Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Spinning - nejen ježdění na kole

Komentáře
Spinning - nejen ježdění na kole
  • Spinning je oblíbené aerobní cvičení na stacionárním kole zaměřené na kardiovaskulární kondici.
  • Je vhodný pro všechny věkové skupiny, umožňuje individuální nastavení zátěže a rychlosti, efektivně spaluje tuky a formuje tělo.
  • Spinning zahrnuje rozmanité intervalové tréninky, důraz na techniku dýchání a šlapání, a nabízí možnost specializované přípravy pro různé sporty.

Spinning je velmi populární a rozšířené aerobní skupinové cvičení, které spočívá v jízdě na stacionárním kole při motivující hudbě a pokynech vyškoleného instruktora. Spinning je považován za nejúčinnější kardio‑vaskulární cvičení posledních let. Je vhodný pro muže i ženy každého věku a každé tělesné kondice. Každý si totiž může zvolit takovou zátěž a rychlost, která mu vyhovuje. Instruktor a hudba se dají považovat za jakési doprovodné nástroje.

Spinning

SpinningSpinning vznikl již v 80. letech 20. století, kdy se dálkový cyklista Johnathan Goldberg snažil přesunout svůj tréninkový program do místnosti. Pro spinning je důležitá správná technika jízdy na kole. Pomáhá odbourávat špatné návyky jízdy na kole a ty dobré potom používat v terénu. Tuky využívá jako hlavní zdroj při spalování, což vede k tvarování postavy. Spinning je zaručenou cestou k zlepšení nebo udržení kondice. To vše s jednoduchým a zábavným způsobem spolu se skupinou dalších cvičících, kteří motivují váš výkon. Spinning nevyžaduje žádné náročné pohyby a je snadno zvládnutelný i pro nesportovce. Je ideální pro ty, co chtějí zlepšit svou postavu, především nohy a hýždě. Hodí se ale také pro sportovce, kterým umožňuje specializovanou přípravu pro všechny druhy sportů. Ti se mohou díky měřiči tepové frekvence zaměřit pouze na konkrétní tréninkovou zátěž (vytrvalost, rychlost, intervalový trénink, výbušnost). Pro svou vysokou účinnost je pro příklad pravidelně užíván hráči NHL.

Proč si vybrat spinning:

  • Nezatěžuje kloubní systém, včetně šlach a vazů
  • Nenáročný na koordinaci pohybů
  • Procvičení a zpevnění svalů těla, zejména nohou, hýždí, paží a trupu.
  • Zlepšení fyzické kondice
  • Odbourávání tuků
  • Podporuje správné fungování kardio‑vaskulárního systému
  • Nenáročné na potřeby – pohodlné oblečení (nejlépe cyklistický dres a kalhoty s výstelkou), pohodlnou obuv, ručník, láhev vody
  • Nejste závislí na počasí

Během jedné lekce průměrný člověk spálí 400 až 600 kalorií (to je asi 12krát více než při hodině aerobiku). Průměrná lekce spinningu trvá 55minut a dělí se na tři části: krátké rozježdění (5minut), hlavní část (40 – 50 minut) a opětovné zpomalení a protažení (5 – 10 minut). Pro tělo je velmi efektivní intervalový trénink, který zvyšuje výkon těla. Po krátkém odpočinku je tělo ještě ve větším výkonu a spaluje tak ještě více energie. Pokud je totiž tělo zatíženo krátce, ale víckrát za sebou, celkový výdej je vyšší, tělo zvyšuje svou kondici a připravenost.

Existuje ovšem několik typů intervalového tréninku:

  • Interval rychlostní – na předem stanovenou dobu se pravidelně mění rychlost
  • Interval zátěžový – na předem stanovenou dobu se pravidelně mění zátěž
  • Interval vzdáleností – jízda několika úseků o stejné vzdálenosti nebo jízda o stejném čase
  • Interval tepové frekvence – jízda s monitorem tepové frekvence, jezdec se snaží pravidelně měnit svou tepovou frekvenci

Spinning

Při spinningu je důležitá technika dýchání, která je potřebná pro maximální sportovní výkon. To znamená nádech nosem a výdech pusou. Nejefektivnější je brániční dýchání, kdy se při každém nádechu nosem bránice stahuje a tím nasaje vzduch do plic.

Důraz se klade také na techniku šlapání, kdy na běžném kole se sice většinou zabírá pouze směrem dolů, ale na stacionárním se šlape plynulým pohybem po celém kruhu, což zapojuje a namáhá všechny dostupné svaly. Rychlost šlapání ovlivňuje zvolená zátěž a intenzita síly šlapání.

Spinning má dvě pozice – v sedle a ze sedla. Kolo dokáže stimulovat skutečné venkovní situace a tedy i jak jízdu po rovině, tak do kopce. Instruktor po celou dobu cvičení udává pokyny na změnu rychlosti či zátěže a snaží se tak přizpůsobit cílové skupině a současně cvičení maximálně zefektivnit.

Na závěr několik tipů pro správnou jízdu:

  • Uvolněte lokty a ramena a tím zvyšte svůj výkon
  • Prodlužte dech a zvyšte kapacitu plic – tím bude do vašich svalů proudit více okysličené krve a svaly budou pracovat efektivněji
  • Využijte velkou setrvačnost kola a vždy šlapejte po celém okruhu
  • Svou energii soustřeďte na nohy, kde se nachází největší svalové skupiny na spálení tukových zásob
  • Hodně pijte, vypijte alespoň litr tekutin, čímž se vaše svaly odpruží a budou schopny práce
  • Zkuste držet tempo se svým instruktorem, který vás motivuje k co největším výkonům, pokud nemůžete, snižte rychlost nebo zátěž, pokud ale máte málo, nebojte se naopak přidat.

Spinnig master class

Co přináší pravidelný spinning?

Spinning podporuje svalovou výdrž, zlepšuje kardiovaskulární systém, efektivně spaluje tuky a pomáhá s formováním postavy, zejména v oblasti nohou a hýždí.

Jaké jsou hlavní technické aspekty spinningu?

Důraz je kladen na správnou techniku dýchání a šlapání, která zahrnuje plynulý pohyb po celém okruhu pedálů, a střídání pozic v sedle a ze sedla.

Jaké typy intervalového tréninku jsou ve spinningu používány?

Spinning zahrnuje různé typy intervalových tréninků jako jsou rychlostní, zátěžový, vzdálenostní a intervaly založené na tepové frekvenci.

8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Jak rozhýbat střeva?
Jak rozhýbat střeva?
Ačkoli jsou gastroenterologické potíže jedněmi z těch, které poskytují značné množství obyvatelstva, nemluví se o nich příliš často. Naopak se může jednat o tabuizované téma (i mezi členy blízkých přátel či rodiny). Tento článek se proto pokusí odpovědět na co možná nejvíce otázek týkajících se právě zdravého trávení!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.