Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Powerjóga a její různé podoby

Komentáře
Powerjóga a její různé podoby

Power jóga je variantou klasického cvičení, u kterého se člověk zapotí i pobaví.  V dnešním článku se podíváme právě na některé její podoby a variace.

Powerjóga

V dnešní době se slovo jóga skloňuje ve všech směrech. Z klasické jógy se brzy vymanilo hned několik různých tváří, z nichž každá má své těžiště v něčem jiném. Existuje integrální jóga, hatha, kundalini, sivanada, ashtanga, bikram/hot jóga, anusara, jivamukti, pilates atd. V našem článku se však zaměříme především na dva styly, které jsou dynamické, rychlé a rozhodně nepatří mezi klasické cvičení, které si pod slovem jóga představíme, a to na power jógu a méně známou vinyasa flow.

Slovo jóga pochází z tradičního hinduistického náboženství a můžeme ho přeložit jako spojení. Nejstarší aktivity podobné józe vznikli již 900let před naším letopočtem. Snaha o dosažení harmonie mezi tělem a duší však do dnes nezestárla, a proto si naše civilizace jógu uchovala a objevila její nové tváře. Člověk se musí při cvičení jógy plně soustředit na své pohyby a správné dýchání. Pohyb musí být plynulý, soustředěný, evokuje až náboženský zážitek.

Přínos jógy v životě člověka:

  • Formování postavy a svalů, zvýšení flexibility
  • Snížení a udržení tělesné hmotnosti
  • Zlepšení koncentrace, obohacení lidského vědomí
  • Prodloužení života, zpomalení stárnutí
  • Zlepšení a regulace činnosti vnitřních orgánů
  • Překonání negativních emocí a vlastností, odbourání stresu
  • Posouvání hranice možností – jak duchovní, tak tělesné – větší ohebnost, pružnost (např. páteře)
  • Zlepšení funkce krevního oběhu

Power jóga

Power jóga je v současnosti asi nejoblíbenější tváří jógy. Dá se říci, že jediné, co power jógu spojuje s klasickou jógou, jsou pozice, které jsou tady však řazené dynamicky za sebou. Power jóga je oproti klasickému stylu silnější, modernější a oproštěná od jakékoli filosofie. Soustřeďuje se na tělo člověka, ne tolik na jeho duši. Tak má vliv na tvarování problematických partií, svalovou rovnováhu a napětí, zlepšení flexibility. Je skvělým bojovníkem proti artróze, neboť je šetrná ke kloubům. Power jóga zlepšuje dýchání, vede tělo ke správnému držení při chůzi.

Cvičení je vhodné pro všechny věkové kategorie, pohlaví a zdatnosti, uzpůsobí se kondici daného jedince.

Power jóga se snaží o kompletní zatížení celého svalstva, díky čemuž je především u žen velmi oblíbená a proto chodí na power jógu raději než např. na spinning, který se soustřeďuje pouze na dolní polovinu těla. Již od poloviny 90.let, kdy vzniká v USA se stává zajímavou alternativou k aerobiku či pilates.

Power jóga se oproti klasické józe zaměřuje na sílu a pohyblivost, je rychlejší a fyzicky náročnější, s čímž souvisí její efektivnější schopnost redukce tělesné váhy. Vychází ze záměrného protahování a posilování celého těla, kdy je chytře kombinuje (jeden sval je protahován, další přitom posilován).

Jedna lekce power jógy trvá 60minut a struktura hodiny není ustálená, neboť každý lektor si může vybrat z množství cviků. Harmonogram hodiny však bývá stejný: prvních 15 minut slouží k rozehřátí svalů celého těla a k jejich protažení, v hlavní části se dynamicky střídají jednotlivé cviky a v poslední asi 10minutové části se zklidňují a uvolňují namáhané svaly. Střídají se především dvě pozice. První je pozice ve stoje, která zlepšuje dýchání a krevní oběh, soustřeďuje se především na svaly nohou, pánev a spodní část zad. Druhou pozicí je pozice vsedě, která se také soustřeďuje na spodní část zad, ale také na páteř a horní polovinu těla. Potřeby ke cvičení nejsou náročné, stačí pohodlné oblečení, láhev vody a podložka na cvičení, která je v mnoha tělocvičnách dostupná na místě. Nepotřebujete ani boty, neboť power jóga se většinou cvičí naboso.

powerjóga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vinyasa flow power jóga

Vinyasa flow power jóga je odnož power jógy, která se zaměřuje na správné dýchání skrz hlasivkové štěrbiny a klade důraz na plynulost přechodů z jednotlivých pozic. Vinyasa flow se snaží zklidnit mysl a stres, k tomu dopomáhá zaměření se na slyšení vlastního dechu. Správný dech zahřívá organismus a ten vylučuje škodlivé látky. Toto dýchání se jmenuje udždžají a uzamyká tělo zespoda a z přední strany trupu v oblasti pánve. Tímto stlačováním dochází ke zpevňování svalů břicha.

Cviky se provádí ze stabilního centra – tedy pánevního dna a břicha. Je záležitostí pro muže a ženy, a v opozici proti power józe se opět soustředí na duši člověka – pomáhá vyčistit mysl od zbytečných myšlenek, najít harmonii duše a těla.

Cvičení se zaměřuje na svaly celého těla, je dynamicky uspořádané, začíná jednoduššími cviky, plynule přechází do složitějších a končí relaxací v pozici mrtvoly.

Různé podoby jógy se dnes vyskytují téměř po celé České republice. Můžeme se nechat překvapit, jakou další variantu tohoto tradičního indického cvičení nám svět nabídne.

Power jóga - Total body

 

Power jóga - back bending


zdroj: youtube.com
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Nízkokalorické potraviny, které nejdéle zasytí a spolehlivě pomůžou s hubnutím
Nízkokalorické potraviny, které nejdéle zasytí a spolehlivě pomůžou s hubnutím
Chcete zhubnout, ale bojíte se prázdného žaludku a častého hladu? Vybírejte si potraviny, které neobsahují mnoho kalorií, ale zasytí na delší dobu. Víte, jaké jsou ty nejlepší?
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Co je v těle, to se počítá. Přesně toto poupravené rčení by se dalo použít pro posilování pánevního dna pomocí Kegelových cviků. Nejenom, že tím podpoříte normální funkci močového měchýře a střev, navíc zpevníte core či zlepšíte své sexuální zdraví! Tento článek vám představí další benefity i jednoduchý návod k jejich realizaci.