Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Drum FIT - bubnem ke zdraví

Komentáře
Drum FIT - bubnem ke zdraví

Nevěřili byste, že vás dokážou bubny dovést ke zdravému a svěže vypadajícímu tělu. Opak je pravdou, přesvědčte se s novou fitness technikou DRUM fit.

Drum FIT - bubny ke zdraví

Drum fit je wellnes aktivitou, která vás skrze hru na bubny dovede ke zdraví a duševnímu uvolnění. Toto zdravotní bubnování se dere s kontinentu na kontinent a Drum fit lekce se stávají populárními i u nás.

Drum FIT

Že bubnování odbourává stres, si umí představit asi každý z nás. Americký neurolog Barry Bittman však přišel se zajímavou metodou drum circle, pole které se díky bubnování posiluje i náš imunitní systém. Sestavil skupinu nehudebníků, dal jim do ruky buben či jiný rytmický nástroj a sledoval, jak skupinové bubnování podporuje posilování imunitního systému a ztrátu stresu. Zaměřil se na NK buňky, které v organismu přežívají nejdéle a jsou schopné zničit rakovinu či jiné viry. Vyzkoušel různé metody bubnování, hráči hráli sami, se zkušeným odborníkem i pod vedením šamana. Vždy se ale jednalo o skupinové bubnování. Když mohli účastníci hrát kreativně, sami, výsledky byly příznivé. Hladina NK buněk radikálně vzrostla, čímž se příznivé účinky bubnování potvrdily. Od těchto závěrů už to byl jen kousek k vytvoření vedeného zdravotního bubnování, které dostalo název Drum fit = buben + zdraví, kondice. Někdy se mu také říká korporátní, podle metody skupinového bubnování.

Drum fit spojuje odpočinek, fyzickou aktivitu a znovunabytí energie. Při drum fit lekcích sedíte na velkých fitball/gymnastických míčích v kruhu. Každý účastník dostane jeden z afrických bubnů, který bude nadále spínat mezi svými koleny. Lekce zpravidla začíná přivítáním a cvičným rozehřátím. Při tom se poskakuje na míči a bubnuje „nanečisto“ – tzn. bez bubnu. Poté začíná bubnování skutečné pod vedením lektora. Ten ukazuje rytmy a účastníci je opakují, rytmy se zrychlují a znovu zpomalují. Změna rytmů pomáhá k naslouchání vlastního srdečního rytmu, mimo to se účastníci naučí naslouchat i hraním ostatních v kruhu. I když se nejedná o fyzicky náročnou aktivitu, zkoordinovat poskakování na míči a správné rytmické bubnování může být velmi obtížné. Na konci hodiny mají účastníci možnost tvořit sami své rytmy, které po nich mohou ostatní zkusit zopakovat. Jde především o projevení svých emocí a cítění vlastního těla. Po hodině se budete cítit jako po skvělé relaxaci, uvolní se vaše myšlenky i potlačované pocity. O fyzicky namáhavý trénink se nejedná, ale přesto během hodiny dáte zabrat svým stehenním svalům a rukám. Drum fit je především terapeutický nástroj navozující relaxaci, uvolnění mysli a propojení těla a duše. Navíc buben odnese i všechen váš nahromaděný vztek.

K čemu je DRUM FIT dobrý?

  • Odbourání stresu a napětí
  • Vyplavení endorfinů
  • Synchronizace pravé a levé části těla – včetně mozkových hemisfér (= energizace mozkové kapacity)
  • Posilování svalstva- horní a dolní končetiny, zádové svalstvo, pánevní dno
  • Produkce látek přispívající k tělesné a psychické pohodě
  • Zlepšení pozornosti, kreativity, bdělosti
  • Posílení imunitního systému
  • Spojení fyzického i mozkového tréninku
  • Prevence proti syndromu vyhoření – nástroj psychohygieny

Drum fit není jen zábavný prostředek dosáhnutí psychické pohody, má i zdravotní účinky. Tady platí staré známé: „Rytmus je lék!“ Kromě výše zmiňovaných blahodárných účinků na tělo, zdraví prospívá už jen samotní zdravé sezení na míči, které posiluje svalstvo horních končetin a pánevního dna. Navíc správně formujete svou páteř. Poskakování na míči prospěje posilování dolních končetin a současně přidání bubnování má vliv na zprostředkování výjimečného stavu, kdy pracují obě hemisféry současně – tím člověk dosahuje hlubokého stupně relaxace a mentálního zklidnění.

K drum fit lekcím není třeba mít zkušenost s hudebními nástroji. Nemusíte mít dokonce ani hudební sluch. Jde především o projevení emocí a uvolnění. Na hodině panuje příjemná atmosféra, která vás brzy vtáhne a vy ani nepoznáte, že bubnujete poprvé v životě. Lekcí se mohou zúčastnit také postižení nebo malé děti. Pro hyperaktivní děti se Drum fit uplatňuje při hyperaktivním vybití, funguje také jako prevence šikany a agrese, v neposlední řadě koordinuje pohyb s myšlenkovou koncentrací a rozvíjí kreativitu. Není třeba ani žádného speciálního vybavení. Gymnastický míč i buben vám půjčí lektoři, stačí jen pohodlné, vzdušné oblečení. Můžete zvolit buď pohodlnou obuv, nebo být naboso.

Drum FIT -  Party Rock

zdroj: youtube.com
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Co je v těle, to se počítá. Přesně toto poupravené rčení by se dalo použít pro posilování pánevního dna pomocí Kegelových cviků. Nejenom, že tím podpoříte normální funkci močového měchýře a střev, navíc zpevníte core či zlepšíte své sexuální zdraví! Tento článek vám představí další benefity i jednoduchý návod k jejich realizaci.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!