Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Otázky a odpovědi - výživa a suplementace VI.

16. 12. 2012
Komentáře
Otázky a odpovědi - výživa a suplementace VI.

Na vaše otázky týkající se výživy odpovídá MUDr. Matěj Markvart. I vy máte možnost se ptát na to, co vás zajímá. Již sedmé pokračování našich otázek a odpovědí, dnes mimo jiné o AS a s nimi spojenou problematikou zatížení jater.

První část otázek naleznete zde: OTÁZKY A ODPOVĚDI - VÝŽIVA A SUPLEMENTACE I.

Pokračování část otázek naleznete zde: OTÁZKY A ODPOVĚDI - VÝŽIVA A SUPLEMENTACE II.

Třetí část našich otázek naleznete zde: OTÁZKY A ODPOVĚDI - VÝŽIVA A SUPLEMENTACE III.

Čtvrté pokračování otázek naleznete zde: OTÁZKY A ODPOVĚDI - VÝŽIVA A SUPLEMENTACE IV.

Páté pokračování otázek naleznete v tomto odkazu: OTÁZKY A ODPOVĚDI - VÝŽIVA A SUPLEMENTACE V.

Šesté pokračování otázek naleznete zde: OTÁZKY A ODPOVĚDI - VÝŽIVA A SUPLEMENTACE VI.

Po užívání AS jsem měl zhoršené jaterní testy. Jsou nějaké přípravky, které mi pomohou se negativního efektu AS na mých játrech zbavit. Proč se vlastně zhoršují jaterní testy, a co to znamená?

Anabolické steroidy a hormonální preparáty působí na játra několika mechanismy. Játra jsou v organismu zodpovědná za inaktivaci a detoxikaci látek vyprodukovaných organismem samotným i látek přivedených do těla zvenčí, jsou jakýmsi „chemickým“ filtrem našeho těla a anabolika pro ně představují další látku, kterou je třeba zneškodnit. Zpracování se děje často vícestupňově a často v prvních krocích vznikají aktivní a pro játra škodlivé meziprodukty (někdy i nebezpečnější než byla látka původní) a způsobují poškození jaterních buněk.

Dále anabolika a hormony narušují normální růst, obnovu a funkci jaterních buněk (růstová potenciace se zdaleka netýká jen svalů) a vedou tak k jejich nežádoucí přeměně, která může vyústit až v jaterní cirhózu či rakovinu jater.

Poškozují též tvorbu a vylučování žluči, což vede k dalšímu poškození jaterních buněk. Anabolické steroidy také mění spektrum krevních lipidů, což znamená další zátěž pro játra, která hrají v regulaci lipidového spektra krve klíčovou roli. Z uvedeného vyplývá, že nežádoucí účinky na játra jsou opravdu pestré jak do druhu, tak do závažnosti.

Co to jsou jaterní testy?

Pod pojmem „jaterní testy“ se obvykle rozumí sledování aktivity souboru pro játra specifických enzymů. Ty mají navíc v jaterní buňce typické rozložení, a tak se podle jejich koncentrací dá usuzovat i na intenzitu jaterního poškození.

Sledovanými enzymy jsou:

  • ALT – alaninaminotransferáza, nachází se především v cytoplazmě jaterních buněk, zvýšení hodnot je známkou zvýšení permeability (propustnosti) membrán jaterních buněk nebo jejich nekrózy. Je specifickým markerem i mírného poškození jaterních buněk.
  • AST – aspartátaminotransferáza, nachází se především v mitochondriích jaterních buněk, též ale v cytoplazmě; dále se nachází v buňkách příčně pruhované kosterní svaloviny a srdeční svaloviny -> určité zvýšení AST proto může vyvolat i např. infarkt myokardu či excesivní fyzická zátěž. Samotné zvýšení AST v séru není tudíž pro játra specifické.
  • GMT (=GGT) – glutamyltransferáza, přítomna v buňkách žlučového traktu
  • ALP – alkalická fosfatáza, u toho enzymu rozlišujeme jaterní a kostní formu (izoenzym), v případě jater je přítomna v buňkách žlučového traktu

Mírné poškození znamená zvýšení ALT, nepatrné zvýšení AST a ostatní enzymy v normě.

Těžké poškození má opačný profil, kdy dominuje AST, následuje ALT a zvýšená je i hladina GMT.

U dominujícího postižení žlučového traktu jater jsou zvýšeny hladiny GMT a ALP.

Anabolika nevyvolávají specifický obraz jaterních testů – jedná se o nespecifické lékové poškození, a ačkoli se obvykle jedná o poškození lehčího rázu s dominujícím zvýšením ALT a event. GMT, mohou anabolika vyvolat i obraz akutního či chronického jaterního selhání. Při hodnocení je pak třeba vzít v potaz i případné doprovodné příznaky jako jsou např. únava, nechutenství, nespecifické trávící obtíže, bolest v pravém podžebří či žloutenku (ikterus). Rozsah poškození závisí také na délce užívání – krátkodobé „kůry“ anabolickými steroidy bývají obvykle provázeny jen bezpříznakovým zvýšením hodnot jaterních testů, riziko však představuje užívání AS z neověřených zdrojů (kdy uživatel nemá jistotu, co vlastně aplikuje) a zejména pak dlouhodobé užívání.

Léčba?

V tomto případě je jednoznačně nejlepší prevence, tedy AS neužívat (nežádoucí účinky nejsou navíc ani zdaleka omezeny jen na játra).

V případě užívání a zvýšení jaterních testů stačí obvykle AS vysadit a hodnoty jaterních enzymů se samy upraví; jaterní buňky mají velkou regenerační kapacitu. Před plánovaným užitím AS se dá jako jistá prevence poškození jater použít souběžně s AS hepatoprotektiva typu Essentiale či Flavobion nebo rostlinné přípravky s výtažky ostropestřce mariánského, tyto látky ovšem poškození jater zabránit nedokážou – jejich efekt na játra je spíše podpůrný nežli ochranný.

Beru aminokyselinu Arginin abych zlepšil prokrvení svalstva i erekci. Slyšel jsem o aminokyselině l‑citrulin, dá se jí arginin nahradit? ?

Citrullin je aminokyselina vznikající z argininu v reakci, v níž enzym NO synthasa štěpí aminokyselinu arginin na NO (oxid dusnatý) a jinou aminokyselinu, citrullin. Ve zkratce: Arg ---NO synthasa--> NO + citrullin. Citrullin ovšem není jen vedlejší produkt, je totiž také využíván k regeneraci argininu, což se děje zejména právě ve svalech. Dá se tedy zjednodušeně říci, že zatímco arginin poskytuje NO přímo, citrullin je dárcem NO nepřímým a s argininem tvoří netozlučnou dvojici, z čehož plyne, že něco jako „nahrazení“ není tak úplně možné. Citrullinem se však dá požadovaný efekt – rozšíření cév vedoucí k napumpování svalů během zátěže – ještě více posílit.

Optimální suplementaci pro dosažení co nejsilnějšího efektu vasodilatace bych viděl přibližně takto:

  • bazální a dlouhodobější užívání argininu, tj. alespoň 4g denně
  • v tréninkových dnech navíc komplexní pre‑workout (arginin+citrullin atd.)

Přitom platí, že „objem ničím nenahradíš“ – superkoncentrované „pre‑workout“ produkty dokáží bezpochyby nastimulovat k tréninku stejně, ne‑li často lépe jako produkty, které člověk musí užívat v množství kolem 15‑20 g/dávka, ovšem efekt napumpování a energizace svalů roste obvykle úměrně s dávkou účinných látek. Bude tedy účinnější použít komplexní výrobek s obsahem argininu, kreatinu (a případně i citrullinu, alaninu apod.) než například jen samostatný arginin. Pokud navíc podpoříme pre‑workout dlouhodobým užíváním argininu (ať už čistého nebo v rámci kompozitních přípravků typu Nitrix), dosáhneme ještě výraznějšího efektu napumpování během tréninku.

Zeptejte se i vy!

Jedním z hlavních účelů tohoto článku je vybudit diskuzi k dogmatům, která se léta letoucí usídlila na internetových portálech, v diskuzních fórech i v četných rádoby odborných knihách k suplementaci a výživě sportovců všeobecně. V diskuzi s MUDr. Matějem Markvartem se budeme snažit tato dost často nepravdivá tvrzení okolo sportovní výživy a suplementace všeobecně vyvracet nebo naopak potvrzovat, současně s podrobnou a maximálně objektivní analýzou proč tomu je tak či onak.

Tímto vybízíme vás, naše čtenáře, k dotazům do komentářů, nebo na e‑mail redakce, ze kterých pak vybereme ty nejzajímavější, na které v některých z dalších dílů Otázek a odpovědí bude Matěj reagovat.

MUDr. Matěj Markvart

Matěj Markvart

Vzdělání:
Lékařská fakulta MU, Brno
 
Pracovní zkušenosti
Od 9/2011 do 5/2012 sekundární lékař I. Ortopedické kliniky FNUSA
 
Zájmy a sporty
MTB (z pozice dříve aktivního závodníka i trenéra), bodybuilding, hokej, výživa a suplementace v silových a vytrvalostních sportech, fyzioterapie a rehabilitace sportovců, korektivní cvičení
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Jak nejlépe cvičit prsní svaly? K velkému hrudníku benchpress prostě nestačí! Na jaké cviky bychom ve svém tréninku prsních svalů neměli zapomínat?
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Přáli byste si pevné, kulaté a dokonalé hýždě? S trochou vytrvalosti se vám tenhle sen snadno splní! Přinášíme vám přehled 10 účinných cviků pro zpevnění hýžďových svalů, které vám pomohou k vytvarovanému a pevnému zadku.