Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Petra Kadlecová - rozhovor

3. 10. 2011
Komentáře
Petra Kadlecová - rozhovor

Pro další rozhovor na Aktin.cz jsme si vybrali úspěšnou závodnici v kategorii fitness CLASSIC a kategorii fitness FIGURE Petru Kadlecovou. Ta se stala doslova fenoménem kategorie CLASSIC a již druhým rokem válcuje své soupeřky na pódiích ČSNS.

Petra Kadlecová

Petra Kadlecová - rozhovor

Na soutěžích jsi startovala v kategoriích fitness classic a fitness figure. Jak jsou hlavní odlišnosti jednotlivých kategorií a která z nich je pro tebe prioritní?   

Ano startovala jsem standardně ve dvou kategoriích, fitness CLASSIC a fitness FIGURA. Ve Fitness classic je součástí disciplín hodnocení postavy ve dvoudílných plavkách – čtvrt obraty, promenáda ve společenských šatech a volná choreografie, která je mojí doménou. Ve Fitness figur se jedná především o hodnocení postavy v pěti povinných pózách,  hodnocení symetrie postavy  - čtvrt obraty a rovněž i promenádu ve společenských šatech.  Hlavním rozdílem je volná sestava, které musí být již v samotné přípravě na soutěž věnována dostatečná pozornost. Předpokladem této volné choreografie je gymnastická, baletní, taneční i akrobatická průprava.

První soutěž jsi absolvovala v Belgii, skončila jsi na ní druhá.  Jak toto svoje umístění hodnotíš?

Za druhé umístění jsem byla ráda, ano byla jsem spokojená. Je velmi obtížné si na zahraničních soutěžích plánovat nebo představovat svůj finálový post.  Nikde jsem se nesetkala se 100% organizací ani se soutěžními propozicemi tak, jako zde u nás. Výsledkem je, že si jedete zasoutěžit, jste připraveni, jak nejlíp můžete a nemáte ani představu jakým podílem bude hodnoceno pózování a volná soutěžní choreografie. A o to je to větší překvapení, pro někoho ale také i zklamání….

"Snít o čemkoliv, o čem dokážete snít. To je ta krása lidské mysli. Dělat, co chcete dělat. To je síla lidské vůle. Věřit v sebe, abyste prověřili své limity. To je odvaha uspět…"

Následovaly soutěže v ČR. Na první soutěži v Třinci se prezentovalo prozatím nejvíce závodníků, co kdy na naturálních soutěžích bylo. Jak hodnotíš tento výsledek práce vedení ČSNS.

Perfektní soutěž, skvělá organizace i organizační tým včetně rozhodčích, soutěžní pravidla, zázemí  i atmosféra samotná….

Petra KadlecováV kategorii fitness figure ses v Třinci potýkala s Jindrou Šípkovou, ta tě nakonec i porazila. Objektivně, jaké místo by sis po semifinále přisoudila.

 Je velmi obtížné být v roli rozhodčího a hodnotit tuto soutěž. Není to skok do výšky nebo sprint, který bychom mohli jednoduše změřit. Sama jsem již několik let rozhodčím ve sportovním aerobiku a věřte nebo ne, není to lehké. Moje umístění v Třinci je na správné příčce.

O dva týdny později jsi skončila na prvním ME IFFNB na třetím místě. Byl tento výsledek pro tebe zklamáním?

Ani zde jsem svým umístěním nebyla zklamaná. V kategorii Fitness figure jsem nováčkem, takže naopak jsem byla překvapené svým skvělým umístěním.

Jak hodnotíš celou úroveň vrcholné soutěže v Českých Budějovicích.

Celou tuto soutěž hodnotím stejně pozitivně jako organizaci soutěže v Třinci. Bylo méně závodníků, ale musím podotknout, že o to větší konkurence.

Tvé gymnastické začátky se nedají popřít, to je asi také důvod, proč jsi letos i dlouhodobě v kategorii fitness classic neporazitelná. Jak dlouho před soutěží trénuješ volnou sestavu a jak se celkově gymnasticky připravuješ na závody ve fitness?

Součástí přípravy je gymnastická, baletní, taneční i akrobatická průprava. Prvky i choreografii si díky gymnastice, aerobiku a tancování připravuji již řadu let sama. Vzpomínám si teď i na období, kdy jsem se zavírala v tanečním sále, stále dokola poslouchala závodní skladbu a přemýšlela, v jaké fázi zařadím jaký prvek a jak celou choreografii postavím… Choreografii připravuji vždy přibližně tři měsíce před soutěží. Oporou mi v této fázi přípravy byla Ing.  Mgr.  Jitka Rubínová, která mi vedla gymnastickou průpravu. Tím ji za spolupráci velice děkuji. K těmto tréninkům pochopitelně pravidelně doplňuji tréninku ve fitness.

Petra Kadlecová

Můžeš nám trochu přiblížit tvůj trénink v posilovně v průběhu přípravy?

 Ano, náplní bývá z počátku silový trénink o vysoké zátěži a nízkých počtech opakování a s blížícím se datem soutěže nastupuje tzv. rýsovací trénink s nižší zátěží a více opakování…

Pojďme se krátce podívat na stravu. Počítáš poměr bílkovin/sacharidů/tuků, nebo jedeš spíše intuitivně. V soutěžní přípravě se poměr všech potravin počítá a pochopitelně maximálně hlídá. Bez razantní úpravy jídelníčku se sportovní výsledky nedostaví…

Dieta v přípravě na soutěž je často velmi tvrdá, o to více, pokud se připravuje žena. Jak snášíš dietní útrapy, máš na ně nějaký osvědčený recept?

Na začátku mojí sportovní kariéry v oblasti kulturistiky a fitness byla dieta mnohem snadnější.

Tento rok jsi těsně po soutěži v Třinci absolvovala státní závěrečnou zkoušku na VŠ. K tomu ti dodatečně gratuluji. V jakém oboru jsi dosáhla VŠ vzdělání?

Děkuji Jendo. Studuji obor sociální a mediální komunikace.

Petra KadlecováVím také, že podnikáš. Jak se dá skloubit cvičení, studium a podnikání? Vždyť každá z jednotlivin je sama o sobě velmi náročná.  

Státní závěrečnou zkoušku jsem absolvovala hned v pondělí po AMINOSTAR mezinárodním mistrovství České republiky. Bylo to při nejmenším zajímavé a vzrušující (závodníci si to jistě umí představit J), ale zvládla jsem to.  Fitcentrum provozuji již třináctým rokem a vše díky bohu funguje jak má. Práce s dětmi i s dospělými mě stále baví a naplňuje, je to můj život. Tvá otázka, zda je možné vše skloubit je na místě.  Tyto dva roky pro mě byly skutečně velmi náročné a už se nemůžu dočkat zaslouženého volna s rodinou a přáteli…

Poslední otázka se bude týkat tvé budoucnosti. Kdy tě opět uvidíme na pódiu?

Zúčastním se podzimních soutěží a uvidíme, co nám nový rok přinese…         

Na závěr tě poprosím, jestli bys mohla vzkázat něco čtenářkám a čtenářům Aktin.cz, kteří se snaží o vytvarování postavy a shození přebytečného tuku.  

Nejdůležitější je rozhodnutí, odhodlání a dostatečná motivace.  Nebojte se začít v jakémkoli věku, pokud Vám to zdravotní stav umožňuje. Zvolte si fitness, která Vám bude příjemné a profesionálního osobního trenéra, ve kterém budete mít důvěru, uvidíte v něm přítele, který Vás povede, motivuje a bude Vám maximální oporou.. .

A můj vzkaz:

"Snít o čemkoliv, o čem dokážete snít. To je ta krása lidské mysli. Dělat, co chcete dělat. To je síla lidské vůle. Věřit v sebe, abyste prověřili své limity. To je odvaha uspět…"

Děkuji za zodpovězení a přeji hodně sportovních úspěchů.

Petra Kadlecová na ME IFFNB České Budějovice (semifinále)

zdroj: youtube.com
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Co je v těle, to se počítá. Přesně toto poupravené rčení by se dalo použít pro posilování pánevního dna pomocí Kegelových cviků. Nejenom, že tím podpoříte normální funkci močového měchýře a střev, navíc zpevníte core či zlepšíte své sexuální zdraví! Tento článek vám představí další benefity i jednoduchý návod k jejich realizaci.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Dopamin: jakou funkci má v těle a proč je tak důležitý?
Dopamin: jakou funkci má v těle a proč je tak důležitý?
Už jste někdy slyšeli o dopaminu? Tento neurotransmiter má ohromný vliv na naši psychiku a stojí také za dlouhodobou motivací. Jaké další funkce v lidském těle má?
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
6 jednoduchých tipů, jak na nafouknuté břicho
6 jednoduchých tipů, jak na nafouknuté břicho
Věděli jste, že proti nadýmání můžete bojovat i jinak, než vyřazením luštěnin? Přečtěte si všech 6 tipů a zjistěte, který je ten správný pro vás. Připojili jsme i několik tipů na jednoduché snacky, kterými potěšíte vaše trávení.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?