Kuřecí prsa a smetanové brambory - FIT recepty

Kuřecí prsa a smetanové brambory - FIT recepty

Dnešní recept nám představí netučnou  variantu oblíbeného pokrmu české kuchyně. Pro víkendovou inspiraci jsme pro vás na Aktin.cz připravili Kuřecí maso na smetanových bramborách.

fit recepty

 

 

 

 

 

 

Kuřecí maso na smetanových bramborách

Suroviny na 1 porci

  • 1 ks kuřecích prsou (220 g)
  • 250 g brambor
  • smetana (12 % tuku)
  • pepř
  • olivový olej
  • sůl

Kuřecí prsíčka a smetanové bramboryNejdříve si oškrábeme a omyjeme brambory a následně je nakrájíme na stejně silné plátky. 

Olivovým olejem si lehce vymažeme zapékací misku nebo pekáč, do kterého naklademe první vrstvu nakrájených brambor. Tuto vrstvu osolíme a opepříme.

Nyní si připravíme kuřecí prsíčka. Omytá, očištěná, osolená a opepřená je rozložíme na první vrstvu brambor.

Dále prsíčka zakryjeme zbytkem plátků brambor, které opět osolíme a opepříme. Na závěr zalijeme smetanou.

V troubě zapékáme cca 45 minut na 170 stupňů a poté vyzkoušíme měkkost brambor a masa. Jestliže je maso a brambory dostatečně měkké pekáč odkryjeme, aby nám povrch zezlátl.

1. Omyjeme brambory

2. Brambory naklademe do pekáče
3. Přichystáme si kuřecí pršíčka
Omyjeme brambory
Brambory naklademe do pekáče
Připravíme si kuřecí prsíčka
4. Maso poklademe na brambory
5. Zalijeme smetanou
6. Pečeme do zlatova
Maso poklademe na brambory
Maso zalijeme smetanou
Pečeme do zlatova

Obsah živin na jednu porci

Energie Bílkoviny Sacharidy Tuky
1640 kJ 31 g 34 g 8 g


Co jsou brambory?

Lilek brambor, též brambor obecný či brambor hlíznatý (Solanum tuberosum), v běžné řeči jen brambor nebo také brambora, ale nejčastěji v množném čísle brambory, jsou víceleté hlíznaté plodiny z čeledi lilkovité. Brambory jsou jednou z nejvýznamnějších zemědělských plodin; větší význam pro lidskou výživu mají pouze pšenice, rýže a kukuřice setá. Za svoji oblibu vděčí nenáročnosti na přírodní podmínky a především pak mimořádně vysokým hektarovým výnosům. Jejich široká adopce v evropském zemědělství počátkem 19. století ochránila Evropu od cyklických hladomorů a „epidemií“ kurdějí. Český botanik a buditel Jan Svatopluk Presl je ve svém Rostlinopise považuje za „největší užitek, který lidstvo z objevení Ameriky mělo“ (plný citát v originále viz níže) a jistě nebyl daleko od pravdy, alespoň tedy ve své době. S výjimkou jedlých hlíz je celá rostlina jedovatá.

Aktin.cz dodává k receptu:

Kuřecí prsa se  smetanovými brambory jsou výborným svátečním obědem nebo lehkou večeří. Hodí se jak do redučních diet, tak do objemového jídla. Díky použití nízkotučné smetany a masa bez viditelného tuku, dosáhneme  výtečné chuti klasického českého pokrmu za výhodných nutričních hodnot. Neváhejte a ochutnejte.

Všechny FIT recepty naleznete v naší kategorii RECEPTY.

  •