Sbíráme ÉČKA

Sbíráme ÉČKA

Docela příhodný a trefný název odrážející aktuální stav kvality potravin u nás v České republice. Při pohledu na obaly potravin si opravdu připadám jako Michal David zpívající nikoliv „céčka“, ale že sbíráme „éčka“ Bohužel dnešní moderní doba jde směrem kvantita nad kvalitu a co největšího byznysu. Tzn., aby potraviny déle vydržely, lépe vypadaly, „lépe chutnaly a hezky voněly“.

Sbíráme ÉČKA

Proto pak složení potravin mnohdy vypadá jako nesrozumitelná směs písmen a čísel, kterým běžná veřejnost prostě a jednoduše nerozumí a výrobci s tím počítají. Vysvětleme si jak to s éčky tedy je. Jaké že jsou ty nebezpečné, na které bychom si měly dávat pozor? A naopak si říci, že ne všechna éčka jsou vyloženě zdraví škodlivá.

Skupiny éček a barviva

Co to teda ty éčka v potravinách jsou? Jsou to tzv. potravinové aditiva, neboli přídatné látky vyskytující se v potravinách za účelem zlepšení barvy, chuti, vůni, aby potravina déle vydržela a lépe vypadala a aby byl výrobní proces jednodušší a rychlejší. Výrobci mají legislativně nařízené tyto aditiva ve složení potravin uvádět. Výrobci tyto éčka můžou označovat podle evropského E kódu, který je přidělen ke každému potravinářskému aditivu nebo jen uvést jeho celý název, popřípadě kombinace obou. Poslední kombinace se mi zdá jako nejlepší varianta. Pokud má potravina jen název éčka bez E kódu, mnozí lidé si pak myslí, že je potravina neobsahuje. Omyl.

Skupiny potravinářských aditiv (éček)

  • Barviva E100 - E182
  • Konzervaty E200 - E297
  • Antioxidanty – začínající většinou číslicí E kódy 3
  • Emulgátory – začínající většinou číslicí E kódu 4
  • Modifikované škroby a zahušťovadla – začínající většinou číslicí E kódu 4
  • Regulátory kyselosti – začínající většinou číslicí E kódu 3 a 4
  • Protispékavé látky, plnidla – začínající většinou číslicí E kódu 5
  • Látky zvýrazňující chuť a vůni – začínající většinou číslicí E kódu 6
  • Náhradní sladidla – začínající číslicí E kódu 9

Ecka v potravinach

Přehled přídatných látek vyskytující se v potravinách dle skupin:

Barviva – začínající číslicí E kódu 1. Jejich funkce je v potravinách naprosto zřejmá. Barviva jsou látky, které udělují potravině barvu, kterou by sama o sobě neměla anebo obnovují barvu, která byla poškozena nebo zeslabena během výrobního procesu. Pro výrobce důležité aditivum z hlediska prvního dojmu zákazníka na potravinu. Najdeme je v potravinách s přidaným ovocem, ve sladkostech pro děti, šťávách atd., aby byla potravina věrnější, barevnější a zajímavější. Některé potraviny není povoleno dobarvovat. Patří k nim např. dětská výživa, med, ovocné šťávy a nektary. Pro máslo se mohou používat pouze karoteny.

Mezi barvivy najdeme i přírodní (E150 – karamel, E160a Karoteny…, nicméně většina je získána syntetickou cestou, které se vyrábí z uhelného dehtu, ropy nebo z těl broučků viz E120 – košenila, karmíny.

Barviva, na které bychom si měli dát pozor:

  • E102 Tarazin  - žlutábarva, nežádoucí účinky v podobě senné rýmy, bolest hlavy, astma, alergie, může být původce kožních nádorů.

Výskyt: hořčice, ananas, vaječný likér

  • E110 Žluť SY(sunset yellow) – látka je odvozena z karcinogenu Sudan I, můžou se tedy v ní vyskytovat její stopy. Může způsobovat alergii, dráždit žaludek, způsobovat dětskou hyperaktivitu.

Výskyt: hořčice, ananas, sirupy

  • E120 Košenila, karmínová kyselina, karmíny– vyrábí se z vysušených těl broučků. Její barva je červená. Ráda se objevuje tam, kde jsou jahody. Může mít rakovinotvorné účinky, je velmi nebezpečná. Zjistilo se, že může být příčinou vzniku kožních nádorů. Může způsobovat alergie, dětskou hyperaktivitu.

Výskyt: jogurty s jahodami, ovocná piva (grep), cukrovinky červené barvy, uzeniny

  • E132 Indigotin tmavě modrá barva. Nežádoucí účinky jako jsou alergie, astma, hyperaktivita.

Výskyt: lízátka, žvýkačky, cukrovinky s modrou barvou

Ostatní nebezpečná barviva: E123 Amarant, E124 Ponceau 4R, E129 Červeň Allura  AC, E133 Brilantní modř FCF, E155 Hněď HT

Když se podíváme na výskyt těchto nebezpečných éček, zjistíme, že se jedná z velké části o sladkosti. A pro koho jsou tyto sladkosti určeny, kdo je dostává nejčastěji? Ano jsou to přece děti. Nejenže sladkosti obsahují obrovské množství jednoduchých rafinovaných cukrů, ale jsou dopovány i velmi nebezpečnými barvivy, které můžou způsobovat hyperaktivitu, alergie, žaludeční potíže, ale co hůř, i rakovinu. Nejvíce mě potom dostávají potraviny, u kterých je vysloveně napsáno pro děti, dětská šunka, paštika pro děti, obarvená mléka… Když pak člověk čte složení potraviny, tak si říká, že to snad výrobci nemůžou myslet vážně.

Další perlou výrobců je označování výrobku „Bez konzervantů“. Člověk neznalý si myslí, že kupuje potravinu bez éček a tudíž zdravou. Ale už neví, že konzervanty jsou jen jedna skupina potravinářských aditiv. Tyto potraviny pak můžou tedy obsahovat již zmíněné barviva, antioxidanty, látky zvýrazňující chuť a vůni a další. Nicméně samozřejmě bez konzervačních látek. O dalších skupin éček v příštím díle.

Ečka v potravinach

Článek pro vás připravil Mgr. Marek Jonner - masér a výživový poradce


  •