Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Miloš Pavlů - otevřeně o kulturistice (II.)

19. 8. 2012
Komentáře
Miloš Pavlů - otevřeně o kulturistice (II.)

Pokračování neotřelého rozhovoru s legendou brněnské kulturistiky Milošem Pavlů. Kulturistou, který prošel celou érou brněnského bodybuildingu a jak věříme, uvidíme ho již brzy na soutěžním pódiu. Dnes se podíváme ještě hlouběji do kulturistického světa a jeho "undergroundu".

Miloš Pavlů - otevřeně o kulturistice (II.)

První část rozhovoru s Milošem Pavlů naleznete zde: MILOŠ PAVLŮ - otevřeně o kulturistice I. část

Vyjádření redakce Aktin: Ještě dříve než vás nadchneme nebo rozhořčíme rozhovorem s tímto brněnským matadorem, prosím přečtěte si následující řádky. Rozhovor s Milošem Pavlů je autentickým přepisem rozhovoru, který vznikl na jaře letošního roku. Dlouho jsme přemýšleli nad tím, zda přepis upravit, aby byl dle pravopisných norem, bez vulgarit a kontroverzí. Neuděláme to, právě takový přepis by vytratil osobnost námi zpovídaného sportovce. Pokud tedy někoho rozhovor urazí, omlouváme se. Nyní si však vychutnejte surový naturel Miloše Pavlů. Autory a zpovídajícími jsou Petr Juriga a Jan Caha.

První soutěž?

To si moc nepamatuju. V sedmdesátýmsedmým jsem soutěžil ještě jako dorostenec. Tam byl i trojskok z místa, sedy lehy a výtahy na hrazdě. Sedmdesátejosmej, to byly okresní přebory, pak byly krajský přebory, Morava, potom Česká republika  a pak bylo Československo.

Jak vypadal takový okresní přebor? Dnes si to nedokážu moc představit, když vidím mistrovství Moravy, kde jsou v kategorii třeba tři lidi.

Tak na tom okresu, to byl třeba okres Brno, tam bylo pár lidí. Ale víc se závodilo. A kategorie byly tenkrát na výšku. Dělaly se tlaky, volná sestava a povinný sestavy.

Měl jsi v těch 70. letech nějakého mentora, který by tě vedl, pomáhal ti?

Tenkrát to byl Luděk Dvořák.

Luděk! Taky známý..

On tam měl i toho Libora Minaříka...

Takže Luděk tady tak ovlivňoval scénu?

Jo jo, Luděk byl tenkrát pro nás pro všechny takovej taťka.

On má titul mistra sportu za trenérskou činnost. Takže byl trenér těch mistrů?

Tak...mistrů. Tady těch lidí, co jsme se tak sešli na Královopolský. Já teda začínal v Jundrově, to už mi pomáhal Luďa a potom od jednaosmdesátýho jsem šel za nima.

Miloš Pavlů

Jak to vypadalo, takový klasický den v posilovně? Kdo všechno se scházel?

Tam byl Libor Minařík, kluci z Moravy, ale to už si fakt nepamatuju ty jména. Karel, známý jméno, má posilovnu na Rondu, ten taky závodil. Ale nejvíc závodníků bylo na Tesle – Trávník, Zapletal...

Brno má celkem bohatou kulturistickou minulost.

Jo, tady to bylo dobrý. Šlapanský a podobně.

Luděk Dvořák měl trenérství jako profesi?

Ne, dělal to při zaměstnání.

A kde nabral zkušenosti?

Nevím, to fakt nevím.

On je teď pod námi, závodí za naturály.

Jóó? Na něho se půjdu rád podívat. Dlouho jsem ho neviděl.

Když jsme u toho, tímto tě oficiálně zveme na MČR naturálů 9. června tady v Brně, které pořádáme.

Tý brďo! Tak to je supr! Supr, že to takhle děláte, to je úplně perfektní!

Poznámka redakce: rozhovor byl připraven ještě před MČR v naturální kulturistice a fitness

Měl by to být takový návrat kulturistiky tady do Brna. Dlouho tu nic podobného nebylo.

Supr.

Jaký je vlastně tvůj názor na naturální kulturistiku?

Já si vždycky dělám prdel, že jo, říkám „ty vole naturálové, to nejsou kulturisti“. Ale to je vždycky sranda. Protože vím jaký to je dělat cvičení bez nějaký velký podpory. Proč by ne. Když to někdo vypracuje na určitou úroveň bez nějaký podpory, jenom třeba na BCAA, glutaminu, kreatinu, tak je to úplně super, ne?

Miloš Pavlů

Já myslím, že tě ta soutěž překvapí. Jsou tam lidé, kteří nevypadají vůbec zle a neztratili by se ani na svazových soutěžích.

Já věřím. Tam už to fakt hodně záleží na tom jak je ten člověk disponovanej. I když nevím, z čeho tam člověk udělá tu tvrdost. Ta hustota, to je kumšt udělat.

Máš vůbec představu na kolika jsi byl závodech?

Ty bláho! Bylo období, kdy jsem jel třeba na sedm, osm soutěží ročně. Dohromady nevím. Ani kdyby ses mě zeptal kolik jsem objel mistrovství světa, tak si to nepamatuju. Nikdy jsem to nikam nezaznamenával, na to jsem lajdák. Soutěžím, protože mě to baví. Jestli jsem odjel tolik soutěží nebo tolik, mě to nezajímá. Ten život který jsem prožil tady v tom, to říkám každýmu, žil jsem celej život pro kulturistiku. Mě nic jinýho nezajímalo. Já jsem kvůli tomu i odložil svatbu. Ty byly nasraný, baby, že jo? Protože mně řekly, že bude svatba v jedenáct. A já řekl, že to nemůže být 22. dubna v 11 hodin, protože něco mám. A ta tchýně bývalá prej jak něco mám, snad svatbu, né? Já říkám to právě ne, já mám soutěž, krajskej přebor. To nemůže být v jedenáct. Tchýně jak ne, my už jsme to nahlásily, napsaly... Tak jsem šel na magistrát, teda na úřad a řek jsem tam ta svatba se ruší ať tam daj nějakou jinou. A borec říká no jo, ale já už tady pak nemám nic volnýho, jenom ve čtyři hodiny. Já povídám no tak to je v pořádku, ve dvě hodiny končím soutěž, ve čtyři to je akorát. Ve dvě skončila soutěž, jsem se umyl a šlo se. To byla paráda.

Svatba proběhla?

Jo, proběhla v pohodě. Baby byly potom nasraný čtrnáct dní, ale to mě nezajímalo.

Byla soutěž, tak byla soutěž.

No pochopitelně. Takže ty soutěže, já to nepočítal. Každá soutěž mě bavila.

Ale ty nejlepší výsledky si určitě pamatuješ.

Většinu jo. Ale kolikrát jsem byl mistr republiky si nepamatuju.

Já se snažil něco najít. 85 mistr ČSR do 65kg, mistrovství ČSFR 1991...

Jo, to si pamatuju, to bylo tady v Brně, to jsem vyhrál. To jsem dostal televizi, takže jsem určitě vyhrál.

To muselo být super vyhrát doma, co?

Jo, to bylo bomba. Bylo to tady na Rondu.

Váhovka taky do 65kg?

Jasně, to jsem byl tenkrát dlouho do 65kg.

To jsi byl lehký.

Jo, ale pak v těch marijánkách když jsem shazoval na 65kg, to už bylo hrozný. Pešát mě tenkrát nechtěl pustit výš, že neexistuje, že musím do 65kg. A já jsem to nemohl shodit ani za prase.

V roce 91 tam už byl Pešát?

Hlavní trenér byl dr. Černý 92, 93, 94, pak byl Nosek, Veselý a pak teprve přišel Pešát. Ten tam může být někdy od 95, 96?

Když už jsme u něj, já se ptám při každém rozhovoru, jaký máš na pana Pešáta názor jako na člověka? Nebo na tu jeho pozici u nás v kulturistice?

Já to řeknu takto. Ještě než zblbl, tak udělal pro kulturistiku hodně. To v každým případě. On jako organizátor je super. Ze začátku se staral velice dobře. Ale pak už...pak už to nebylo dobrý. Tady to začalo tím jak mu to chtěla potopit ta antidopingovka. A tím to všechno začalo. Od toho se odvíjelo všechno.

A proč kvůli němu?

On se s nima nějak hádal a žeprej byl arogantní.

A nebylo to kvůli té pražské aféře? Kdy napomáhal útěku závodníků před kontrolou.

Taky. A jestli ta arogance vyšla tady z toho, to přesně nevím. Ale prý když s nima jednal, tak byl prostě arogantní. V každým případě oni řekli pokud tady bude Pešát, tak vám kulturistiku zničíme. Takhle, já jsem s ním byl vždycky v pohodě.

Jo, to říkají skoro všichni. Včera jsem mluvil s Ludo Majorem a říkal taky, že na něj nemůže říct křivého slova do určité chvíle.

Jo. To už bylo v tý poslední době. To už jsem odtaď odešel. Protože jsem dostal distanc na 4 roky, to bylo někdy v roce 2004, tak už jsem říkal seru na to.

Někde vás vychytali nebo co?

No jasně, tady. Ale to bylo divný, že jo? Tehdy byl Weinlich, Vaniš, já a byli jsme chytnutý na jednu látku. Na Opavě to myslím bylo. To jsme tam dojeli, v pátek byly testy, tak jsme byli vybraný tak jsme šli a pak v neděli po soutěži. Tam jsem byl vybranej, protože jsem byl druhej. A tam jsme byli čistý. Všichni. I Peťa Weinlich, všichni. To je divný, že jo?

A to byl důvod toho přechodu do NABBY?

Tak já jsem si šel v podstatě jednou zazávodit. To ne, že bych podepisoval nějakou smlouvu s nabbou nebo tak. Jsem se domluvil s Filou, jestli můžu, on že jo, pojď, je MS na podzim, tak jsem s nima jel. Tam to bylo úplně super.

A srovnání NABBA vs. IFBB?

V IFBB je ta soutěž na vyšší úrovni. Jenomže mě už tam srali. Tam se ti čumí do prdele, fakt je to hrozný. Neúcta k tomu člověku, to je strašný.

Oni to mají v popisu práce.

Tak ať si to nechaj. Takže jsem řekl že ne. Že už za ty roky to stačilo.

Takže byla NABBA a tam bylo?

Sedmý místo, rok 2007, soutěž Mr. Universe.

A od té doby jsi nezávodil?

Ne.

Miloš Pavlů - fotogalerie

8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Jak rozhýbat střeva?
Jak rozhýbat střeva?
Ačkoli jsou gastroenterologické potíže jedněmi z těch, které poskytují značné množství obyvatelstva, nemluví se o nich příliš často. Naopak se může jednat o tabuizované téma (i mezi členy blízkých přátel či rodiny). Tento článek se proto pokusí odpovědět na co možná nejvíce otázek týkajících se právě zdravého trávení!
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Co je v těle, to se počítá. Přesně toto poupravené rčení by se dalo použít pro posilování pánevního dna pomocí Kegelových cviků. Nejenom, že tím podpoříte normální funkci močového měchýře a střev, navíc zpevníte core či zlepšíte své sexuální zdraví! Tento článek vám představí další benefity i jednoduchý návod k jejich realizaci.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Wim Hofova metoda dýchání: ovládněte vlastní tělo
Wim Hofova metoda dýchání: ovládněte vlastní tělo
Sychravé počasí umí prověřit naši imunitu a mnoho z nás v rámci prevence zkouší různé druhy otužování. Jeden svérázný Holanďan však svou metodou vyvolal obrovskou vlnu zájmu napříč laickou i odbornou veřejností, a tak pojďme společně nakouknout pod pokličku "ledového muže".
6 jednoduchých tipů, jak na nafouknuté břicho
6 jednoduchých tipů, jak na nafouknuté břicho
Věděli jste, že proti nadýmání můžete bojovat i jinak, než vyřazením luštěnin? Přečtěte si všech 6 tipů a zjistěte, který je ten správný pro vás. Připojili jsme i několik tipů na jednoduché snacky, kterými potěšíte vaše trávení.