Zónová dieta je velmi zajímavým a zároveň i alternativním výživovým stylem, který je pro mnoho lidí dogmatický, podívejme se na její pravou tvář.
Zónová dieta
Zónová dieta je velmi populární a v současné době se dostává na zřetel stále více zájemcům o aktivní životní styl a lidem, kteří trpí snahou o zhubnutí. Kde se tato dieta vzala a kde má své kořeny? Původ nalezneme v 80. letech dvacátého století. V této době zkoumal dr. Barry Sears důvody obezity v USA a zjistil, že jednou z příčin je vysoký podíl sacharidů ve stravě (podobně jako Dr. Atkins). Na základě těchto zjištění vypracoval tzv. zónovou dietu. Tato dieta se stala po krátké době nejen v Americe velmi oblíbenou a nyní je jednou z nejpopulárnějších diet na světě. I v ČR vzniká stále více organizací a spolků, které se zabývají právě tímto dietním stylem.
Zónová dieta patří do skupiny diet, které se vyznačují nízkým příjmem sacharidů. Tyto diety omezují příjem sacharidových a cukerných potravin na určitou hladinu. Jistě vám je nemusím vyjmenovávat, z našich stráněk již mnoho zdrojů znáte, nicméně pro pořádek: těstoviny, rýže, brambory, moučné výrobky a sladkosti. Stejně tak potraviny se skrytými sacharidy. Opět čtěte pozorně etikety produktu, velmi se tato strategie vyplatí. Zónová dieta je velmi podobná nízko a středně sacharidovým dnům v předsoutěžní dietě a právě o vhodnosti pro sportovce si povíme dále.
Protože zónová dieta byla vytvořena ve spolupráci se sportovci, je určena především jim. Relativně vyšším příjmem bílkovin totiž umožňuje přirozeně rýsovat a zpevňovat svalovou hmotu při předsoutěžních dietách. Stejně tak je též vhodná pro všechny ty, kdo chtějí hubnout, a zároveň jsou ochotni pozměnit svůj stávající jídelníček, který nemusí zcela stačit jejich potřebám a nárokům na udržení kondice i svalů. Tato dieta je také vhodná pro osoby, které na běžných dietách stagnují a chtějí tak vyzkoušet něco jiného.
Odkud se tedy vzal název zónová dieta? Název a tedy i podstata zónové diety tkví v dosažení tzv. zóny (zón). Tato zóna představuje ideální spojení kondice fyzické a psychické nastolené pomocí správného poměru živin. Tyto živiny jsou v poměru - tuky (30 %), bílkoviny (30 %) a sacharidy (40 %). Názorně tedy vidíte, že obsah sacharidů je oproti běžným zvyklostem (60 %) podstatně nižší a naopak příjem bílkovin se navýšil na dvojnásobek (z 15 % u běžné populace). Konzumované množství sacharidů navíc dostatečně pokryje potřeby pracujícího mozku i organismu, a to nejen pro doplnění glykogenu a využití glukózy.
Teorie zón tedy předpokládá, že nižší příjem sacharidů bude způsobovat vyšší využití tukové hmoty pro pokrytí energetických potřeb organismu. Z praxe již víme, že tomu může být opravdu tak, proč tedy této dietě nevěřit.
Zónová dieta má svá specifická pravidla. My si je shrneme do několika krátkých bodů.
Pravidla zónové diety
- vydatná snídaně ihned po probuzení
- 2‑4 hodiny pauza mezi jednotlivými denními jídly
- poslední jídlo těsně před spaním (bílkovinný charakter)
- pijte dostatek tekutin
- volte plnohodnotné bílkoviny
- konzumujte pouze sacharidy s nízkým glykemickým indexem
- přidávejte do jídla "zdravý" tuk
- nepijte kávu
- pijte max. 1 skleničku vína denně
Na mnoha serverech, kde se hovoří o zónové dietě, nedoporučují stoupenci používat kofeinové a alkoholické nápoje. Dieta by se tak mohla negovat, využijte tedy tudo radu. Nedoporučuje se také návrat k původnímu stravovacímu stylu, ten bude zřejmě provázen jo‑jo efektem. Dietu je samozřejmě vhodné doplnit o sportovní aktivitu aerobního charakteru v délce trvání 40‑60 min.
Trénink pro dokonalé břicho
Pozitiva diety (+):
- Bez pocitu hladu. Jídlo je rozloženo do 5 až 6 porcí denně, tj. snídaně, oběd, večeře a dvě až tři svačiny mezi hlavními jídly. Časový odstup mezi jednotlivými pokrmy je krátký 2‑4 hod.
- Pravidelnost stravy, a to zejména u osob, které nebyly na pravidelnost navyklí.
- Dieta je velmi přirozená, můžete ji praktikovat tedy velmi dlouhodobě.
- Udržení výkonnosti, síly i energetizace organismu.
Negativa diety (-):
- Pravděpodobná chuť na sladké, a to z důvodu sníženého množství sacharidů ve stravě.
- Vyšší kalorická hodnota starvy než je výdej. Vyplatí se počítat a bílkoviny s tukem se jedí lépe než sacharidy.
ZÓNOVÁ DIETA - JÍDELNÍČEK |
Snídaně: vejce na tvrdo (2 žloutky + 2 bílky) ,grapefruit,půl krajíce žitného chleba nebo pečivo Svačina: proteinový nápoj Oběd: sendvič (salát z kuřete v pita chlebě), malý salát, jeden kus ovoce Odpolední svačina: plátek krůtích prsou, zelenina. Večeře: libové hovězí maso, jeden kus ovoce. Večeře II: tvaroh nebo sýr. |
Co říci závěrem. Zónová dieta jistě stojí za vyzkoušení, je pro organismus velmi přirozená. Nesetkáte se tak s negativními projevy sníženého množství energie a živin. Po vyzkoušení budu velmi rád, pokud nám napíšete vaši zkušenost s touto dietou.