Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Sbíráme ÉČKA

13. 12. 2012
Komentáře
Sbíráme ÉČKA

Docela příhodný a trefný název odrážející aktuální stav kvality potravin u nás v České republice. Při pohledu na obaly potravin si opravdu připadám jako Michal David zpívající nikoliv „céčka“, ale že sbíráme „éčka“ Bohužel dnešní moderní doba jde směrem kvantita nad kvalitu a co největšího byznysu. Tzn., aby potraviny déle vydržely, lépe vypadaly, „lépe chutnaly a hezky voněly“.

Sbíráme ÉČKA

Proto pak složení potravin mnohdy vypadá jako nesrozumitelná směs písmen a čísel, kterým běžná veřejnost prostě a jednoduše nerozumí a výrobci s tím počítají. Vysvětleme si jak to s éčky tedy je. Jaké že jsou ty nebezpečné, na které bychom si měly dávat pozor? A naopak si říci, že ne všechna éčka jsou vyloženě zdraví škodlivá.

Skupiny éček a barviva

Co to teda ty éčka v potravinách jsou? Jsou to tzv. potravinové aditiva, neboli přídatné látky vyskytující se v potravinách za účelem zlepšení barvy, chuti, vůni, aby potravina déle vydržela a lépe vypadala a aby byl výrobní proces jednodušší a rychlejší. Výrobci mají legislativně nařízené tyto aditiva ve složení potravin uvádět. Výrobci tyto éčka můžou označovat podle evropského E kódu, který je přidělen ke každému potravinářskému aditivu nebo jen uvést jeho celý název, popřípadě kombinace obou. Poslední kombinace se mi zdá jako nejlepší varianta. Pokud má potravina jen název éčka bez E kódu, mnozí lidé si pak myslí, že je potravina neobsahuje. Omyl.

Skupiny potravinářských aditiv (éček)

  • Barviva E100 - E182
  • Konzervaty E200 - E297
  • Antioxidanty – začínající většinou číslicí E kódy 3
  • Emulgátory – začínající většinou číslicí E kódu 4
  • Modifikované škroby a zahušťovadla – začínající většinou číslicí E kódu 4
  • Regulátory kyselosti – začínající většinou číslicí E kódu 3 a 4
  • Protispékavé látky, plnidla – začínající většinou číslicí E kódu 5
  • Látky zvýrazňující chuť a vůni – začínající většinou číslicí E kódu 6
  • Náhradní sladidla – začínající číslicí E kódu 9

Ecka v potravinach

Přehled přídatných látek vyskytující se v potravinách dle skupin:

Barviva – začínající číslicí E kódu 1. Jejich funkce je v potravinách naprosto zřejmá. Barviva jsou látky, které udělují potravině barvu, kterou by sama o sobě neměla anebo obnovují barvu, která byla poškozena nebo zeslabena během výrobního procesu. Pro výrobce důležité aditivum z hlediska prvního dojmu zákazníka na potravinu. Najdeme je v potravinách s přidaným ovocem, ve sladkostech pro děti, šťávách atd., aby byla potravina věrnější, barevnější a zajímavější. Některé potraviny není povoleno dobarvovat. Patří k nim např. dětská výživa, med, ovocné šťávy a nektary. Pro máslo se mohou používat pouze karoteny.

Mezi barvivy najdeme i přírodní (E150 – karamel, E160a Karoteny…, nicméně většina je získána syntetickou cestou, které se vyrábí z uhelného dehtu, ropy nebo z těl broučků viz E120 – košenila, karmíny.

Barviva, na které bychom si měli dát pozor:

  • E102 Tarazin  - žlutábarva, nežádoucí účinky v podobě senné rýmy, bolest hlavy, astma, alergie, může být původce kožních nádorů.

Výskyt: hořčice, ananas, vaječný likér

  • E110 Žluť SY(sunset yellow) – látka je odvozena z karcinogenu Sudan I, můžou se tedy v ní vyskytovat její stopy. Může způsobovat alergii, dráždit žaludek, způsobovat dětskou hyperaktivitu.

Výskyt: hořčice, ananas, sirupy

  • E120 Košenila, karmínová kyselina, karmíny– vyrábí se z vysušených těl broučků. Její barva je červená. Ráda se objevuje tam, kde jsou jahody. Může mít rakovinotvorné účinky, je velmi nebezpečná. Zjistilo se, že může být příčinou vzniku kožních nádorů. Může způsobovat alergie, dětskou hyperaktivitu.

Výskyt: jogurty s jahodami, ovocná piva (grep), cukrovinky červené barvy, uzeniny

  • E132 Indigotin tmavě modrá barva. Nežádoucí účinky jako jsou alergie, astma, hyperaktivita.

Výskyt: lízátka, žvýkačky, cukrovinky s modrou barvou

Ostatní nebezpečná barviva: E123 Amarant, E124 Ponceau 4R, E129 Červeň Allura  AC, E133 Brilantní modř FCF, E155 Hněď HT

Když se podíváme na výskyt těchto nebezpečných éček, zjistíme, že se jedná z velké části o sladkosti. A pro koho jsou tyto sladkosti určeny, kdo je dostává nejčastěji? Ano jsou to přece děti. Nejenže sladkosti obsahují obrovské množství jednoduchých rafinovaných cukrů, ale jsou dopovány i velmi nebezpečnými barvivy, které můžou způsobovat hyperaktivitu, alergie, žaludeční potíže, ale co hůř, i rakovinu. Nejvíce mě potom dostávají potraviny, u kterých je vysloveně napsáno pro děti, dětská šunka, paštika pro děti, obarvená mléka… Když pak člověk čte složení potraviny, tak si říká, že to snad výrobci nemůžou myslet vážně.

Další perlou výrobců je označování výrobku „Bez konzervantů“. Člověk neznalý si myslí, že kupuje potravinu bez éček a tudíž zdravou. Ale už neví, že konzervanty jsou jen jedna skupina potravinářských aditiv. Tyto potraviny pak můžou tedy obsahovat již zmíněné barviva, antioxidanty, látky zvýrazňující chuť a vůni a další. Nicméně samozřejmě bez konzervačních látek. O dalších skupin éček v příštím díle.

Ečka v potravinach

Článek pro vás připravil Mgr. Marek Jonner - masér a výživový poradce

8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Co je v těle, to se počítá. Přesně toto poupravené rčení by se dalo použít pro posilování pánevního dna pomocí Kegelových cviků. Nejenom, že tím podpoříte normální funkci močového měchýře a střev, navíc zpevníte core či zlepšíte své sexuální zdraví! Tento článek vám představí další benefity i jednoduchý návod k jejich realizaci.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
Dopamin: jakou funkci má v těle a proč je tak důležitý?
Dopamin: jakou funkci má v těle a proč je tak důležitý?
Už jste někdy slyšeli o dopaminu? Tento neurotransmiter má ohromný vliv na naši psychiku a stojí také za dlouhodobou motivací. Jaké další funkce v lidském těle má?
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Wim Hofova metoda dýchání: ovládněte vlastní tělo
Wim Hofova metoda dýchání: ovládněte vlastní tělo
Sychravé počasí umí prověřit naši imunitu a mnoho z nás v rámci prevence zkouší různé druhy otužování. Jeden svérázný Holanďan však svou metodou vyvolal obrovskou vlnu zájmu napříč laickou i odbornou veřejností, a tak pojďme společně nakouknout pod pokličku "ledového muže".