Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Konec klasickým NO-čkům?

14. 8. 2012
Komentáře
Konec klasickým NO-čkům?

Nedávno se na amerických webech objevila informace o zakázání jedné z velmi populárních látek, použitých v předtréninkových suplementech. Jedná se o látku Geranium jinak známou také jako DMAA. Proč je tato látka nově zakázána v USA a jaké má působení na lidský organismus? Na to jsme se zeptali MUDr. Matěje Markvarta. Uvidíme, zda podobný krok, který musí nyní udělat američtí výrobci v odstranění látky ze svých produktů, budou muset provést i evropští producenti doplňkové výživy.

Konec klasickým NOčkům?

Co je Geranium a jak působí?

Geranium je latinské označení rodu rostlin, do něhož patří kakosty a pelargonie, z druhých jmenovaných se získává tzv. geraniový olej a geraniové silice, které se používají zejména ve výrobě masážních olejů a v aromaterapii. Z geraniového oleje se také získává látka zvaná 1,3‑dimethyamylamin, zkráceně DMAA, též označovaný jako geranamin.

DMAA působí jako vazokonstriktor (tj. snižuje průsvit cév), čehož je možno využít v lokální terapii např. rýmy (dekongesce), a uplatňuje se též jako stimulant – v organismu po systémovém podání uvolňuje noradrenalin (NA) a dále působí jako inhibitor reuptake NA, čímž dochází k zvýšení krevního tlaku a tepové frekvence, zvýšení intenzity metabolismu a bdělosti, přičemž míra účinku je závislá na dávce.

DMAA - geraniumDMAA se dá označit za látku podobnou efedrinu a metamfetaminům a používá se, nebo spíše zneužívá příležitostně jako tzv. party drug (a právě toto zneužití odstartovalo proces, který vedl až k zákazu DMAA v USA). Ve sportu se používá v kombinaci s kofeinem buď v termogenních směsích k redukci tělesné hmotnosti nebo v pre‑workout produktech jako stimulans umožňující tvrdší trénink. Asi nejznámějším produktem obsahujícím DMAA je bezpochyby Jack3D, který je právě díky této látce vyřazen z použití v oblasti profesionálního sportu, kde je DMAA klasifikována jako látka dopingového charakteru a jako doping byla klasifikována právě proto, že působí přes vazokonstrikci (a pravděpodobně též přes uvolnění adrenalinu a noradrenalinu) zvýšení krevního tlaku, které může být pro organismus nebezpečné a to zvláště tehdy, je‑li tato látka zkombinována s kofeinem. Výrobci Jack3D se tento zákaz moc nelíbil a tak zasponzoroval studii, ve které vyšlo, že DMAA v množství odpovídajícím produktu Jack3d krevní tlak nezvyšuje. Klíčovým pojmem je tedy v bezpečnosti užívání dávka, protože byla provedena jiná studie, která prokázala, že DMAA tlak zvyšovat může a to právě v závislosti na dávce. Kde je tedy pravda?

DMAA sama o sobě a ve vysokých dávkách bezpochyby tlak zvyšuje a proto je snad její klasifikace jakožto doping oprávněná, je to látka, která v koncentracích výrazněji ovlivňujících výkon může negativně ovlivnit zdraví konzumenta. Ovšem v běžně dostupných přípravcích typu Jack3D je v množství neškodném a bezpečném, působí stimulačně bez znatelného ovlivnění kardiovaskulárního systému. Případné nežádoucí účinky hrozí u osob senzitivních ke stimulantům, u osob s preexistujícím onemocněním srdce a cév a pak při užívání vysokých dávek.

Co se první skupiny týče, tady je nežádoucí účinek dost široký pojem a skoro každý suplement stimulační povahy může nalačno či u senzitivních osob nežádoucí účinky charakteru závratí, nevolnosti, pocitu přebuzení či bušení srdce vyvolat a bývá to spíše reakce na kofein, který je v preworkoutech obsažen ve vyšší dávce.

Druhá riziková skupina zas pravděpodobně nebude chodit zvedat činky, a tak nebude mít ani důvod produkty s obsahem této látky užívat, neboť bodybuilding intenzivního charakteru je sám o sobě cvičení absolutně nevhodné pro srdce, které není stoprocentně fit, a tak leg press například dokáže být hypoteticky mnohem nebezpečnější, než kterýkoli výživový doplněk běžně dostupný na trhu, protože svalová kontrakce v jeho průběhu představuje obrovskou zátěž pro srdce z hlediska tlaku.

DMAA geranium

A nadměrná konzumace DMAA v kompozitních produktech také není příliš reálná, pokud uvážíme, že běžná dávka preworkoutu obsahuje 200‑300mg kofeinu, tak dříve, než by došlo k předávkování DMAA, dostavily by se nežádoucí účinky z nadměrného požití kofeinu, které po požití 1g kofeinu pociťuje 70‑80% respondentů.

Jakkoli je tedy běžná konzumace preworkoutů typu Jack3D z hlediska obsahu DMAA bezpečná, je nutno si uvědomit, že přece jen tento a jemu podobné produkty obsahují látku, která vyhovuje definici dopingu, tedy představuje zdravotní rizika pro sportovce, ačkoli v mnohem vyšší dávce a tudíž je pro profesionály zakázanou látkou oprávněně. Na druhou stranu celoplošný zákaz je svým způsobem nesmysl, i kofein je v mnoha sportech klasifikován jako doping a žádný celoplošný zákaz jej nepostihuje. Navíc v případě DMAA nebyly nežádoucí účinky vedoucí k těžkému poškození zdraví, případně smrti v souvislosti s užitím ve sportu spolehlivě prokázány.

Prozatím můžeme říct, že určitá část segentu z doplňkové výživy s označením NO bude jistě stažena z amerického trhu. Prozatím nemáme zprávy, zda podobný krok čeká i Evropu. Jistě však američtí výrobci nebudou zahálet a velmi rychle naleznou podobně účinnou látku s přinejmenším podobným působením.

MUDr. Matěj Markvart

Matěj Markvart

Vzdělání:
Lékařská fakulta MU, Brno
 
Pracovní zkušenosti
Od 9/2011 do 5/2012 sekundární lékař I. Ortopedické kliniky FNUSA
 
Zájmy a sporty
MTB (z pozice dříve aktivního závodníka i trenéra), bodybuilding, hokej, výživa a suplementace v silových a vytrvalostních sportech, fyzioterapie a rehabilitace sportovců, korektivní cvičení
Zdroj: Richard J. Bloomer, PhD; Innocence C. Harvey, BS; Tyler M. Farney, MS; Zach W. Bell, BS; and Robert E. Canale: Effects of 1,3‑Dimethylamylamine and Caffeine Alone or in Combination on Heart Rate and Blood Pressure in Healthy Men and Women https://physsportsmed.org, www.nutraingredients.com, http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Jak rozhýbat střeva?
Jak rozhýbat střeva?
Ačkoli jsou gastroenterologické potíže jedněmi z těch, které poskytují značné množství obyvatelstva, nemluví se o nich příliš často. Naopak se může jednat o tabuizované téma (i mezi členy blízkých přátel či rodiny). Tento článek se proto pokusí odpovědět na co možná nejvíce otázek týkajících se právě zdravého trávení!