Káva a vysoký krevní tlak: zvyšuje pití kávy riziko hypertenze?

Komentáře
Káva a vysoký krevní tlak: zvyšuje pití kávy riziko hypertenze?
obrázek z freepik.com/wayhomestudio
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Ačkoliv káva hned po vypití krevní tlak zvýšit může, z dlouhodobého hlediska už to tak jednoznačné není.

  • Nejnovější meta‑analýzy dokonce naznačují, že pravidelné pití kávy riziko hypertenze snižuje. 

  • K pití kávy se staví pozitivně také významné světové autority, které se zabývají zdravím srdce a hypertenzí. 

Z kávy se v poslední době stává doslova zázračný nápoj. Nejen že nás totiž každé ráno úspěšně tahá z postele, ale navíc skvěle chutná a má na naše zdraví nespočet zdravotních benefitů.  Pokud už se káva dostane do spojitosti se zdravotními riziky, pak se nejčastěji mluví o jejím vlivu na zdraví srdce a krevní tlak. Jsou ale tato rizika skutečná?

Káva zvyšuje krevní tlak jen dočasně

Je velký rozdíl mezi dočasnými a dlouhodobými účinky. Dočasné účinky dokážeme dobře vypozorovat, ale na celkové zdraví mají často jen malý dopad. Dlouhodobé účinky mají vliv mnohem větší, ovšem ne vždy je dokážeme správně vyhodnotit. Pokud jde o kávu, jasno máme především v těch dočasných účincích. Vypití 1–2 šálků kávy (80‑300 mg kofeinu) zvyšuje systolický i diastolický tlak(přibližně o 3–8 mm Hg, resp. 4–6 mmHg) asi po 30 minutách od vypití, vrcholu dosáhne asi po 60–90 minutách a na původní hodnoty se vrátí přibližně do 4 hodin. 

Zvyšuje ale pití kávy krevní tlak dlouhodobě? To je otázka, kterou odborníci řeší již téměř 100 let. S množstvím studií publikovaných v nedávných letech se zdá, že definitivní odpověď je už skoro na dosah. 

Koktejl bioaktivních složek v kávě a jejich účinky

Do současné doby bylo v kávě identifikováno přes 1000 chemických sloučenin, z nichž mnohé vznikají při samotném procesu zpracování kávových zrn. Mezi ty nejvíce aktivní látky patří kofein a antioxidanty jako kyselina chlorogenová, ferulová, trigonelin nebo melanoidiny. Všechny tyto látky mohou mít na krevní tlak vliv – u kofeinu se předpokládá možné zvýšení krevního tlaku, naopak antioxidanty jej snižují. 

Vliv jednotlivých složek kávy na hodnotu krevního tlaku si můžeme ukázat na následujícím schématu (obrázek pochází z publikace Surma a kol., 2021):

Káva a vysoký krevní tlak: zvyšuje pití kávy riziko hypertenze?

Při pohledu na mechanismus působení jednotlivých složek kávy je zřejmé, že vyhodnotit rizika na základě teorie je všechno jen ne jednoduché. K tomu všemu je potřeba uvážit, že jednotlivé složky nejsou v kávě zastoupeny rovnoměrně, a tak některé účinky mohou být vlivem rozdílné dávky násobně silnější než jiné. Skutečný vliv kávy na krevní tlak v dlouhodobém hledisku nám tak mohou pomoci zjistit experimentální studie, kterých se za posledních několik let publikovalo ohromné množství. Jak to s tou kávou nakonec je?

Zvyšuje pravidelné pití kávy riziko hypertenze?

Při pohledu na výsledky meta‑analýz provedených v posledních letech jsou výsledky spíše pozitivní:

  • Jedna z posledních meta‑analýz z roku 2018založená na 10 kohortových studiích došla k závěru, že pravidelné pití kávy je spojeno s nižším rizikem vysokého krevního tlaku. Na základě analýzy více než 240 tisíc jedinců zapojených do studie vědci vyhodnotili, že s každým šálkem kávy (až do 8 šálků denně) klesá riziko hypertenze o 2 %. 

  • Další italská meta‑analýza z roku 2019pozorovala podobnou závislost. Pravidelné pití více než 1 šálku kávy denně bylo ve studii spojeno se snížením rizika hypertenze

  • Také korejská meta‑analýza z roku 2020došla na základě 4 studií k pozitivním závěrům, kdy osoby pijící pravidelně kávu měli přibližně o 10 % nižší riziko vzniku hypertenze v porovnání s těmi, kteří kávu nepijí. 

Jednou z nejnovějších kohortových studií je práce z roku 2021, ve které vědci zjistili, že největších benefitů vzhledem ke snížení rizika vzniku hypertenze bylo dosaženo u nekuřáků, kteří pili mezi 1 až 3 šálky kávy denně

Ovšem ne všechny studie dochází k pozitivním výsledkům

  • Meta‑analýza z roku 2021, která zahrnovala 11 randomizovaných kontrolovaných studií o celkovém počtu 470 osob, došla k závěru, že užívání kofeinu zvyšuje systolický tlak o 3,04 mmHg a diastolický tlak o 2,45 mmHg

  • Zajímavé výsledky přinesla také studie z roku 2021, která ukázala, že pravidelné pití kávy může vést ke zvýšení krevního tlaku u osob s genetickými predispozicemi k hypertenzi. 

V každém případě je potřeba brát do úvahy, že zjištěné výsledky jsou získané na základě observačních studií, které se nezabývají příčinným vztahem mezi kávou a rozvojem hypertenze. Zdá se však pravděpodobné, že pití kávy ve vztahu k rozvoji hypertenze zdaleka není tak rizikové, jak se dříve myslelo. 

obrázek z gettyimages.com

A co si o kávě myslí světové odborné autority, které se zabývají hypertenzí?

Ačkoliv vyjádření světových organizací zabývajících se hypertenzí se nese spíše v obecné rovině, ani z této strany rozhodně nenabydeme dojmu, že by přiměřené pití kávy přinášelo zdravým jedincům zdravotní rizika. 

Je zřejmé, že ani ty nejvíce fundované autority přiměřené pití kávy nepovažují za zdravotní riziko. Pozor by si tak měly dát především osoby léčící se s hypertenzí a lidé, kteří mají k vysokému krevnímu tlaku genetické predispozice. 

Co si z toho vzít?

Odpíráte si kávu s obavami, že vám zvýší krevní tlak? S největší pravděpodobností k tomu není důvod. U zdravých lidí může káva naopak z dlouhodobého hlediska riziko vysokého krevního tlaku snižovat. 

Preferujte kvalitní mletou kávu s převahou druhu Coffea arabica, pro který je typický nižší podíl kofeinu. Celkové denní množství kofeinu by za den pro dospělého člověka nemělo přesáhnout 400 mg, což představuje nejvýše 4–5 šálků kávy denně

Pozor si dejte v případě, pokud pravidelně užíváte další zdroje kofeinu (kofeinové žvýkačky, energetické nápoje nebo pre‑workouty) či pokud máte v rodině genetické predispozice ke zvýšenému krevnímu tlaku.

Dokáže něco nahradit ranní kávu? 4 tipy, jak se nastartovat i bez ní
Dokáže něco nahradit ranní kávu? 4 tipy, jak se nastartovat i bez ní
Vstáváte v brzkých hodinách a pokaždé vedou vaše kroky rovnou ke kávovaru? Ranní káva je pro mnoho z nás zvykem, a to nejenom kvůli lahodné nahořklé chuti, ale také pro její povzbuzující účinky. Můžeme si ale dopřát alternativy, které jsou pro naše tělo po ránu mnohem vhodnější a proberou nás stejně, ne‑li lépe. Jaké to jsou a co za benefity nám přináší? Budete překvapeni.
Opravdu káva s mlékem škodí zdraví a způsobuje trávicí potíže?
Opravdu káva s mlékem škodí zdraví a způsobuje trávicí potíže?
Poškozuje káva s mlékem naše zdraví tak, jak nám tvrdí někteří "odborníci"? Pojďme se na tohle často diskutované téma podívat odborným okem.
Čím nahradit kávu? Poznejte 7 alternativ kávy
Čím nahradit kávu? Poznejte 7 alternativ kávy
Lze nějak nahradit oblíbenou kávu? Ano! Máme pro vás 7 alternativ kávy, které vám spolehlivě vlijí novou dávku energie do žil. Které to jsou?
Instantní káva není káva! V čem se liší od té klasické?
Instantní káva není káva! V čem se liší od té klasické?
Instantní káva rozhodně není tou nejlepší volbou, jak si užít chuť kvalitní kávy. Jak je to ale s jejím dopadem na naše zdraví?
Kolik kávy denně pít pro maximum pozitivních účinků?
Kolik kávy denně pít pro maximum pozitivních účinků?
Už dávno není pití kávy považováno za nešvar, který škodí našemu zdraví. Ba naopak! Velké množství vědeckých studií nyní ukazuje, že pití kávy je zdraví prospěšné. Jaké množství si ale můžeme dovolit?
Káva a její účinky na zdraví. Škodí, nebo prospívá?
Káva a její účinky na zdraví. Škodí, nebo prospívá?
Otázka skoro stejně stará jako ta o slepici a vejci, ale v tomto případě se pravdě blížíme mílovými kroky. Je pro nás pravidelné pití kávy zdravé? Jaké benefity pro nás z pití kávy plynou a kdo by měl své kávové dýchánky omezit?
Znáte rizika vysokého krevního tlaku? Třetina lidí netuší, že má zdravotní problém
Znáte rizika vysokého krevního tlaku? Třetina lidí netuší, že má zdravotní problém
Vysoký krevní tlak má každý čtvrtý z nás a přitom třetina lidí o tom ani neví. Jaká jsou skrytá rizika vysokého krevního tlaku? Podívejme se také, jak krevní tlak můžeme léčit jednoduchou úpravou životního stylu.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.