Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Spinalis - vyhněte se bolesti zad

Komentáře
Spinalis - vyhněte se bolesti zad

Spinalis kombinuje prvky pilates a jógy a vytváří tak unikátní program, který ulehčí především bolavým zádům! Pokud si tedy chcete odlevit od bolesti zad, nebo jí alespoň předejít, vyzkoušejte tento trénink.

Spinalis - vyhněte se bolesti zad

Spinalis pochází z anglického slova spinal = páteřní, míšní. A o to jde také v tomto cvičení především. Tým fyzioterapeutů propojil jógu s pilates a vytvořil spinalis. Díky jejich asistenci se tak spinalis stává téměř rehabilitačním zdravotním cvičením, které se soustředí na správné držení těla a posílení svalů kolem páteře. Při provádění cviků se klade důraz především na správné provedení, aby cvičenec svým svalům naopak nepřitížil a nepřipravil se tak o efektivitu cvičení. Spinalis se ale hodí nejen pro ty, kteří problémy se zády mají, ale také pro ty, kteří se budoucích problémů se zády bojí. Navíc je lákavý pro toho, koho zaujala jóga nebo pilates, ale ještě to přeci jen není to pravé. Tento dojem bývá často způsoben tím, že cviky z jógy jsou náročné a naše tělo na ně mnohdy není připraveno. Proto trvá několik let, než může cvičenec do jógy proniknout. Při cvičení spinalis se jóga transformuje do podoby rehabilitačního cvičení a pro mnohé přináší větší uspokojení.

Spinalis

Cvičení vzniklo na popud špatného pohybu návštěvníků fitnesscenter. Fyzioterapeutové si nemohli nevšimnout, že i při pohybech, které se na první pohled zdají jednoduché, často cvičenci dělají chyby a škodí svým zádům. Výsledek je samozřejmě špatné držení těla, bolest zad a svalů kolem páteře a s tím spojené další komplikace (migrény, nevolnost apod.). Tak se pokusili přeměnit známé pohyby do takových cviků, aby je zvládl každý a svému tělu ulevil. Jak již bylo řečeno, cviky nejčastěji vychází z pilates či jógy. U jógy jsou vybrané prvky především na zádové svalstvo, z pilates se naopak ujalo posilování pánevního dna. Zapojením pánevního dna se navíc usnadňuje provedení mnoha jógových cviků. Pro svalový rozvoj je také samozřejmě důležité břišní svalstvo a posílení celého středu těla = core.  Cvičí se pozvolna s důrazem na správné provedení a dýchání.

Proč si vybrat Spinalis?

  • Propojení pilates, jógy a rehabilitačního cvičení
  • Prevence proti bolestivým zádům
  • Usiluje o správné držení těla
  • Posiluje svalstvo kolem páteře a svaly pánevního dna

Lekce je určená pro každou ženu i muže jakéhokoliv věku a tělesné kondice. Pokud máte problémy se zády, doporučuje se před lekcí komunikace s lektorem, který může obměnit vhodné cvičení nebo Vám předat užitečná doporučení. Pokud cvičit začínáte, je nejlepší nejprve navštěvovat lekce zdravotního cvičení nebo pilates, kde se soustředí na posílení pánevního dna či středu těla, abyste následně mohli na hodinách spinalis správně provádět jógová cvičení.

Jak vypadá lekce spinalis? Lekce trvá 55 minut. Začíná se klasickým zahřátím. Krátce se protáhnete, svaly se zahřejí, roztáhnou a připraví na zátěž. Dále je hodina rozdělena do sekcí, kde se bude střídat procvičování jednotlivých částí páteře. Každá sekce je odlišená jinou hudbou. Cvičí se stále v mírném záklonu, aby byla Vaše páteř přirozeně zakřivená (v průběhu dne se totiž pohybujeme spíše v mírném předklonu). Během lekce budete neustále komunikovat s lektorem. Připravte se, že bude Vaše pohyby kontrolovat a v případě potřeby se Vás dotýkat. Některým návštěvníkům je to z počátku nepříjemné, ale brzy zjistí, že pro správné provedení cvičení je kontakt s lektorem podstatný – díky Vašemu postoji pozná, zda aktivujete i svaly, které přes triko a tepláky nejdou vidět a poradí Vám, co pro správné provedení udělat. Z počátku lektor cviky předvádí, následně chodí mezi návštěvníky a pomáhá jim v případě problémů. Pravidelný návštěvník se brzy choreografie naučí, i když se postupně komplikují a přidávají se sem nové prvky. Závěr cvičení je určen pro krátkou relaxaci.

Na lekci budete potřebovat pohodlné oblečení, obuv a případně ručník. Cvičí se na podložce, kterou Vám většinou zapůjčí v daném fitness centru. Zajímavé je, že po celou dobu cvičení se nepije. Studený nápoj totiž zchladí i vnitřek Vašeho těla, které potřebuje být pro precizní provedení cviků zahřáté. Ten, kdo má problémy s delším nepitím, může pít vodu vlažnou, spíše teplejší nebo si smočit rty a ústa.  Spinalis se doporučuje cvičit dvakrát týdně a kombinovat ho s další aerobní aktivitou – běh, brusle, cyklistika, plavání, jakákoli forma aerobiku nebo tance.

Zatím můžete lekce spinalis navštívit pouze v Praze.

Spinalis

Jak cviky spinalis vypadají?

Základní pozice: V této pozici aktivujete celé tělo, důraz se klade především na stah pánevní oblasti a břišního svalstva. Chodidla jsou opřená o zem, nohy natažené, kolena dopnutá, páteř vytažená do výšky. Ramena spolu s lopatkami jsou tažena směrem k zadním kapsám kalhot.

Pozice sumo bojovníka: Tímto cvikem se aktivuje zádové svalstvo. Chodidla jsou palcem, malíkem i patou opřená o zem. Kolena směřují co nejvíce dopředu. Předkloňte se a opřete o špičky prstů. Nejdůležitější jsou rovná záda, v neutrální pozici páteře, při které pracuje hluboký stabilizační systém. Pro aktivaci pánve a zad spojte ruce dlaněmi k sobě, a lokty se opřete o kolena. Lokty držte vodorovně s podložkou a kolena se snažte roztáhnout. Přitom ale netlačte dlaněmi k sobě. Pánev je vytažená co nejvíce nahoru.

Trénink sacrospinalis

zdroj: youtube.com
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Jak rozhýbat střeva?
Jak rozhýbat střeva?
Ačkoli jsou gastroenterologické potíže jedněmi z těch, které poskytují značné množství obyvatelstva, nemluví se o nich příliš často. Naopak se může jednat o tabuizované téma (i mezi členy blízkých přátel či rodiny). Tento článek se proto pokusí odpovědět na co možná nejvíce otázek týkajících se právě zdravého trávení!