Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Dorian Yates - "The Shadow"

7. 1. 2012
Komentáře
Dorian Yates - "The Shadow"

Profil legendárního "The Shadow" - Doriana Yatesa, který dokázal zvítězit na Mr. Olympia celkem šestkrát po sobě a stal se jednou z největších legend kulturistiky.

Dorian YatesDorian Yates - The Shadow

Výška: 5' 10" / 1,78 m

Soutěžní váha: 239 - 269 lbs / 108,4 - 122,01 kg
Mimosoutěžní váha: Okolo 280‑305 lbs / 127 - 138,3 kg
 

Celým jménem Dorian Andrew Mientjez Yates (* 19. dubna 1962, Sutton Coldfield, Anglie) je úspěšným profesionálním kulturistou, který se proslavil zejména v letech 1992 - 1997, kdy dokázal zvítězit na soutěži v Mr. Olympia.  Tento anglický "chasník" opanoval nejprestižnější soutěž celkem šestkrát a utkal se na pódiu s legendami formátu Lee Haneyho, Kevina Levroneho nebo Ronnie Colemana. Profesionální kartu získal v roce 1988, kdy zvítězil na domácím anglickém šampionátu. O rok později již skončil na Night of Champions na druhém místě a za další dva roky stál poprvé na vrcholu Mr. Olympia.

O životě

Dorian Yates byl zvláštním anglickým mladíkem. V devatenácti letech (rok 1981) pobýval v polepšovně Whatson Detention Centre. Z této doby se také dochovalo jedno z prvních setkání Doriana s činkami a cvičením vůbec. Se skupinkou chovanců absolvoval tři kruhové série posilovacího cvičení. Jako jediný je však zvládl v požadovaném čase. Dozorce mu tedy jako "bonus" udělil další dvě série. Ty dopadly podobně a tak uznal, že Dorian má pro posilování talent. Ptáte se, jak se Dorian do nápravného zařízení dostal? Vyslechněte celý příběh.

Jednalo se o bouřlivou dobu. Dorian žil s matkou v tehdy nechvalně proslulém Birminghamu, kde zůstali ještě společně se sestrou po smrti otce. V této době se jeho matka rozhodla, že se vrátí na venkov. Dorian pod vlivem velkoměsta podlehl a zůstal sám bydlet v již zmíněném Birminghamu. V této době se psal rok 1978.

První rok bydlel Dorian u svého kamaráda Adrina. Stal se z něj typický bouřlivák té doby. Hlavu měl dohola, nosil vysoké boty, nechal si udělat tetování na pažích a večer co večer trávil u alkoholu se svým gangem. Bouřlivé noci zakončoval potácením se po ránech domů. Jednoho rána se vracel s Adrianem z večerních tahů. V této době již bydlel samostatně a pouze si doplňoval večerní zábavu. Při ranním procházce městem si všimli s přítelem rozbité výlohy, ze které čouhala figurína. Naznali tedy, že nebude od věci vzít jí oblečení a ukázat se v něm ve společnosti. Jak se však dostali k výloze, stačila se celá vysypat na chodník. V tu ránu byli na místě policisté a oba mladíci putovali do nápravného zařízení. To bylo mimo jiné známo svými úspěchy v kulturistice a powerliftingu.

Nyní se vracíme zpět na začátek, a sice do roku 1981 a do nápravného zařízení. V této době viděl Dorian první časopis o kulturistice s Roby Robinsonem. Ten ho inspiroval a Dorian si řekl, že takto již nechce žít. Po čtyřech měsících se vrací z nápravného zařízení a začíná jeho cesta k titulu Mr. Olympia. Cesta, která naprosto změnila jeho život. O tři roky později získává svoje první zlato na kulturistické soutěži.

Následovala bouřlivá a zářná kariéra, která byla v amatérském duchu zakončena v roce 1988. V tomto roce se mladý Yates představil na anglickém šampionátu. Zde ziskem absolutního prvenství dosáhl i na profesionální kartu. Neváhal tedy a již za dva roky stál po boku nejlepších kulturistů planety na profesionálních pódiích. V roce 1992 získává svůj první titul Mr. Olympia. O šest let později se pak neporažen s "olympijským" pódiem loučí a odchází do kulturistického důchodu. Na trůnu ho vystřídal Ronnie Coleman.

Dorian dříve a na vrcholu své kariéryZačátek a konec na Mr. OlympiaDorian Yates a zranění bicepsu

 

 

 

 

Trénink

O Dorianovi se tvrdí, že do kulturistiky přivedl revoluční trénink. Není to tak zcela pravda. Jeho styl tréninku je znám jako HEAVY DUTY - „krev a kuráž“. Tento trénink proslavil právě Yates, nebyl však jeho autorem a převzal ho od svého zkušenějšího kolegy Mike Mentzera. Mike ho praktikoval při své přípravě na soutěže v kulturistice. Dorian věřil, že lze dosáhnout účinnější svalové stimulace v kratším období s větší intenzitou, než dlouhodobější stimulací. Proto se trénink skládal povětšinou z jedné hlavní série doprovázené maximálním úsilím. Dorian Yates byl také znám svým neuvěřitelným rozvojem zad. Dokonce se dá říci, že ve své době předvedl rozvoj zad, který byl doposud nevídaný. Pojďme se ještě krátce podívat na samotný systém Heavy Duty.

Dorianova zádaHeavy Duty

Mnoho lidí zná hlavní zásadu systému Heavy Duty, tou je intenzita. Mnoho lidí si však nedokáže vybavit, jak této intenzity dosáhnout, udržet ji a vytěžit z ní co nejvíce. Intenzifikační techniky byly rozvinuty Mikem Menzerem v 70. letech. Výsledky své práce pak předváděl na soutěžních pódiích. Ze soutěžní kulturistiky Mike odešel po roce 1980, když naposledy soutěžil na Mr. Olympia. V době své největší slávy Mike pracoval jako osobní trenér, mohl tak vyzkoušet svůj tréninkový program v praxi, a to jak na pokročilých, tak i na začátečnících.

  • Začátečníci - Pro začátečníky je silový trénink sám o sobě vysoko intenzivní. Při klasickém tréninku dochází k nabírání svalové hmoty velmi rychle a pokroky jsou znatelné. Pokud nechcete stagnovat, stačí pouze zkrátit pauzy, zvýšit počet opakování nebo navýšit váhu. Tento postup vede ke stálým výsledkům a je hlavním začátečnickým postupem v Heavy Duty.
  • Pokročilí - Na této úrovni je již potřeba větší intenzity v tréninku než je tomu u začátečníků. Již můžete využívat metodu předvyčerpání. Například u nohou provedete nejprve předkopávání a poté přejdete k dřepům (leg‑pressu) do selhání. Můžete také využít vynucená opakování, která vás dovedou za bod selhání. Tyto techniky používejte až v pokročilém stádiu tréninku. Dostáváte se do ní zhruba po 2‑3 letech pravidelného tréninku. Tuto fázi můžeme nazývat středně intenzivní.
  • Vyspělí cvičenci - Poslední intenzifikační technikou, kterou můžete využít ve svém tréninku Heavy Duty, a kterou byste měli použít až selžou všechny ostatní, jsou tzv. Rest pauzy. Jedná se o přerušované série. Sérii začínáte s váhou pro jedno maximální opakování (100% maxima), provedete jedno opakování, odložíte a dáte si 10 sec. pauzu. Po deseti sekundách vezmete stejnou váhu a opět provedete jedno opakování. Počkáte dalších 10 sekund, během nich snížíte váhu o 20% a provedete další opakování. Počkáte dalších 15 sekund a čeká vás finální opakování. V poslední sérii můžete provést více opakování dle toho, kolik sil vám zbylo.
Jedno opakování v systému Heavy Duty (vyspělí)

1 maximální opakování
+
10 sekund odpočinek
+
1 maximální opakování
+
10 sekund odpočinek
+
1 maximální opakování
nebo
snížit hmotnost o 20% a udělat opakování
+
15 sekund odpočinek
+
konečné opakování

Split Heavy Duty podle Doriana Yatesa

  1. Ramena, triceps, břicho
  2. Záda, zadní delty
  3. Volno
  4. Prsa, biceps
  5. Volno
  6. Nohy
  7. Volno
  8. Volno nebo jako první den
Dorian Yates - trénink zad
  • Pullover na přístroji - 2 zahřívací série,1 do selhání pro 5‑8 opakování
  • Stahování kladky podhmatem - 1 do selhání pro 5‑8 opakování                      
  • Shyby na hrazdě středním úchopem - 1 série do selhání 10‑12 opakování
  • Přítahy k pasu podhmatem - 1 zahřívací série, 1 série do selhání pro 5‑8 opakování
  • Veslování nebo horizontální kladka - 1 série do selhání pro 5‑8 opakování
  • U pulloveru šel Dorian často do částečných nebo vynucených opakování.
  • Upažování v předklonu - 1 série pro 5‑8 opakování
  • Krčení ramen s jednoručkama - 1 série pro 5‑8 opakování
  • Hyperextenze - 1 série pro 10‑12 opakování
  • Mrtvý tah - 1 série pro 5‑8 opakování
 

Leroy Davis - Yatesův sparingpartner

Kdo měl možnost vidět snímek "Blood and Guts" jistě jeho tvář a zejména hlas zná. Velmi málo se však zmiňuje jeho jméno. Legendárním sparingpartnerem Doriana Yatesa byl Leroy Davis. Ten ho provázel celou jeho soutěžní kariérou a přípravami na závody. V roce 1996 se zúčastnil natáčení již zmiňovaného dokumentu z přípravy na Mr. Olympia.

Leroy Davis je londýnským mladíkem, který měl velmi dobře našlápnuto ve své vlastní soutěží kariéře. Tu však obětoval tréninku s Dorianem a všechna jeho pozornost směřovala k Dorianově přípravě na Mr. Olympia. Celých šest let doprovázel Yatesa na cestě k titulu Mr. Olympia přes nástrahy domácího fitka Temple Gym.

Soutěžní historie

  •     1984 Mr. Birmingham Novice, 1.místo
  •     1985 Novice West Coast, 1. místo
  •     1985 World Games, 7. místo
  •     1988 British Championships, 1. místo
  •     1990 Night of Champions, 2. místo
  •     1991 Night of Champions, 1. místo
  •     1991 Mr. Olympia, 2. místo
  •     1991 Grand Prix Anglie, 1. místo
  •     1992 Mr. Olympia, 1. místo
  •     1992 Grand Prix Anglie, 1. místo
  •     1993 Mr. Olympia, 1. místo
  •     1994 Mr. Olympia, 1. místo
  •     1994 Grand Prix Španělska, 1. místo
  •     1994 Grand Prix Německa, 1. místo
  •     1994 Grand Prix Anglie, 1. místo
  •     1995 Mr. Olympia, 1. místo
  •     1996 Mr. Olympia, 1. místo
  •     1996 Grand Prix Španělska, 1. místo
  •     1996 Grand Prix Německa, 1. místo
  •     1996 Grand Prix Anglie, 1. místo
  •     1997 Mr. Olympia, 1. místo
     

Posoutěžní aktivity

Roku 1987 si Yates koupil fit‑centrum Temple Gym, kde se odehrávala celá jeho soutěžní kariéra.Posilovna je situována v Birminghamu. Později začal produkovat svoje vlastní doplňky stravy Chemical Nutrition (později se mění název firmy na Dorian Yates Approved, kvůli možnosti prodeji v USA). V roce 2006 prodal licenci Temple Gym doufaje, že se rozroste v celosvětový řetězec, nyní má 4 pobočky, 3 z nich v Anglii. Jeho kariéra producenta sportovní výživy se zkomplikovala po neoprávněném použití ochranné známky a neprůkazném laboratorním testování. Nyní se stále věnuje svým obchodním aktivitám společně s trénováním úspěšných sportovců.

Dorian Yates - fotogalerie

Dorian Yates - trénink hrudníku

Dorian Yates - trénink zad

 

Dorian Yates na Olympii 1992

Dorina Yates na Olympii 1997

zdroj: youtube.com, wikipedie.com
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Co je v těle, to se počítá. Přesně toto poupravené rčení by se dalo použít pro posilování pánevního dna pomocí Kegelových cviků. Nejenom, že tím podpoříte normální funkci močového měchýře a střev, navíc zpevníte core či zlepšíte své sexuální zdraví! Tento článek vám představí další benefity i jednoduchý návod k jejich realizaci.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
6 jednoduchých tipů, jak na nafouknuté břicho
6 jednoduchých tipů, jak na nafouknuté břicho
Věděli jste, že proti nadýmání můžete bojovat i jinak, než vyřazením luštěnin? Přečtěte si všech 6 tipů a zjistěte, který je ten správný pro vás. Připojili jsme i několik tipů na jednoduché snacky, kterými potěšíte vaše trávení.
Dopamin: jakou funkci má v těle a proč je tak důležitý?
Dopamin: jakou funkci má v těle a proč je tak důležitý?
Už jste někdy slyšeli o dopaminu? Tento neurotransmiter má ohromný vliv na naši psychiku a stojí také za dlouhodobou motivací. Jaké další funkce v lidském těle má?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?