Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Flowin

Komentáře
Flowin

Moderní tréninkový systém flowin dokáže nahradit veškeré fitness aktivity. Je založen na přirozených plynulých pohybech bez zatížení kloubů či doskoků a využívá pouze hmotnost vlastního těla.

Flowin

Flowin je frikční fitness styl, který k nám přišel od desetibojařů ze Švédska. Tady je vyvíjen od roku 2003 se zaměřením na fyzioterapii, rehabilitaci a fitness prostředí. Již od svých počátků klade důraz na stabilitu, rychlost, sílu a celkovou pohyblivost těla. V roce 2006 se dostává ze Skandinávského prostředí a dnes má flowin zastoupení ve více než 45 zemích celého světa.

Jedná se o cvičení, které zpevňuje především vnitřní svaly středu těla (core) upínající se na pánev a obratle. Kromě toho, že dělá tělo rychlejší, vytrvalejší a ohebnější také rozvíjí celkovou kondici. Řadí se mezi funkční silový trénink, neboť se zde využívá pouze váha vlastního těla. Cviky se provádějí plynule ve skluzu na podložce, čímž odpadají otřesy kloubů a tento frikční fitness je tak k tělu velmi šetrný.

Flowin

Jelikož se jedná o frikční trénink má flowin na rozdíl od ostatních aktivit velmi uvolněný charakter a nabízí více než 300 různých lehce kombinovatelných cviků. Při jednotlivých cvičeních se však aktivuje více svalových skupin najednou a proto není flowin náročný ani na čas. Příjemný trénink celého těla lze stihnout za 20 minut.

Základem tohoto cvičení je velká černá gumová podložka (ped) spolu s další sadou menších podložek. To jsou plastová kola či ovály, která slouží na potřeby rukou (podložka handy), nohou (podložka footy), kolenou či loktů (kneečka). Flowin je zkrátka zaostřen na svaly, o kterých ani nevíte.

Při flowin se využívají frikční pohyby, při kterých se využívá váha těla. Cvičí se pomocí tření malých podložek o tréninkovou plochu. Podle právě prováděného cviku, zvolíte jednu z menších podložek a dáte je pod potřebné končetiny a části těla.  Cviky se provádí jakoby skluzem, což je na flowin právě to nejtěžší, jelikož musíte tlačit na podložku a využíváte přitom pouze svou vlastí váhu. Intenzita cvičení se tak rovná síle, kterou tlačíte do podložky a vaší hmotnosti.

Proč si vybrat flowin?

  • Formování postavy
  • Redukce hmotnosti
  • Zvyšování kondice a sportovního výkonu
  • Pomáhá při správném držení těla
  • Rozvoj rovnováhy, síly, rychlosti, obratnosti, koordinace, vytrvalosti, výbušnosti, pohyblivosti
  • Zpevnění svalového korzetu
  • Možnost volby cviků podle aktuální kondice
  • Prostorově úsporné cvičení, lehce přenositelné

Flowin je atraktivní především pro ty, kteří nemají v zálibě posilovací stroje, činky a zátěže. Stejně jako v pilates či kalanetice se tu využívá váha vlastního těla, avšak s intenzivnějším zapojením vnitřních svalů. Jedná se o živější pohyb, který je náročnější na koordinaci. I samotný flowin však můžete vidět v jednotlivých lekcích pilates, kruhového cvičení, osobních nebo skupinových tréninků. Flowin se totiž poslední dobou začíná zařazovat do dalších sportovních aktivit, kde je hlavní úkol vyrovnání dysbalancí a rozvoj kondičních schopností.

flowinHodinu flowin může každý trenér postavit jinak – aerobně, anaerobně nebo se zaměřit na výdrž a posilování. Právě podle toho, jak je hodina postavená se spalují tuky, posilují svaly, rozvíjí pohyblivost, stabilita, rychlost a síla. Flowin je především o technice, a proto je z počátku důležitá kontrola trenéra, který vám potvrdí, že cviky provádíte opravdu správně.

Flowin využívají mnozí vrcholoví sportovci (golfisti, atleti i hokejisté), ale také rekreační sportovci. Flowin je ideální aktivitou na zpevnění hlubokých svalů břicha upínajících se na pánev a na obratle, slouží také k odstranění bolestí zad a tím pádem vylepšení celého držení těla. Dá se tedy také využít jako doplněk k hodinám aerobiku, power jógy, či posilování na trenažérech a strojích. Na kondici nezáleží, flowin může provozovat každý, jen s výjimkou, že začínající sportovci musí cviky vykonávat v jednodušších verzích.

Většina pohybů vychází ze středu těla. Pokud se tedy mají pohyby dělat správně, je třeba mít tuto oblast zpevněnou. To může být problém především žen po porodu, ale s lehčí intenzitou tréninku i ony flowin zvládnou.

Výhodou flowin je, že cvičíte ve třech dimenzích najednou – můžete cvičit dopředu, do stran a rotačně, což ocení především sportovci, kteří si chtějí vylepšit styl a techniku. Tři dimenze totiž žádný posilovací stroj nenabízí.

Cviky mohou na první pohled vypadat banálně, ale zpočátku bývá velmi těžké udržet správný postoj spolu s tlačením na končetinu, kterou se provádí pohyb. Jedním z cviků je např. stoj nohama na podložkách, a střídavé ježdění kousek dopředu a dozadu, s vyvíjením tlaku a síly do nohou, dalším cvikem jsou např. úkroky do strany, s důrazem na rovnoběžné postavení nohou. Cviky je třeba provádět tlačením do podložek, vědomou silou. Po skončení cvičení tak máte pocit, jako byste posilovali se zátěží.

 

Flowin

8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Jak rozhýbat střeva?
Jak rozhýbat střeva?
Ačkoli jsou gastroenterologické potíže jedněmi z těch, které poskytují značné množství obyvatelstva, nemluví se o nich příliš často. Naopak se může jednat o tabuizované téma (i mezi členy blízkých přátel či rodiny). Tento článek se proto pokusí odpovědět na co možná nejvíce otázek týkajících se právě zdravého trávení!