Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Historie doplňků stravy

23. 7. 2011
Komentáře
Historie doplňků stravy

Doplňky stravy se staly nedílnou součástí kulturistiky, fitness a zdravého životního stylu. Dokonce se dá říct, že doplňky stravy dělají kulturistiku a kulturistika dělá doplňky stravy. Jakou mají tedy historii? Podívejme se na stručný přehled.

Doplňky stravy - stručná historie

Eugene SandowHistorie doplňků stravy sahá velmi daleko do počátků kulturistiky. Souvisí s lepším výkonem a se snahou sportovců o dosažení lepšího vzhledu, většího množství svalové hmoty a vyšší sportovní výkonnosti. Pokud chceme zkoumat historii doplňků stravy, musíme se vrátit zpět k muži jménem Eugen Sandow.

Eugen Sandow (pravým jménem Friedrich Wilhelm Müller), je považován za prvního moderního kulturistu v moderní historii. Tento silách pocházel z Pruska a jako první vyzdvihoval nutnost kvalitní výživy a význam nutrice pro optimální růst svalů a aktivní tělesné hmotnosti. Stejně tak propagoval konzumaci vytipovaných věcí a látek, které by měli vést k růstu svalové hmoty. Jeho přítel Earle Liederman, obhajoval používání "hovězí šťávy", nebo "extraktu z hovězího masa" jako způsob, jak pomoci svalům v regeneraci po silovém tréninku. Těžko si představit, co považoval Earl za "hovězí šťávu" nebo juice, ale můžeme předpokládat, že v tomto případě se jednalo o první doplňky stravy užívané v kulturistice.

Ve třicátých letech dvacátého století byla poprvé využita syrovátka pro lidskou potřebu, a to díky, dnes již neznámému americkému vědci, který měl zálibu ve cvičení a utužování tělesných svalových elementů. To bylo o 50 let dříve, než se začali vyrábět dnes již běžné doplňky stravy s označením WHEY. Tento muž se zabýval také výrobou minerálních a vitaminových směsí, které byly opět použitelné pro sportovní výživu. Vyráběl je pouze pro svoje známé, nesnažil se tedy o obohacení a nemůžeme tedy jeho výrobu považovat za cílenou pro větší masu cvičenců.

Weiderův nutriční systém 1 (konec 90. let)


  

Weiderův nutriční systém 2 (konec 90. let)

První proteinová tyčinkaV roce 1950, Irvin Johnson, známý také jako RHEO H. Blair vytvořil první tabletovou formu suplementů určenou pro sportovce, v dnešním kontextu bychom tento suplement mohli nazývat AMINOKYSELINAMI. Jeho produkt byl vyroben z vysoce kvalitních mléčných bílkovin a z vajec. V této době již začínala kulturistika v USA nabývat na významu a v následujících letech ji měl čekat velmi výrazný BOOM. Bob Hoffman a Joe Weider se rozhodli skočit do již rozjetého vlaku. Rozhodli se konkurovat Irvinu Johnsonovi a vytvořili vlastní proteinový prášek, který by byl použitelný pro silové sportovce.  Ten však byl složen z levnějších surovin, jako jsou sójové boby, pšeničné klíčky, řasy, dextróza a různé druhy sušených rostlin. Nenabil tedy velké popularity, později však weber přišel s novou řadou produktů, které odstartovali jeho dnešní popularitu. Od této doby již Weider převzal celou produkci doplňků stravy v USA, odkud od roku 1957 začal expandovat.

JOE WEIDEROkolo roku 1980 se začal trh s doplňky stravy v USA velmi rozrůstat. Začalo se ukazovat, že mnoho výrobců nabízí velmi neúčinné produkty a dokonce falšuje výsledky o funkčnosti svých produktů. To vedlo k zahájení testování produktů vědeckými a univerzitními laboratořemi. Toto testování je dnes zodpovědné za všechny informace, které o doplňcích stravy máme. Dá se tedy říct, že tvrdá a nekompromisní reklama a trh vedly k prohloubení znalostí o látkách a substancích používaných v suplementech. Doplňky stravy, které si získali neblahou pověst za tvrzení o účinnosti, byly Smilax a Bor.

V říjnu roku 1994 v USA, byly doplňky stravy uznány jako zdraví neškodné a zahrnuty do zákona (DSHEA). Podle zákonu DSHEA, je každý výrobce z USA zodpovědný za bezpečnost svého doplňku stravy a za jeho složení. Doplňky stravy i nadále potřebují schválení Ministerstva zdravotnictví před tím, než budou uvedeny na trh.

Dalším významným jménem v historii doplňků stravy pro kulturisty je Bill Phillips. Bill poprvé přivedl kreatin do kulturistiky a je tak zodpovědný za jeden z nejpoužívanějších doplňků stravy. Bill se zasloužil o to, že byl kreatin oddělen od dopingu. Stejně tak přivedl Bill Phillips na trh doplňek stravy s označením HMB. 

V dnešní době je trh s doplňky stravy velmi široký, některé látky fungují více, některé méně. Vždy však věřte, že se výrobci mimo své snahy o maximalizaci zisku, dívají i na funkčnost doplňků stravy a naprosto nefunkčních produktů se v dnešní době nalezne opravdu jen minimum. Myslete také na to, že lidé jsou individuality, pokud nefunguje jeden produkt pro vás, může fungoval velmi dobře u jiného. Vždy je na místě zkoušet.

Tematické publikace - kulturistika 50. a 60. let

Tematické publikace - kulturistika

Tematické publikace - kulturistikaTematické publikace - kulturistika

 

Weiderův nutriční systém 3 (konec 90. let)

8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.