Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Pelvicore - I vaše pánevní dno potřebuje trénink

Komentáře
Pelvicore - I vaše pánevní dno potřebuje trénink

Seznamte se s cvičením, které se postará o lepší pohyblivost, pevnější břicho, zvýšení sexuálního prožitku a zmírnění bolesti zad a kloubů.  

Pelvicore - I vaše pánevní dno potřebuje trénink

Pelvicore je cvičební technika, kterou ocení ženy různých věkových kategorií i tělesných dispozic. Zaměřuje se na zpevnění vnitřního svalstva – bránice, svaly kolem páteře, břišní svalstvo a pánevní dno. Nezpevněním těchto svalů dochází ke špatnému držení těla, bolestem zad a samovolnému úniku moči. Norská profesorka fyzioterapie Kari Bø, která se přes dvacet let věnuje výzkumu hlavních svalů těla a pomoci ženám s problémy ochablého pánevního dna, vynalezla jednoduché a nenáročné cvičení, která má tyto problémové partie především u žen 35+ zpevnit.

Proč je dobré Pelvicore?

  • Posílení pánevního dna, břicha, páteře
  • Naučí správné držení těla
  • Zmírnění bolestí zad a kloubů
  • Prevence oslabení močového měchýře, zastavení samovolného úniku moči
  • Zvýšení sexuálního prožitku – vnímání a intenzity
  • Jednoduché nenáročné cvičení pro každou ženu

Panevni dno - pelvicoreSvaly pánevního dna jsou místem, kam dopadá tlak orgánů břišní dutiny, a proto mají vliv na správné držení těla. Slouží také k uzavírání svěrače okolo močového měchýře a konečníku, a tak brání úniku moči a stolice. I když se jedná o drobné svaly, jejich stažení má velkou roli. Přesto má většina žen toto svalstvo ochablé. Často je ochablé svalstvo pánevního dna způsobováno těhotenstvím a porodem. I ženy bez dětí mohou mít ale s pánevním dnem problémy, pokud vedou pasivní způsob života, zvedají často těžké předměty nebo trpí chronickým kašlem a dechovými problémy (astma apod.). Ochabnuté svalstvo má za výsledek například při kýchnutí, smíchu nebo cvičení, únik moči. Díky cvičení Pelvicore se močový měchýř posiluje, a nepříjemným situacím se tak předchází. Pelvicore je rychlým a jednoduchým způsobem jak získat kontrolu nad svým tělem. Znamená to, že pokud už žena problémy s oslabeným močovým měchýřem trpí, může se jich díky této cvičební technice zbavit. Tyto problémy přitom nejsou ojedinělé, údajně jimi trpí jedna ze čtyř žen.

Problémem není, že ženy necvičí. Naopak se často své postavě věnují, jedí zdravě a snaží se o správný životní styl. Chybou ale je, že se vyšinout soustředí jen na posilování břicha, hýždí a stehen. Svalstva pánevního dna jsou ale často pro zdraví těla mnohem důležitější. Snad bude ženám dostatečnou motivací to, že s Pelvicore se nezlepší pouze svalstvo pánevního dna, ale také břicha a páteře, udrží si správný tělesný postoj, zvýší tělesnou pohyblivost a také sexuální prožitek. Ochablé svalstvo pánevního dna totiž způsobuje snížení intenzity prožitku a často i bolesti při pohlavním styku.

Jak tedy samotné cvičení vypadá? Skládá ze z jednoduchých a nenáročných cviků, které by měla zvládnout každá žena. Nepotřebují se žádné speciální pomůcky, pohodlné oblečení a obuv, občas se ve cvičení využívá například židle. V některý nových cvičení, které pocházejí od cvičitelek, které se začali problematikou pánevního dna zabývat až po Kari Bø, ale můžete vidět například cvičení s overballem nebo tzv. pelvic‑ballem speciálně vyvinutým pro tento typ posilování.  Před cvičením je ale nutné pochopit a uvědomit si, kde je svalstvo pánevního dna a jak jej lze správně napnout. Svaly pánevního dna se nachází od přední strany pánve až po kostrč. Vývojářka Pelvicore Kari Bø radí, aby si žena sedla na židli nebo okraj stolu, roznožila a zkusila nazvednout svalstvo uvnitř pánve, aniž by pánví skutečně pohnula. Hýžďové svaly tak zůstávají povolené, svalstvo pánevního dna se má však napnout a opět povolit. Kari Bø přirovnává tlak k výtahu, který táháme nahoru a dolů uprostřed svalstva. Tímto cvičením si může žena uvědomit, kde pánevní dno je a jak nejspíš pracuje.

Typy cviků:

  1. Poloha na břiše: Lehněte si na břicho, pravou nohu vybočte tak, abyste ležela v pohodlné pozici a čelo si položte na sepnuté ruce. Napněte svalstvo pánevního dna co nejsilněji a v této pozici držte 10 vteřin. Poté uvolněte. Cvičení opakujte asi osmkrát a poté vyměňte nohy tak, že vybočíte levou nohou do strany, a pravá tentokrát zůstane natažená. Techniku můžete změnit, když místo 10 sekundového setrvání, budete v rychlých přeměnách napínat a spínat svalstvo.
  2. Postranní výtah: Lehněte si na levý bok a své levé předloktí opřete o podlahu, aby byl loket pod ramenem. Břišní svalstvo zatahujte ve směru k páteři. Zvedejte pomalu hýždě od podlahy a držte několik sekund nahoře, poté opět uvolněte. Cvičení posiluje postranní svalstvo trupu a pánevní dno. Opakujte šestkrát a poté změňte stranu.
  3. Pozice na čtyřech: Klekněte si na kolena a opřete se o ruce (všechny čtyři). Vtáhněte břicho a napněte hluboké břišní svalstvo. Pomalu zvedejte pravou paži a současně levou nohu. Vaše tělo je v jedné linii (paže, záda, noha). Poté pomalu i nohu spusťte a vyměňte stranu. Opakujete 10 až 12 krát po dvou sériích. Toto cvičení posiluje především hýžďové svalstvo.

Trénink pánevního dna po porodu - výtah

 

zdroj: youtube.com
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Jak rozhýbat střeva?
Jak rozhýbat střeva?
Ačkoli jsou gastroenterologické potíže jedněmi z těch, které poskytují značné množství obyvatelstva, nemluví se o nich příliš často. Naopak se může jednat o tabuizované téma (i mezi členy blízkých přátel či rodiny). Tento článek se proto pokusí odpovědět na co možná nejvíce otázek týkajících se právě zdravého trávení!