Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Avena sativa - pro vyšší hladinu testosteronu

28. 5. 2012
Komentáře
Avena sativa - pro vyšší hladinu testosteronu

Oves setý je novým doplňkem stravy v kategorii produktů podporujících zvýšení hladiny testosteronu. Podívejme se, jak nám může pomoci v naší snaze o budování svalové hmoty.

Oves setý (Avena Sativa) - pro vyšší hladinu testosteronu

Obecně o ovsu

Oves setý (Avena sativa) je nejrozšířenější druh ovsa ve světě. Do Evropy se dostal jako plevel mezi ječmenem a pšenicí. Jeho původ sahá do Asie, a to jak u ovsa pluchatého, tak i ovsa bezpluchého. Jedná se o jednoletou trávu, která dorůstá výšky mezi 40 až 150 cm. Podíváme‑li se na její vzhled, zjistíme, že roste jednotlivě, stébla jsou hladká, přímá a poměrně mohutná. Pochvy listů jsou lysé a jazýčky krátké, oválné, se zašpičatělými zoubky. Čepele mají dosti drsnou strukturu z obou stran, zvláště pak na okrajích, jejich barva je šedozelená. Co se rozměrů týče, délka dosahuje zhruba 30 cm a šířka kolem 16 mm.

Dříve se oves používal zejména pro skrmování koňmi. V dnešní době, kdy stav koní velmi poklesl, se oves začal využívat zejména ve zdravé výživě a farmaceutickém průmyslu. Vyrábí se z něj doplňky stravy (o nich později) a své využití nalezne i v kosmetickém průmyslu. Ve Velké Británii se z něj vyrábí určité druhy piv a v jiných zemích se používá k výrobě alkoholu.

Oves setý jako potravina

Asi nejznámější je využití ovsa v potravinářském průmyslu. Všem kulturistům jsou známé ovesné vločky, které plní každé ráno naše snídaňové misky. Jedná se o velmi kvalitní potravinu spadající do zdravé výživy. Ovesné vločky jsou součástí mnoha diet. Obsahují vysoké množství vlákniny, která upravuje trávení a napomáhá správné funkci vylučovací soustavy. Napomáhá také vstřebávání důležitých látek ve střevě. Oves obsahuje také vysoké množství minerálních látek důležitých pro správné fungování lidského organismu. Je ideální potravinou v předtréninkové stravě, konzumace ovesných vloček nezpůsobuje rapidní nárůst hladiny krevního cukru.

Avena Sativa

Nyní se již podívejme na pozitivní účinky ovsa, jako plodiny pro konzumaci v lidské výživě. Oves má významný vliv na snižování hladiny krevního tlaku. Napomáhá také snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zejména celkové hladiny, ale má také vliv na LDL cholesterol, který je často původcem vzniku aterosklerózy. Napomáhá také snižovat hladinu kyseliny močové v krvi. Chrání játra před toxickými látkami, které by mohly způsobit jejich porušení. Jak jsme si již naznačili, konzumace ovsa může mít velmi pozitivní vliv na úpravu zažívání, zejména jedinců, kteří jsou pro tuto zdravotní poruchu náchylní. Oves upravuje průchod tráveniny střevem. Semeno obsahuje protinádorové sloučeniny beta‑sitosterolu a byl používán jako lidový lék proti rakovinnému bujení.

Oves setý jako doplněk stravy

Extrakt z ovsa setého (Avena sativa) se velmi často používá jako afrodisiakum a k léčení poruch libida. Toho bylo využíváno již v dávných dobách, kdy si sedláci všimli vlivu konzumace ovsa na libido a temperament koní. V dnešní době je zkoumán vliv Avena sativa pro léčbu erektivní dysfunkce a impotence. Prozatím s pozitivními účinky, ale výzkum není ještě ukončen. Extrakt z Avena sativa byl na trh uveden teprve nedávno. Je tedy pravděpodobné, že by mohl v budoucnu směle konkurovat nebo kooperovat s bylinou známou jako Tribulus Terrestris. Právě ta byla v poslední době synonymem pro zvýšení sexuální výkonnosti pomocí doplňku stravy. Pojďme ale zpět k Avena sativa.

vitamínyExtrakt z Avena sativa uvolňuje volný testosteron od testosteronu vázaného, měl by tak působit na zvýšení hladiny volného testosteronu a jako sexuální volumizér. U starších mužů uvolňuje testosteron vázaný na jiné látky, protože právě tohoto se v pozdějším věku uvolňuje více. Avena sativa zvyšuje produkci luteinizačního hormonu, který je rozhodující pro množství hladiny testosteronu. Vyšší hladina testosteronu má vliv i na nárůst svalové hmoty a snížení hladiny tuku v těle.

V knize Prescription for Nutritional Healing z roku 2000 se dočtete o výzkumu Avena sativa, který v sobě zahrnoval testování vybraných jedinců, kteří trpěli sníženou sexuální touhou. Avena sativa byla v tomto výzkumu kombinována s jedním druhem kopřivy. Společné působení bylo uznáno jako efektivní a testovaným jedincům se subjektivně zvýšilo libido. Výzkum provedl Dr. Robert Frankt na Budapešťské univerzitě v Maďarsku.

Ve studii provedené v Institute for Advanced Study of Human Sexuality v San Francisku v roce 1980 byli testováni muži i ženy, kteří trpěli sníženou sexuální touhou. Byl jim podáván extrakt z Avena sativa. Zde byl potvrzen účinek Avena Sativa na nárůst sexuální touhy zejména u mužské části testovaného vzorku.

Dr. Larry Clapp studující alternativní medicínu potvrzuje účinek Avena sativa na nárůst sexuální výkonnosti a dospěl k závěru, že 200 mg Avena sativa vede ke zlepšení erekce a nárůstu sexuální touhy. U žen zřejmě nepůsobí Avena sativa stejným způsobem jako u mužů. U žen způsobuje spíše uvolnění nervového systému, které následně způsobí sekundárně vyšší sexuální touhu.

Doporučené dávkování

Doporučená dávka pro Avena sativa je asi 300 mg denně (ve formě kapsle). Jestliže jste využili více Avena sativa, než toto množství mohou vám hrozit alergické stavy projevující se zhoršeným dýcháním, vyrážkou apod. Jiné negativní reakce na předávkování Avena sativa se neobjevily.

Dr. Stopanni z amerického MUSCLE&FITNESS doporučuje užívání Avena sativa v dávce 250 mg 2x denně. Délka užívání Avena sativa je stanovena na 8 týdnů. Poté se doporučuje na měsíc vysadit a následuje nový cyklus.

Názor autora na Avena sativa

Avena sativa je na českém trhu relativní novinkou. Ač se objevoval v určitých produktech jako účinná látka, vždy byl v kombinaci s jinými látkami, které byly prověřenější. Dnes se dostává na trh jako samostatný produkt. Všechny indicie napovídají, že by se mohlo jednat o další velmi použitelný doplněk stravy z říše rostlinných výtažků. Právě takový, který nám v honbě za vyšší hladinou testosteronu chyběl. Osobní zkušenost s tímto produktem nemám, ale v nejbližší době se vrhnu do jeho testování a zkusím vám dostatečně poreferovat o účincích produktu a mých pocitech.

Vědecké studie: 1. Phytother Res. 2009 Oct;23(10):1371‑7. An extract from wild green oat improves rat behaviour. Schellekens C, Perrinjaquet‑Moccetti T, Wullschleger C, Heyne A. 2. J Pharm Pharmacol. 1975 Feb;27(2):92‑8. The pharmacology of Avena sativa. Connor J, Connor T, Marshall PB, Reid A, Turnbull MJ. 3. Int J Clin Pharmacol Biopharm. 1976 Oct;14(3):214‑6. Pharmacotherapy with avena sativa – a double blind study. Schmidt K, Geckeler K.
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.