STEAKY Z LOSOSA S OPEČENÝM PÓRKEM A MRKVÍ

STEAKY Z LOSOSA S OPEČENÝM PÓRKEM A MRKVÍ

V další sérii našich zdravých receptů, jsme si pro Vás připravili mořskou pochoutku s netradiční přílohou – opečeným pórkem a mrkví.

fit recepty

 

 

 

 

 

 

 

 

STEAKY Z LOSOSA S OPEČENÝM PÓRKEM A MRKVÍ

Náš recept se hodí jako zdravý oběd i večeře. Poradíme Vám, jak udělat lososa šťavnatého a křupavého. Navíc dodáme tip na novou přílohu – opečený pórek s mrkví a tymiánem. Tyto dvě oblíbené druhy zeleniny vytvářejí společně neobvyklou kombinaci, která Vám odlehčí při všech steacích a pečených druzích masa. Recept je rychlý, zdravý a jednoduchý.

Budete potřebovat (4 porce):

  • 4 středně velké steaky lososa (s kůží)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Limetku nebo citron
  • Sůl a pepř
  • 1 pórek (750g)
  • 250 g mrkve
  • Velkou snítku čerstvého estragonu (popřípadě trochu bazalky či tymiánu)

Postup:

Rovnoměrně vysoké steaky (střední část filetu) položíme na středně rozpálenou pánev. Pokud má losos kůži, pokládáme ho na pánev kůží dolů. Losos je sám o sobě dost šťavnatý, takže nepotřebujeme žádný tuk (pokud ano, postačí jen troška olivového oleje). Necháme ho orestovat z obou stran asi dvě minuty, aby měl po pečení čerstvou a křupavou kůžičku. Troubu předehřejeme a lehce orestované steaky vložíme na pekáč. V troubě pečeme při 80°C asi 10 minut. Že je losos hotový poznáme podle toho, že je po rozkrojení jemný a uvnitř růžový.

Mezitím začneme s přílohou. Z pórku odstraníme tuhé vnější listy a špinavé nesourodé konce. Krájíme ho na tenká kolečka, která ukládáme do cedníku. Pórek důkladně opláchneme a necháme odkapat. Dále oloupeme a nahrubo nakrájíme mrkev. Na pánev nalijeme asi jednu lžíci olivového oleje, rozpálíme a dáme orestovat pórek. Asi po dvou minutách změkne a tak můžeme přidat mrkev. Společně promícháme, dochutíme trochou soli, pepře a omytého, osušeného nadrobno nakrájeného estragonu (pokud nemáme estragon, nahradíme ho bazalkou či tymiánem). Vše opékáme asi ještě dvě minuty.

Lososa po vyndání z trouby osolíme a jeho chuť zvýrazníme šťávou z limetky nebo citronu. I směs můžeme zvýraznit kapkou limetky či citronu, nebo ještě malou lžičkou olivového oleje. Nyní můžeme podávat na stůl.

Losos

Tabulka nutričních hodnot na 1 porci:

Opečený pórek s mrkví

89 kcal/ 374 kJ

Sacharidy 7 g, bílkoviny 2 g, tuky 6g (nasycené 1 g)

Vitaminy A, C, E, skupiny B a kyseliny listové

Losos (100g)

850 kJ/ 203,15 kcal

Sacharidy 0,200 g, bílkoviny 25,3 g, tuky 15,2 g (nasycené 2,18g)

Vitamíny A, D, B12, esenciální mastné kyseliny, vláknina, draslík, selen

Losos s mrkví

Na co je losos dobrý?

Lahodné narůžovělé maso lososa obsahuje velké množství nenasycených mastných omega 3 kyselin. Dostatek této látky je prospěšný pro léčbu suché pokožky, lámavosti vlasů a nehtů, poruchy soustředění, deprese nebo bolesti kloubů. Zdárně také působí proti únavě, zácpě, kardiovaskulární a nerovový systém. Obsahuje také velké množství vitamínů ze skupiny B. Vitamín B6 například působí jako prevence proti rakovině tlustého středu, B 12 podporuje fungování centrální nervové soustavy a tedy proces myšlení, B3 zajišťuje činnost srdce, nervů a svalů. Losos obsahuje také jód, který působí na správnou funkci štítné žlázy a spaluje přebytečný tuk.

Říká se, že je losos nejzdravější rybou. Žije totiž v severních oceánech poblíž Aljašky, kde nepozná téměř žádné chemické výtoky a živí se tak pouze přírodním bohatstvím. Maso lososa tak obsahuje důležité a zdravé výživové látky. Bohužel se ale častěji dostávají na prodejní pulty lososi umělí.

  •