Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Zónová dieta

31. 10. 2011
Komentáře
2
Zónová dieta

Zónová dieta je velmi zajímavým a zároveň i alternativním výživovým stylem, který je pro mnoho lidí dogmatický, podívejme se na její pravou tvář.

Zónová dieta

Zónová dieta je velmi populární a v současné době se dostává na zřetel stále více zájemcům o aktivní životní styl a lidem, kteří trpí snahou o zhubnutí. Kde se tato dieta vzala a kde má své kořeny? Původ nalezneme v 80. letech dvacátého století. V této době zkoumal dr. Barry Sears důvody obezity v USA a zjistil, že jednou z příčin je vysoký podíl sacharidů ve stravě (podobně jako Dr. Atkins). Na základě těchto zjištění vypracoval tzv. zónovou dietu. Tato dieta se stala po krátké době nejen v Americe velmi oblíbenou a nyní je jednou z nejpopulárnějších diet na světě. I v ČR vzniká stále více organizací a spolků, které se zabývají právě tímto dietním stylem.

sacharidy jsou pro zónovo dietu nevhodnéZónová dieta patří do skupiny diet, které se vyznačují nízkým příjmem sacharidů. Tyto diety omezují příjem sacharidových a cukerných potravin na určitou hladinu. Jistě vám je nemusím vyjmenovávat, z našich stráněk již mnoho zdrojů znáte, nicméně pro pořádek: těstoviny, rýže, brambory, moučné výrobky a sladkosti. Stejně tak potraviny se skrytými sacharidy. Opět čtěte pozorně etikety produktu, velmi se tato strategie vyplatí. Zónová dieta je velmi podobná nízko a středně sacharidovým dnům v předsoutěžní dietě a právě o vhodnosti pro sportovce si povíme dále.

Protože zónová dieta byla vytvořena ve spolupráci se sportovci, je určena především jim. Relativně vyšším příjmem bílkovin totiž umožňuje přirozeně rýsovat a zpevňovat svalovou hmotu při předsoutěžních dietách. Stejně tak je též vhodná pro všechny ty, kdo chtějí hubnout, a zároveň jsou ochotni pozměnit svůj stávající jídelníček, který nemusí zcela stačit jejich potřebám a nárokům na udržení kondice i svalů. Tato dieta je také vhodná pro osoby, které na běžných dietách stagnují a chtějí tak vyzkoušet něco jiného.

hubnutiOdkud se tedy vzal název zónová dieta? Název a tedy i podstata zónové diety tkví v dosažení tzv. zóny (zón). Tato zóna představuje ideální spojení kondice fyzické a psychické nastolené pomocí správného poměru živin.  Tyto živiny jsou v poměru - tuky (30 %), bílkoviny (30 %) a sacharidy (40 %). Názorně tedy vidíte, že obsah sacharidů je oproti běžným zvyklostem (60 %) podstatně nižší a naopak příjem bílkovin se navýšil na dvojnásobek (z 15 % u běžné populace). Konzumované množství sacharidů navíc dostatečně pokryje potřeby pracujícího mozku i organismu, a to nejen pro doplnění glykogenu a využití glukózy.

Teorie zón tedy předpokládá, že nižší příjem sacharidů bude způsobovat vyšší využití tukové hmoty pro pokrytí energetických potřeb organismu. Z praxe již víme, že tomu může být opravdu tak, proč tedy této dietě nevěřit.

Zónová dieta má svá specifická pravidla. My si je shrneme do několika krátkých bodů.

Pravidla zónové diety

  • vydatná snídaně ihned po probuzení
  • 2‑4 hodiny pauza mezi jednotlivými denními jídly
  • poslední jídlo těsně před spaním (bílkovinný charakter)
  • pijte dostatek tekutin
  • volte plnohodnotné bílkoviny
  • konzumujte pouze sacharidy s nízkým glykemickým indexem
  • přidávejte do jídla "zdravý" tuk
  • nepijte kávu
  • pijte max. 1 skleničku vína denně

Na mnoha serverech, kde se hovoří o zónové dietě, nedoporučují stoupenci používat kofeinové a alkoholické nápoje. Dieta by se tak mohla negovat, využijte tedy tudo radu. Nedoporučuje se také návrat k původnímu stravovacímu stylu, ten bude zřejmě provázen jo‑jo efektem. Dietu je samozřejmě vhodné doplnit o sportovní aktivitu aerobního charakteru v délce trvání 40‑60 min. 

Trénink pro dokonalé břicho

Pozitiva diety (+):

  • Bez pocitu hladu. Jídlo je rozloženo do 5 až 6 porcí denně, tj. snídaně, oběd, večeře a dvě až tři svačiny mezi hlavními jídly. Časový odstup mezi jednotlivými pokrmy je krátký 2‑4 hod.
  • Pravidelnost stravy, a to zejména u osob, které nebyly na pravidelnost navyklí.
  • Dieta je velmi přirozená, můžete ji praktikovat tedy velmi dlouhodobě.
  • Udržení výkonnosti, síly i energetizace organismu.

Negativa diety (-):

  • Pravděpodobná chuť na sladké, a to z důvodu sníženého množství sacharidů ve stravě. 
  • Vyšší kalorická hodnota starvy než je výdej. Vyplatí se počítat a bílkoviny s tukem se jedí lépe než sacharidy.
ZÓNOVÁ DIETA - JÍDELNÍČEK

Snídaně: vejce na tvrdo (2 žloutky + 2 bílky) ,grapefruit,půl krajíce žitného chleba nebo pečivo

Svačina:  proteinový nápoj

Oběd: sendvič (salát z kuřete v pita chlebě), malý salát, jeden kus ovoce

Odpolední svačina: plátek krůtích prsou, zelenina.

Večeře: libové hovězí maso, jeden kus ovoce.

Večeře II: tvaroh nebo sýr.

Co říci závěrem. Zónová dieta jistě stojí za vyzkoušení, je pro organismus velmi přirozená. Nesetkáte se tak s negativními projevy sníženého množství energie a živin. Po vyzkoušení budu velmi rád, pokud nám napíšete vaši zkušenost s touto dietou.

Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Jak zjistit procento tuku v těle?
Jak zjistit procento tuku v těle?
Procento podkožního tuku je jedním z ukazatelů, které prozradí mnoho o našem fyzickém stavu a tělesné kondici. Jak ho přesně zjistit?
Kolik energie obsahuje kilogram tuku a jak ho lze spálit?
Kolik energie obsahuje kilogram tuku a jak ho lze spálit?
Kila nejdou tak rychle, jak jste si představovali? Pojďme se podívat na to, kolik energie obsahuje tuková tkáň a jakou rychlostí ji můžeme rozumně redukovat.
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
10 zdravých potravin, které mají směšně málo kalorií
10 zdravých potravin, které mají směšně málo kalorií
Pustili jste se do hubnutí, ale kručící žaludek vám signalizuje, že s vašimi plány nesouhlasí? Inspirujte se našimi 10 tipy na nízkokalorické potraviny, kterými ho zaručeně obelstíte. Krásně si naplníte břicho, aniž byste zkazili své úsilí.
Jak zpevnit vnitřní stranu stehen? Nejlepší cviky, které zvládnete i doma
Jak zpevnit vnitřní stranu stehen? Nejlepší cviky, které zvládnete i doma
Mít krásná, pevná stehna je sen spousty žen. Správně nastaveným tréninkem a jídelníčkem toho může dosáhnout opravdu každá z nás! Jak na vnitřní stranu stehen? To si povíme v dnešním článku.
Nízkokalorické potraviny, které nejdéle zasytí a spolehlivě pomůžou s hubnutím
Nízkokalorické potraviny, které nejdéle zasytí a spolehlivě pomůžou s hubnutím
Chcete zhubnout, ale bojíte se prázdného žaludku a častého hladu? Vybírejte si potraviny, které neobsahují mnoho kalorií, ale zasytí na delší dobu. Víte, jaké jsou ty nejlepší?
12 tipů, díky kterým zhubnete trvale a bez jojo efektu
12 tipů, díky kterým zhubnete trvale a bez jojo efektu
Jak přerušit bludný kruh jojo efektu a trvale zhubnout? Podívejte se společně s námi na hlavní zásady hubnutí a udržení štíhlé postavy za jakýchkoliv okolností.
Trasa 10 km: Spálíte více kalorií chůzí, během, na kole nebo na inlajnech?
Trasa 10 km: Spálíte více kalorií chůzí, během, na kole nebo na inlajnech?
Spálit pohybem co nejvíce energie za co nejkratší čas. A nejlépe s co nejmenším úsilím! Jaký sport si vybrat, pokud chcete co nejvyšší počet spálených kalorií na 10 km dlouhé trase?
15 tipů na hubnutí chůzí: za hodinu spálíte až 680 kcal
15 tipů na hubnutí chůzí: za hodinu spálíte až 680 kcal
Kdo by to byl řekl, že takovou nenáročnou chůzí se dá zhubnout. A přece je to možné! Jak na to a na co dalšího si dát pozor?