DOPŘEJTE SI NA VÁNOCE FIT CUKROVÍ

DOPŘEJTE SI NA VÁNOCE FIT CUKROVÍ

Co by to bylo za Vánoce bez cukroví! Že Vám cukroví Vaše dieta nedovolí? Vyzkoušejte některé z našich receptů.

fit recepty

 

 

 

 

 

 

 

DOPŘEJTE SI NA VÁNOCE FIT CUKROVÍ

K Vánocům pro mnohé z nás patří neodmyslitelně jídlo. Když se pak snažíme držet přes svátky v kondici, vánoční pohoda se může změnit v pekelná muka. S výdobytky naší doby už se ale dá mlsat i o něco zdravěji. O několika zdravých receptech na cukroví, se dozvíte v našem článku.

Jak zaručit, že bude Vaše cukroví zdravější? Stačí si odpustit přehnaně sladké a tučné chutě i ty skryté kalorické bomby a v cukroví použít takové suroviny, které naší postavě neublíží. Dnes se již běžně peče z celozrnné nebo grahamové mouky, které obsahují otruby, endosperm, vlákninu, vitaminy B, D, E, enzymy, minerální látky a stopové prvky. Našemu organismu zkrátka tolik neškodí jako bílá mouka. Kdo s ní ale někdy zkoušel péct, musí jí jednu chybu přiznat – oproti bílé mouce se totiž více drolí. Hospodyňky, které na své dietě tolik nelpí, tak často upraví pouze poměr mouky – např. dají dvě třetiny mouky bílé a jednu celozrnné. Jaký zvolíte postup, je jen na Vás. Do zdravého cukroví se také nepoužívají tučné krémy, barviva, konzervanty a jednoduché cukry – ty se nahrazují fruktózou nebo ovocnými cukry, menším zlem, i když ne zcela ideální volbou je cukr třtinový. Je také důležité používat pouze kvalitní máslo nebo tuky, pokud je to alespoň trochu možné, nepřehánět to s vajíčky. Pro zdravé cukroví se hodí recepty z ovesných vloček a vysokoprocentní nebo karobové čokolády, Váš organismus také obohatí recepty s ořechy, kokosem nebo sušeným ovocem.

Naše tipy:

Kokosové slepované hvězdičky

Na přípravu potřebujete (cca 20 kousků – jeden průměrný plech):

  • 120 g mouky (ideálně pšeničné celozrnné, nebo upravte poměru 50:50 s hladkou bílou)
  • 60g kvalitního másla nebo Flóry light
  • 80 g strouhaného kokosu
  • 1 balíček kokosového pudingu (např. dr Oetker)
  • 60 g fruktózy (cukru)
  • 250ml vody

Postup:

Nejprve připravíme těsto. Smícháme mouku s fruktózou a 50g strouhaného kokosu. Přidáme rozehřáté máslo, vše smícháme a vytvoříme vláčné těsto. To necháme na dvě hodiny ztuhnout v ledničce.

Mezitím si připravíme krém. 150ml vody dáme vařit a přidáme k ní asi 30g kokosu (asi 3 velké lžíce). Ve vedlejší míse zamícháme asi 100ml vody s kokosovým pudinkem. Pokud chcete, můžete sem přidat i fruktózu. Tuto směs vmícháme do vařící se směsi vody a kokosu a celý krém vaříme, dokud nezhoustne. Po vychladnutí směsi do ní můžeme vmíchat i kousek másla.

Až se těsto odleží, vykrajujeme z něj hvězdičky a pečeme ve vyhřáté troubě asi 10 minut na 180°C.

Poté, co vyndáme zlatavé hvězdičky z trouby a trochu vychladnou, slepujeme vždy dvě hvězdičky pomocí kokosového krému.

Celozrnné slepované hvězdičky

Celozrnné vánoční placičky

Na přípravu potřebujete (cca 15 kousků – jeden průměrný plech):

  • 250g ovesných vloček
  • 2 ks vejce
  • 100 g fruktózy (cukr)
  • 125 g másla (Hera nebo jiné kvalitní máslo; Flora light)
  • ½ balíčku prášku do pečiva

Postup:

Rozehřejeme máslo a opražíme na něm ovesné vločky. Po chvilce přidáme fruktózu, vmícháme a necháme ho rozpustit až do zkaramelizování.

Poté vysypeme do misky a necháme vychladnout. Následně vmícháme 2 vejce, špetku soli a kypřící prášek. (Pokud chcete mír recept zajímavější, můžete použít také balíček rozinek nebo sušeného ovoce.)

Vymastíme a vysypeme plech moukou, uděláme malé kulaté placičky (díky kypřícímu prášku nakynou, takže nechte mezi placičkami mezery), a pečeme ve středně vyhřáté troubě (150°C) asi 12 minut nebo dokud sušenky nezhnědnou a uprostřed se nezpevní.

Zdravé a rychlé kokosky

Na přípravu potřebujete (asi 15kokosek):

  • 200g strouhaného kokosu
  • 1 velká lžíce celozrnné mouky
  • 2 velké lžíce kokosového krému (můžete použít kokosový puding, kokosové mléko, nebo smíchat mléko s kokosem a nechat přes noc v lednici ztuhnout)
  • 2 lžíce mléka
  • 4 lžíce sirupu agáve (pokud nemáte tak fruktóza nebo cukr, ale těsto nebude tak vláčné, takže přidejte třeba o něco více mléka)
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Postup:

Všechny ingredience pečlivě smícháme. Vznikne vláčné těsto, nebo spíše kaše, kterou uhladíme a vložíme do mikrovlnné trouby na 3 minuty.

Směs se trochu vysuší. Na plech s pečícím papírem (nebo vymazaný a vysypaný) klademe lžičkou kokosové těsto a snažíme se o oválky

Na 160°C pečeme 15 minut, dokud lehce nezhnědnou a kokosky necháme vychladnout, aby se nám v ruce nerozdrobily.

Banánky v čokoládě

Nakonec něco sladšího. Místo běžné mléčné čokolády ale použijte čokoládu s vysokým obsahem kakaa (jsou kvalitnější a ne tolik kalorické) nebo karobovou čokoládu, náhražku mléčné čokolády, obsahující hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, vitamíny A, B, D a vlákniny. Pokud k těmto čokoládám nemáte přístup, zvolte alespoň kvalitní čokoládu na vaření.

Na přípravu potřebujete (cca 20 kousků):

  • 2 banány
  • Malé balení piškotů
  • 1 balení čokolády (s vysokým obsahem kakaa, karobovou nebo běžnou na vaření)
  • Párátka nebo kousky špejlí

Postup:

Nakrájejte banány na malé kousky a umisťujte je vždy mezi dva piškoty. Jejich stabilitu zabezpečte napíchnutím párátka přes všechny tři vrstvy.

Na pánvičce rozehřejte čokoládu a banánky v ní namáčejte (pokud chcete více tekutou směs, můžete použít mléko a trochu kakaa, nebo použít ztužovací tuk – ale s tím kvůli linii opatrně!)

Nechte čokoládu okapat, na piškotu ztuhnout a rovnou podávejte.

Banány v čokoládě

Přejeme Vám dobrou chuť!

  •