Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Otázky a odpovědi - výživa a suplementace VII.

15. 1. 2013
Komentáře
1
Otázky a odpovědi - výživa a suplementace VII.

Otázky a odpovědi o vaší výživě ve sportu i v běžné stravě vám z lékařského hlediska opět nabízí MUDr. Matěj Markvart. Dnes o kyselině hyaluronové a vysokém krevním tlaku.

První část otázek naleznete zde: OTÁZKY A ODPOVĚDI - VÝŽIVA A SUPLEMENTACE I.

Pokračování část otázek naleznete zde: OTÁZKY A ODPOVĚDI - VÝŽIVA A SUPLEMENTACE II.

Třetí část našich otázek naleznete zde: OTÁZKY A ODPOVĚDI - VÝŽIVA A SUPLEMENTACE III.

Čtvrté pokračování otázek naleznete zde: OTÁZKY A ODPOVĚDI - VÝŽIVA A SUPLEMENTACE IV.

Páté pokračování otázek naleznete v tomto odkazu: OTÁZKY A ODPOVĚDI - VÝŽIVA A SUPLEMENTACE V.

Šesté pokračování otázek naleznete zde: OTÁZKY A ODPOVĚDI - VÝŽIVA A SUPLEMENTACE VI.

Pokračování číslo sedm naleznete pod tímto odkazem: OTÁZKY A ODPOVĚDI - VÝŽIVA A SUPLEMENTACE VII.

1) Mám vysoký krevní tlak. Jakých omezení se mám držet při cvičení a ve stravě.

Dostatek pohybu a změna stravovacích návyků, to jsou obvykle první dvě doporučení, s nimiž se člověk po zjištění vysokého tlaku setká. Často totiž během několika měsíců sport samotný a změna jídelníčku dokážou hodnoty tlaku normalizovat, a tak není nakonec ani třeba přistoupit k nasazení tlak snižující medikace.

Co se sportu týče, jednoznačně prospěšnými jsou aerobní pohybové aktivity vytrvalostního charakteru – např. jízda na kole, plavání, i svižnější chůze. Základem je pravidelnost, intenzita pod anaerobním prahem a přiměřená délka.

Silové sporty a posilovna se příliš doporučit nedají, během kontrakce svalů se zvyšuje odpor v cévním systému a dochází tak ke zvyšování krevního tlaku a následnému tlakovému zatížení srdce, což je často ještě umocněno specifickou polohou během jednotlivých cviků (např. leg‑press) nebo cviky, při nichž je třeba výrazného zpevnění středu těla a zvýšení nitrohrudního a nitrobřišního tlaku.

Samozřejmě vždy záleží na samotných hodnotách tlaku a na jeho případné kompenzaci léky. Pokud je vysoký tlak dlouhodobě dobře kompenzován medikamenty, není důvod se posilovně vyhýbat – za předpokladu kvalitního odborného dohledu, který dokáže doporučit a vhodně sestavit trénink. Upřednostňovány jsou série o větším počtu opakování při nižší zátěži, také je vhodné soustředit se na plynulost provedení jednotlivých cviků a vyhnout se izometrickým pauzám během provádění cviku (typicky několikavteřinové setrvání na vrcholu svalové kontrakce), které představují hlavní nárazové zvýšení tlaku v průběhu celého cviku.

Samozřejmostí je správné dýchání v průběhu cvičení a vyhnutí se nárazovým „bezdechovým“ pauzám. Ve stravě se doporučuje omezení konzumace kuchyňské soli a zvýšení podílu zeleniny, ta obsahuje draslík, jenž působí v organismu opačně než kuchyňská sůl, která podporuje zadržování vody. Také je na místě zvážit vynechání suplementů s vysokým obsahem kofeinu, které mohou u predisponovaných jedinců tlak dále zvyšovat.

2) Hezký den redakce. Již řádku let posiluji a dostal jsem na poměrně dobrou úroveň. V poslední době mě ale začaly trápit klouby. Slyšel jsem o látce zvané kyselina hyaluronová. Myslíte, že mi pomůže. Příp. jaké jiné produkty mám zvolit?

Ještě předtím, než se podíváme blíže na téma kloubní výživy, je třeba se zamyslet nad tím, zda‑li bolestivost kloubů při, resp. po cvičení není způsobená nesprávným postavením kloubu a jeho nerovnoměrným zatěžováním během pohybu. Toto se může přihodit zvláště tehdy, pokud člověk již delší dobu pravidelně sportuje – často dochází postupně ke zkrácení svalů nebo nerovnováze jednotlivých svalových skupin. Typická je tato situace např. u kolenního kloubu. Sportovci mnohdy větší mírou zatěžují kvadriceps, zatímco hamstringy (svaly na zadní straně stehna) a hýžďové svalstvo stojí trochu stranou hlavního zájmu. Kvadriceps je navíc posturání sval a má tak větší tendenci ke zkrácení, což již existující nedostatečné posílení hýžďového svalstva ještě dále podporuje. Dochází pak k náklonu pánve dopředu (mezi kulturisty a powerliftery dobře známý pojem anterior pelvic tilt). Strečink dolních končetin nebývá úplně oblíbenou činností, a pokud už jej sportovec provádí, zaměřuje se zejména na lýtka a hamstringy a kvadricepsu věnuje jeden, dva cviky maximálně, čímž se nerovnováha ještě prohloubí. Výsledkem je nesprávná pozice čéšky vzhledem k hlavici stehenní kosti v koleni, což se uplatňuje významně zejména při flexi – čéška se pak doslova tlačí proti stehenní kosti a dochází k poškození obou chrupavek, což se zezačátku projevuje bolestmi při a po cvičení a později i klidovými bolestmi, například při delším sezení s ohnutými koleny (čím ostřejší úhel v koleni, tím vyšší tlak čéšky oproti stehenní kosti).

Z toho plyne, že dříve, než člověk začne vybírat kloubní výživu, měl by se poradit se svým trenérem, případně fyzioterapeutem, zdali ony potíže nejsou způsobeny např. svalovou dysbalancí, kterou je třeba odstranit. Kloubní výživu v podobě kapslí a tablet, jež je založena na glukosaminu a chondroitinu a představuje tak výživu pro buňky chrupavky, jsme probrali v nedávném článku o chrupavce.

Kyselina hyaluronová představuje druhý stupeň v terapii degenerativního poškození kloubní chrupavky (osteoartrózy). Aplikuje se do kloubu injekcí a neslouží ani tak k výživě chrupavky samotné jako spíše ke zlepšení biomechanických vlastností kloubu. V kloubu se nachází tzv. synoviální tekutina – viskózní substance produkovaná kloubní výstelkou, která snižuje tření kloubních ploch (funguje jako lubrikant) a vyživuje buňky chrupavky. U kloubu postiženého osteoartrózou dochází ke zvýšení viskozity této tekutiny (její hustota se zvyšuje), což se subjektivně projevuje např. pocity zatuhnutí kloubu po delší době nečinnosti (typicky ráno), zvýšená hustota navíc znamená ztížení výživy buněk chrupavky. Kyselina hyaluronová váže vodu a viskozitu kloubní tekutiny upravuje směrem k normálním hodnotám, a tak – ačkoli sama přímo nepřispívá k regeneraci kloubní chrupavky – zlepšuje pohyblivost kloubu a je schopna odstranit či zmírnit bolesti.

Existují různé preparáty kyseliny hyaluronové, některé se aplikují každých šest měsíců, u jiných stačí aplikace jednou za rok (délka účinku závisí na velikosti molekuly kys. hyaluronové, právě tímto parametrem se liší jednotlivé přípravky). Aplikaci by mělo předcházet klinické vyšetření revmatologem či ortopedem, který poté vhodný produkt vybere a injekci aplikuje. V případě potvrzení osteoartrózy je možná spoluúčast zdravotní pojišťovny na terapii.

Zeptejte se i vy!

Jedním z hlavních účelů tohoto článku je vybudit diskuzi k dogmatům, která se léta letoucí usídlila na internetových portálech, v diskuzních fórech i v četných rádoby odborných knihách k suplementaci a výživě sportovců všeobecně. V diskuzi s MUDr. Matějem Markvartem se budeme snažit tato dost často nepravdivá tvrzení okolo sportovní výživy a suplementace všeobecně vyvracet nebo naopak potvrzovat, současně s podrobnou a maximálně objektivní analýzou proč tomu je tak či onak.

Tímto vybízíme vás, naše čtenáře, k dotazům do komentářů, nebo na e‑mail redakce, ze kterých pak vybereme ty nejzajímavější, na které v některých z dalších dílů Otázek a odpovědí bude Matěj reagovat.

MUDr. Matěj Markvart

Matěj Markvart

Vzdělání:
Lékařská fakulta MU, Brno
 
Pracovní zkušenosti
Od 9/2011 do 5/2012 sekundární lékař I. Ortopedické kliniky FNUSA
 
Zájmy a sporty
MTB (z pozice dříve aktivního závodníka i trenéra), bodybuilding, hokej, výživa a suplementace v silových a vytrvalostních sportech, fyzioterapie a rehabilitace sportovců, korektivní cvičení
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Co je v těle, to se počítá. Přesně toto poupravené rčení by se dalo použít pro posilování pánevního dna pomocí Kegelových cviků. Nejenom, že tím podpoříte normální funkci močového měchýře a střev, navíc zpevníte core či zlepšíte své sexuální zdraví! Tento článek vám představí další benefity i jednoduchý návod k jejich realizaci.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
6 jednoduchých tipů, jak na nafouknuté břicho
6 jednoduchých tipů, jak na nafouknuté břicho
Věděli jste, že proti nadýmání můžete bojovat i jinak, než vyřazením luštěnin? Přečtěte si všech 6 tipů a zjistěte, který je ten správný pro vás. Připojili jsme i několik tipů na jednoduché snacky, kterými potěšíte vaše trávení.
Dopamin: jakou funkci má v těle a proč je tak důležitý?
Dopamin: jakou funkci má v těle a proč je tak důležitý?
Už jste někdy slyšeli o dopaminu? Tento neurotransmiter má ohromný vliv na naši psychiku a stojí také za dlouhodobou motivací. Jaké další funkce v lidském těle má?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?