Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Otázky a odpovědi - výživa a suplementace V.

23. 9. 2012
Komentáře
Otázky a odpovědi - výživa a suplementace V.

Odpovědi na Vaše otázky týkající se výživy. Odpovídám MUDr. Matěj Markvart. I vy máte možnost se ptát na to, co vás zajímá.

První část otázek naleznete zde: OTÁZKY A ODPOVĚDI - VÝŽIVA A SUPLEMENTACE I.

Pokračování část otázek naleznete zde: OTÁZKY A ODPOVĚDI - VÝŽIVA A SUPLEMENTACE II.

Třetí část našich otázek naleznete zde: OTÁZKY A ODPOVĚDI - VÝŽIVA A SUPLEMENTACE III.

Čtvrté pokračování otázek naleznete zde: OTÁZKY A ODPOVĚDI - VÝŽIVA A SUPLEMENTACE IV.

Pravidelně jezdím na kole a nyní se blíží chladné počasí, ve kterém nemám tolik žízeň. Jak nejlépe hydratovat organismus, a jaké látky vlastně potřebuje?

Hydratace při vyjížďkách v podzimním období a obecně v chladnějším počasí bývá poněkud opomíjená ve srovnání s létem. Zatímco v létě krom zásob v bidonu či camelbaku lákají k napití (a odpočinku) také zahrádky, v chladnu se chce sesedat málokomu. Výdej tekutin je sice díky klimatickým podmínkám nižší, ale často se nezdá, kolik člověk vlastně vypotí – dvouhodinová vyjížďka, během níž se člověk zrovna nefláká, zvládne spolehlivě propotit první i druhou vrstvu funkčního oblečení. Proto by neměla být hydratace opomíjena ani v chladu. A protože člověk pocením neztrácí jen vodu, ale i též sodík, chlor a v menší míře i hořčík a draslík, není k doplňování tekutin vhodná čistá voda, vhodnější jsou iontové nápoje. Použít se dají hotové hypotonické nápoje anebo sirupy určené k jejich přípravě jako např. Unisport (Nutrend) ve stejném nebo nižším ředění než v létě. Protože v bidonu bývá nápoj v chladnu někdy až nepříjemně studený, není úplně od věci zvážit použití camelbaku pod svrchní vrstvou, tedy nejčastěji windstopperovou bundou.

Je pravdou, že je kre‑alkalyn pro organismus vstřebatelnější, než kreatin monohydrát?

O kreatinu toho bylo napsáno již spoustu a ve světě fitness se s touto látkou setkává člověk prakticky denně.  Produktů obsahujících kreatin je však na trhu tolik, že se člověk často dostává do situace, kdy si nedokáže vybrat, po jakém produktu vlastně sáhnout – na každém stojí tvrzení, že je to ten zaručeně nejlepší a přesto je každý trochu jiný. Tentokrát před námi stojí srovnání kre‑alkalyn (KA) s kreatin monohydrátem (CrM). Stačí projít pár studií z oblasti medicíny, aby bylo patrné, že zkoumá-li se nějakým způsobem kreatin a jeho účinky, prakticky výlučně se při těchto studíích dávkuje CrM. Oproti tomu hledání seriózní práce na KA je hledání jehly v kupce sena. A těch pár existujících studií má obvykle příliš málo testovaných objektů k nějakému objektivnějšímu závěru. Dá se tedy o KA něco objektivního říci? Rozhodně ano. Obvykle je první rozdíl, kterého si člověk ve srovnání KA a CrM všimne, v dávkování - dávky KA bývají poloviční z důvodu hypoteticky lepší vstřebatelnosti – tato hypotéza však nebyla jedinkrát spolehlivě potvrzena. Budeme‑li tedy KA a CrM dávkovat stejně, dá se očekávat stejná haldina v krvi. Budeme‑li dávkovat KA v dávce oproti CrM poloviční, efektem se účinku CrM nikdy nevyrovná. A to ani za předpokladu vyšší průchodnosti KA žaludkem – je známo, že kreatin v kyselém prostředí podléhá částečně konverzi na neúčinný kreatinin. A KA má představovat formu kreatinu, která podmínkám nízkého pH odolá. Ono odbourání vlivem kyselé žaludeční šťávy ale není nijak dramatické, a tak je ve výsledku kreatinová suplementace CrM v množství 5 g/den dostatečně efektivní, aby se dala prokázat. A stejná dávka KA by měla být ještě efektivnější. Tento předpoklad se ovšem ani v poslední provedené studii neprokázal, a tak skutečným rozdílem mezi CrM a KA je cena a nižší dávky a z nich plynoucí nižší sycení svalů kreatinem v neprospěch KA

.

Jak poznám, že mám ve stravě nadbytek bílkovin?

Otázka optimálního příjmu bílkovin je v kulturistice velmi důležitá a vhodná dieta je často vedle tréninku samotného polovinou úspěchu při budování svalové hmoty. A ačkoli je mnohem běžnější, že se optimální dodávku proteinů nedaří dodržet a člověk tak cvičí, ale růst neodpovídá jeho představám, je dobré znát i druhou stranu mince – co se děje, když je proteinů naopak přebytek.

První a nejcharakterističtější známkou nadměrné konzumace bílkovin jsou zažívací obtíže. Dostává-li se do trávicího traktu více proteinů než je ten schopen zpracovat a vstřebat, posouvají se nestrávené zbytky do částí trávicího traktu, které jsou kolonizovány bakteriemi. U zdravého člověka by zde měly převažovat kvasné procesy nad hnilobnými (proto je tolik doporučována např. vláknina) a tyto kvasné procesy podporují správné složení střevní mikroflóry. Pokud se však ve střevním obsahu nacházejí nestrávené bílkoviny, mění se charakter zdejších procesů z kvasných na hnilobné a tím se mění i původně vyvážená bakteriální mikroflóra. To pak vede k různým zažívacím obtížím, které mají nejčastěji charakter průjmů, mírných bolestí břicha, plynatosti, nechutenství apod. Protože člověk s trávicími obtížemi nemá chuť k jídlu natož tréninku, bývá pak paradoxně důsledkem nadměrného příjmu proteinů úbytek svalové hmoty. K navrácení trávícího traktu do původního stavu pak postačí úprava stravovacích návyků spočívající v optimalizaci příjmu bílkovin, vyššího příjmu vlákniny a probiotik.

Vzhledem k tomu, že se dnes v mnoha proteinových přípravcích nachází trávicí enzymy a často i vláknina, dokáže si často trávicí trakt s nadměrnou náloží proteinů poradit a příznaky mohou být pak spíše nepřímé jako únava, zpomalení regenerace a stagnace výkonnosti. Tělo musí přijímané aminokyseliny zpracovat a je‑li jich příliš, dělá to na úkor regenerace a budování svalové hmoty. Tyto nespecifické příznaky pak vedou k omezení tréninku, omezení příjmu proteinů (když se člověku nechce cvičit, nejde mu to a nezlepšuje se, nemá ani chuť na vysokoproteinovou dietu) a funguje to jako ochrana před pokračující proteinovou zátěží. Ta by v extrémním případě mohla vést zejména za podmínek nedostatečné hydratace k onemocnění ledvin a event. k projevům onemocnění zvaného dna.

Zeptejte se i vy!

Jedním z hlavních účelů tohoto článku je vybudit diskuzi k dogmatům, která se léta letoucí usídlila na internetových portálech, v diskuzních fórech i v četných rádoby odborných knihách k suplementaci a výživě sportovců všeobecně. V diskuzi s MUDr. Matějem Markvartem se budeme snažit tato dost často nepravdivá tvrzení okolo sportovní výživy a suplementace všeobecně vyvracet nebo naopak potvrzovat, současně s podrobnou a maximálně objektivní analýzou proč tomu je tak či onak.

Tímto vybízíme vás, naše čtenáře, k dotazům do komentářů, nebo na e‑mail redakce, ze kterých pak vybereme ty nejzajímavější, na které v některých z dalších dílů Otázek a odpovědí bude Matěj reagovat.

MUDr. Matěj Markvart

Matěj Markvart

Vzdělání:
Lékařská fakulta MU, Brno
 
Pracovní zkušenosti
Od 9/2011 do 5/2012 sekundární lékař I. Ortopedické kliniky FNUSA
 
Zájmy a sporty
MTB (z pozice dříve aktivního závodníka i trenéra), bodybuilding, hokej, výživa a suplementace v silových a vytrvalostních sportech, fyzioterapie a rehabilitace sportovců, korektivní cvičení
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Jak nejlépe cvičit prsní svaly? K velkému hrudníku benchpress prostě nestačí! Na jaké cviky bychom ve svém tréninku prsních svalů neměli zapomínat?
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Přáli byste si pevné, kulaté a dokonalé hýždě? S trochou vytrvalosti se vám tenhle sen snadno splní! Přinášíme vám přehled 10 účinných cviků pro zpevnění hýžďových svalů, které vám pomohou k vytvarovanému a pevnému zadku.
Nejlepší cviky na nohy! TOP 7 cviků na kvadricepsy
Nejlepší cviky na nohy! TOP 7 cviků na kvadricepsy
Dnes si představíme nejefektivnější cviky k vytvarování, posílení a zesílení přední strany stehen!
Nejlepší cviky na kulatá ramena a mohutné trapézy!
Nejlepší cviky na kulatá ramena a mohutné trapézy!
Jak správně a efektivně cvičit ramena? Na to se zaměříme v dnešním článku!
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
6 jednoduchých tipů, jak na nafouknuté břicho
6 jednoduchých tipů, jak na nafouknuté břicho
Věděli jste, že proti nadýmání můžete bojovat i jinak, než vyřazením luštěnin? Přečtěte si všech 6 tipů a zjistěte, který je ten správný pro vás. Připojili jsme i několik tipů na jednoduché snacky, kterými potěšíte vaše trávení.
Wim Hofova metoda dýchání: ovládněte vlastní tělo
Wim Hofova metoda dýchání: ovládněte vlastní tělo
Sychravé počasí umí prověřit naši imunitu a mnoho z nás v rámci prevence zkouší různé druhy otužování. Jeden svérázný Holanďan však svou metodou vyvolal obrovskou vlnu zájmu napříč laickou i odbornou veřejností, a tak pojďme společně nakouknout pod pokličku "ledového muže".
Kde si v Praze zacvičit? Top 7 gymů, které stojí za to!
Kde si v Praze zacvičit? Top 7 gymů, které stojí za to!
Máme pro vás přehled posiloven a fitness center v Praze, kde si spolehlivě dáte do těla!