelárního kaseinu je perfektní vstřebatelnost a využitelnost. Micelární kasein v žaludku tzv. ,,zrosolovatí“ a v podstatě po ,,kapičkách“ se dostává do střevního traktu, kde díky ochrannému obalu (micele) je schopen se dostat přes střevní stěnu. Micelární kasein poznáte snadno dle struktury. Je hodně mazlavý. Ve složení nesmí být nikdy guarová guma , protože takto se ,,doplňuje“ kaseinat vápenatý, popř. mléčný koncentrát, aby měl podobnou hustou strukturu jako micelární kasein. Navíc musí obsahovat přesný poměr vápníku a fosforu.

Mléčný izolát

Izolát mléčného proteinu obsahuje 80% kaseinu a 20% syrovátkových proteinů. Jedná se sice o poměrně oblíbenou formu proteinových přípravků, avšak zároveň je pravdou, že jejich kvalita je značně kolísavá.


Pokud jste si do dnešního dne nebyli jisti, jak nejefektivněji zužitkovat náročný trénink, který jste právě podstoupili v posilovně a chcete tělu dopřát to nejlepší, co se dnes na trhu v oblasti výživových preparátů objevuje, věnujte zvýšenou pozornost suplementům, které jsou tvořeny micelárním kaseinem a doplněny 20% syrovátkovým proteinem (koncetrát, isolát).

Jay Cutler hovoří o proteinech

 


Syrovátka vs. kasein


V posledních dvaceti letech se výzkum syrovátkových a kaseinových proteinů (bílkovin) rozběhl naplno a přináší nám stále nové a nové výsledky. Shrňme se je do následujícího přehledu.
kaseinStudie s názvem Boirie z roku 1997 ukazuje, že přijmutí 30 g syrovátky v porovnání s 30 g kaseinové bílkoviny, je značně rozdílná v postprandiálním ("po jídelním") stavu našeho organismu a rychlosti přestupu aminokyselin do krevního řečiště. Z výzkumu vyplívá, že po konzumaci syrovátkové bílkoviny dochází k dramatickému nárůstu aminokyselin v krvi. u kaseinového přípravku dochází k mnohem pomalejšímu uvolňování do krve. Tento přestup není navíc tak dramatický, do krve se nedostávají všechny aminokyseliny naráz, ale pozvolně. Tato studie také uvádí, že syrovátková bílkovina stimuluje tvorbu svalové hmoty ze 68 %. Kaseinový protein ze 31 %. Výhodou kaseinu je, že zanechává zvýšenou hladinou leucinu (anabolické aminokyseliny) po dobu 7 hodin. Syrovátka toto zvýšení nevyvolává.
Výzkum uveřejněný v journal Medicine & Science in Sports & Exercise ukazuje, že kaseinová bílkovina může být téměř stejně využitelná jako bílkovina syrovátková. Tabatha Elliot provádějící tento výzkum uvádí, že syrovátková i kaseinová bílkovina se skládá z totožných aminokyselin v lehce rozdílném poměru. Celková výtěžnost obou proteinů a vliv na nárůst svalové hmoty je srovnatelný.

Podle nedávných studií je doporučováno užívat kasein i v potréninkové koktejlu. Testované subjekty používající syrovátkový a kaseinový protein v poměru 3:1 zaznamenaly vyšší svalovou syntézu po tréninku, než subjekty užívající pouze syrovátkový protein. Do svého potréninkového shaku tedy přidejte 30 g syrovátkového isolátu a 10 g micelárního kaseinu.

Aktin.cz doporučuje
  • Ráno po probuzení konzumujte hydrolyzovaný nebo isolovaný syrovátkový protein
  • Užívejte 30 g syrovátkového proteinu ihned po tréninku (isolát, hydrolyzát) v kombinaci s micelárním kaseinem 10 g.
  • Před spaním užívejte 30‑40 g kaseinového micelárního proteinu obohaceného o 10 g syrovátkového isolátu.
  • Během dne užívejte mix proteinů: syrovátkový, kaseinový, vaječný a sójový v maximállní jednorázové dávce 40 g.

Nyní tedy již máme kompletní informace o obou složkách mléčného proteinu. Nebudu vám tedy podsouvat vítěze našeho "souboje" proteinových přípravků. Volba je na vás, jisté však je, že oba druhy proteinů mají své charakteristické vlastnosti, které se dají využít ve prospěch vašeho sportovního výkonu.

8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.