Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Kalanetika - komplexně za zdravým tělem

Komentáře
Kalanetika - komplexně za zdravým tělem
  • Kalanetika zpevňuje, formuje a protahuje tělo, a pomáhá vyrovnat svalové dysbalance.
  • Je vhodná pro všechny, včetně těhotných, a představuje bezpečný přístup k cvičení.
  • Nabízí pomalé a klidné cvičení zaměřené na citlivé vnímání a ovládání těla.

Kalanetika je nenáročné cvičení zaručující celkové posílení a protažení celého těla, vyrovnání svalových dysbalancí, rehabilitaci bolestivých kloubů, zádového svalstva a páteře. Kalanetika se uvádí jako jediné cvičení, které může cvičit opravdu každý, neboť tělu pouze prospívá.

Kalanetika

Kalanetika je klidné cvičení, které zaručuje zpevnění, vytvarování a protažení celého těla. Díky této aktivitě se vyrovnávají svalové dysbalance a tělo se drží ve správném postoji. Kalanetika se cvičí ve statických polohách. Základem je opakování pohybů s malým rozsahem. Svaly se stahují a protahují zároveň, čímž se zvyšuje svalová pružnost a síla. Kalanetika se soustředí na všechny svaly těla, necvičí pouze jeden, ale vždy jednotlivé svalové skupiny postupně. Tím se stává účinným nástrojem pro citlivé vnímání svého těla, pro pochopení práce jednotlivých svalů. Díky lekcím kalanetiky se tak můžete naučit své tělo účinně ovládat ke správnému fungování i ve chvílích, kdy zrovna necvičíte.

Přesto, že byla kalanetika dříve hojně vyhledávanou aktivitou, dnes ji zastiňuje aerobik, pilates či power jóga. Oproti nim je kalanetika pomalejší a skládá se z malých plynulých pohybů, které se mnohokrát opakují. Není tu žádná choreografie a cviky jsou většinou jednoduché, ale vyžadují dokonalé provedení. I kalanetika má své různé variace jako např. slow body.

Proč si vybrat kalanetiku?

  • Zpevnění, formování a protažení celého těla
  • Vyrovnání svalových dysbalancí
  • Pomáhá při potížích se zádovým svalstvem, páteří a klouby
  • Spalování kalorií – redukce váhy
  • Zvyšování svalové pružnosti, síly, vytrvalosti
  • Pomalé, klidné cvičení vhodné pro všechny (dokonce i pro těhotné)
  • Nenáročné jak na kondici, tak na potřeby (stačí pouze pohodlné oblečení), jediným cvičebním nástrojem je vaše tělo
  • Pomáhá vnímat a umět pracovat se všemi svaly těla

Kalanetika je vhodná pro muže i ženy, každého věku a každé kondice. Jelikož není složitá, je dokonce vhodná i pro lidi špatné tělesné kondice nebo seniory. Návštěvník lekce by se měl připravit na to, že kalanetika je pomalé a klidné cvičení, které se často označuje za formu relaxace. Je proto vhodné pro ty, kteří mají problémy s klouby, nebo mají zranění či citlivost jiné tělesné partie, a tak potřebují bezpečnější cvičení pro svůj pohybový aparát. Navíc se může kalanetika cvičit i v těhotenství, kdy pomáhá zpevňovat svaly, které usnadňují porod.  Existují i speciální hodiny kalanetiky určené přímo pro těhotné ženy. Samozřejmostí je konzultovat cvičení s lékařem. Kalanetika je údajně jediným cvičením, které může cvičit opravdu kdokoliv, protože tělu pouze prospívá (ostatní sporty jsou např. náročné pro ty, co mají problémy se srdcem, klouby, pro těhotné ženy apod.).

Kalanetika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak vypadají lekce kalanetiky?

Lekce probíhají při pomalé relaxační hudbě, která se dokonale hodí k postupným pohybům, které tělo při lekci vykonává. Někdy se ale cvičí i při tichu a lektoři nabádají řídit se pouze rytmem svého srdce. Počet cvičenců na kalanetice je často omezen, což zaručuje individuální přístup lektora ke každému zájemci. Skupina tu jako při ostatních lekcích nemá funkci vzájemné podpory a vyrovnání výkonů jejích jednotlivých členů. Naopak, každý cvičenec se nemá nechat skupinou mást a může cvičit svým tempem. Stejně tak nemusí nikdo vykonávat cvičení v takové poloze, která je mu nepříjemná. Kdykoli je také povolený odpočinek, který si každý stanovuje individuálně. Lekce, trvající asi hodinu, se člení do tří fází. Hodina začíná asi 15ti minutovým protažením celého těla a uvolněním především krční páteře. Hlavní část je zaměřená na formování postavy. Cviky se provádějí buď vleže na podložce, nebo ve stoje. Posilují se dolní končetiny (často za pomocí pohybů pánve), břišní svalstvo, hýždě, horní končetiny i prsní a zádové svalstvo. Aktivita se obohacuje cvičením s různými overbally, židlemi apod., v základě ale jako nástroj postačí pouze tělo cvičence. Posledních 10minut slouží pro relaxaci a důkladné protažení každého svalu. Mezi jednotlivé fáze bývají zakomponovány i rehabilitační cviky, některá centra ale vypisují lekce rehabilitační kalanetiky zvlášť.

Ke cvičení potřebujete pouze pohodlné oblečení, popř. láhev vody. Boty představují zbytečnou zátěž, cvičí se proto buď v lehkých balerínách, ponožkách nebo zkrátka naboso. Využijete také cvičební podložku, kterou vám ale v mnoha centrech půjčí sami instruktoři.

Kalanetika

 

Sestřih lekce KALANETIKY

 

zdroj: youtube.com

Pro koho je kalanetika nejvhodnější?

Kalanetika je ideální pro všechny věkové skupiny, včetně těhotných a seniorů, díky své nenáročnosti a bezpečnosti.

Jak se liší kalanetika od jiných druhů cvičení?

Kalanetika se zaměřuje na pomalé a precizní pohyby, na rozdíl od rychlejších a dynamických cvičení jako aerobik nebo power jóga.

Jaké jsou hlavní fáze lekce kalanetiky?

Lekce kalanetiky se skládá z protažení, hlavní části na formování postavy a závěrečné relaxace a protažení svalů.

8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Co je v těle, to se počítá. Přesně toto poupravené rčení by se dalo použít pro posilování pánevního dna pomocí Kegelových cviků. Nejenom, že tím podpoříte normální funkci močového měchýře a střev, navíc zpevníte core či zlepšíte své sexuální zdraví! Tento článek vám představí další benefity i jednoduchý návod k jejich realizaci.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!