Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Kalorické pasti

Komentáře
Kalorické pasti

Zdravé neznamená vždy dietní. Pokud se snažíte zhubnout, ale nevybíráte si správné potraviny, může se vaše snaha minout účinkem.

Kalorické pasti

Kaloricke tabulkyRádi říkáme, že jíme dietní jídla a myslíme si, že takové potraviny můžeme konzumovat ve velkém množství bez přibírání kilogramů. Tak to ale nefunguje. Většina zeleniny obsahuje velmi málo kilojoulů a je v ní mnoho vitamínů, minerálů a vlákniny, ale člověk nemůže být živ jen ze zeleniny. Naše tělo potřebuje mnohem více potravin k ochránění svého zdraví. A právě u těchto potravin si musíme dávat pozor, kolik jich sníme.

Velmi často se stává, že při různých dietách si lidé vyberou určitý typ potravin, kterým se vyhnout a další typ jídla, které preferují. Nejdůležitější pro zdraví těla je totiž právě rozmanitost. I když při takové dietě můžete shodit potřebné kilogramy, taková cesta je nepřirozená, nedá se po ní kráčet příliš dlouho a hrozí tu jojo‑efekt, neboť se člověk vrátí k původním stravovacím návykům. Proto je lepší vydat se po bezpečnější a zdravější cestě, sestavit si pevný jídelníček, kde se budou vyskytovat všechny potraviny a bude se pouze regulovat jejich množství.

Existují ale kalorické bomby, které se tváří dietně, ale je třeba si na ně dát pozor:

Čerstvé a sušené ovoce

Ovoce je zdravé a obsahuje mnoho užitečných látek pro tělo, ale při hubnutí by se to s ním nemělo příliš přehánět. Ovoce totiž obsahuje více sacharidů a má tedy i více energie než zelenina. Pozor si dejte především na sušené ovoce, která má sice více vlákniny, ale také třikrát více kilojoulů než čerstvé ovoce. Jedno či dva kousky čerstvého ovoce denně jsou zcela dostačující. Čas od času do svého jídelníčku můžete zařadit i ovoce sušené.

Pufované, rýžové nebo pšeničné chleby

Tzv. polystyrenové chleby obsahují mnohem více energie než běžné pečivo a také vyšší glykemický index, což znamená, že mají tendenci zvyšovat hladinu krevního cukru a tak navozovat častější pocit hladu. Výhodou je ovšem míra energie jednoho kusu chleba, neboť v takovém je méně energie než ve stejně velkém krajíci chleba.

Alkoholické nápoje

I víno či pivo obsahují látky pro tělo prospěšné (v menší míře), ale pokud se snažíte shodit pár kil, vyhněte se alkoholickým nápojům velkým obloukem. Jejich energetická hodnota je vysoká a vaše snažení pak takový nápoj dost znehodnotí.

Celozrnné pečivo

Celozrnné pečivo by jistě nemělo v jídelníčku chybět a mělo by převažovat nad pečivem světlým, protože obsahuje více vlákniny a minerálních látek. Energie celozrnného a bílého pečiva je však poměrně stejná, neboť mají odlišné gramáže a v jednom celozrnném rohlíku pak může být i více kilojoulů (energie) než v rohlíku obyčejném.

Müsli a müsli tyčinky

Müsli tyčinky jsou jistě zdravější a dietnější než ostatní sušenky, ale nejezte jich příliš mnoho. Díky malé gramáži dodají do těla velké množství kilojoulů cca 500 až 700 kj a hodí se proto spíše jako dopolední svačinka.

Základem müsli směsi jsou nejčastěji ovesné vločky, sušené ovoce nebo rozinky, často i čokoláda, kokos nebo med. Samotné ovesné vločky však obsahují dostatečné množství kilojoulů a s přidáním dalších ingrediencí se müsli za dietní považovat nedá. Jistě je to bohatý zdroj energie, vitamínů, minerálů a vlákniny, ale dávejte si ho jen v malém množství ke snídani s mlékem či jogurtem.

Light výrobky

Označení výrobků slovem „light“ je často nepřesné a klamné. Dávejte si pozor na skutečnou energii takto označených výrobků. Bývají tak označeny různé rostlinné tuky jako např. másla a i když mohou mít sníženou energetickou hodnotu, nemusí to znamenat, že se jedná o výrobek skutečně dietní.

Kalorické pastiOřechy a semena

Minerály, vitamíny a nenasycené mastné kyseliny jsou zajisté výhodou ořechů a různých semínek, ale je obecně tradovanou lží, že jsou nízkokalorické. Jistě vám v malém množství prospějí, ale nemějte je ve svém jídelníčku zařazeny ve velkém množství a pravidelně. Vyhněte se oříškům soleným a praženým.

Dia výrobky

Označení „dia“ nezaměňujte se slovem dietní. Výrobky jsou určeny pro diabetiky a zejména dia sladkosti mohou být kaloričtější než běžné sladkosti a také často obsahují více tuku. Ve výrobcích je totiž cukr řepný nahrazován jinými živinami, které mají často právě více kalorií, což se projeví v energii celého výrobku.

Rýže a těstoviny

Těstoviny a rýže jsou samozřejmě dietnější než knedlíky, ale při jejich požívání si hlídejte jejich energetickou hodnotu  (co výrobce, to jiné číslo) a také množství, které sníte.

K úspěšnému hubnutí či udržování váhy ještě pár rad:

  1. Snídejte – ideálně hodinu po probuzení
  2. Nevynechávejte jídla – nedávejte dlouhé pauzy mezi jídly, tak si tělo ukládá energii do tukových zásob, jezte jednou za tři až čtyři hodiny.
  3. Važte se – zkontrolujte svou váhu jednou za dva týdny a odhalte přibývající kila včas
  4. Před hubnutím si stanovte, na jakou váhu se chcete dostat
  5. Nedojíte každé jídlo – přejídáním se roztahuje žaludek a dostáváte pocit hladu dříve
  6. Nedržte dočasné diety – najděte takový jídelníček, se kterým můžete žít šťastně pořád, ne jen pár týdnů či dní
  7. Nejezte ve stresu, vzteku, nudě, zklamání – najděte si pro těžké chvíle jinou náplast, než jsou sladkosti
  8. Hýbejte se– pohybová aktivita je nedílnou součástí štíhlé postavy, pokud si můžete vybrat mezi klidem a pohybem, vždy zvolte pohyb. Stačí maličkosti – choďte po schodech, nejezděte výtahem.
  9. Když vás honí mlsná - vyberte si zdravou a nízkokalorickou pochoutku, kterou použijete v případě nouze – banán, jogurt, nízkotučný sýr, vejce na tvrdo, dušená zelenina, müsli tyčinka atd.
  10. Nejezte u televize, tam sníte vždy více než u stolu.
  11. Naučte se z jídla těšit – nebuďte příliš zahledění do své váhy, to může vyústit i v psychické problémy.

Kalorické pasti - 18 banánů v podání Fourious Pete

8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Co je v těle, to se počítá. Přesně toto poupravené rčení by se dalo použít pro posilování pánevního dna pomocí Kegelových cviků. Nejenom, že tím podpoříte normální funkci močového měchýře a střev, navíc zpevníte core či zlepšíte své sexuální zdraví! Tento článek vám představí další benefity i jednoduchý návod k jejich realizaci.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!