Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Tai - chi aneb síla východní kultury

Komentáře
Tai - chi aneb síla východní kultury

Zdravé tělo a vyrovnaná duše – to je síla bojového umění zvaného Tai - či. V našem článku se podíváme na to, jak využít Tai - či právě pro co nejlepší rozvoj kondice a výsledky znatelné na své postavě.

Tai - či aneb síla východní kultury

Tai – či je zkrácenina slova Tai – Chi – Chuan (Tai Ji Quan) a znamená Pěst velkého předělu nebo také Pěst nejzazší konečnosti.  Jedná se o stovky let staré cvičení, která má kombinovat pohyby těla se správným usměrňováním životní energie. Pomalé a ladné cvičení pochází z Číny. Toto komplexní cvičení se pomocí propracovaných pohybů snaží o zdravou psychickou i tělesnou kondici. Na rozdíl od jiných fitness metod, však Tai – či není žádnou zárukou rychlého hubnutí. Aby se člověk Tai – či naučil a porozuměl mu, musí mít mnoho vůle a trpělivosti. Tai – či se musí člověk věnovat pravidelně, správně dýchat a pohyby provádět nejen tělem, ale i duší.

Tai chiTai-či má mnoho úrovní a učitelů, ale vždy by měl usilovat a o řízení pohybů těla a jejich stabilitu. Systém má 124 forem různého provedení a úrovní, které se dále liší podle schopností vedoucího cvičení. Cviky jsou ale jednodušeji uspořádány jen do 13ti forem. Správně prováděné cvičení dokáže odhalit všechny tělesné problémy. I z toho důvodu se nedoporučuje začínat cvičit Tai – či o samotě doma bez vyškoleného trenéra nebo mistra. Nikdo totiž nezkontroluje, že správně cvičíte a dýcháte, a tak je lehké dostát nějakého zranění (nejčastěji se ale jedná o nevědomé ničení kloubů). Mimoto cvičení ve skupině podporuje také motivaci a buduje pocit společného ducha.  Při mnoha cvičeních je navíc důležitá i spolupráce ve dvojicích (i když na určitě úrovni je samozřejmě Tai-či provozováno jako individuální aktivita).

Proč si vybrat Tai – či?

  • Tělesný a duševní soulad
  • Pochopení svého těla a mysli
  • Založeno na přirozeném pohybu
  • Zlepšení kardiovaskulárního systému, funkce srdce a nervů, snížení hladiny cholesterolu, zlepšení látkové výměny
  • Posílení imunitního systému
  • Lepší pohyblivost, zabraňuje řídnutí kostí a deformaci páteře
  • Koordinace pohybu, nalezení tělesného těžiště
  • Rovnoměrné posílení a zvýšení funkčnosti všech svalových skupin, pružnost šlach
  • Duševní pohoda a koncentrace, větší schopnost relaxace – pročištění „energických drah“ (volné proudění energie)
  • Emoční vyrovnanost

Čím déle člověk Tai – či provozuje, tím je cvičení intenzivnější. Tělo se odpoutává od veškeré bolesti a zaplavuje se příjemnými pocity. Tai – či je vynikajícím nástrojem sebezdokonalování. Pro myšlení Evropanů je však často těžce pochopitelný. Pohyby i myšlenka tohoto cvičení totiž vychází z kombinace čínské medicíny a taoistické filosofie. Čím pomaleji se cvičí, tím je to pro tělo lepší a energie se dostává na správné místo. Naše národy jsou často uspěchané, ve stresu a při cvičení se chtějí spíše „vybít“. Navíc mnoho Evropanů nevěří existenci energických sil a možnosti usměrňování pocitů. Pokud jste však jedni z těch, kteří hledají v uspěchané době klid a duchovní smíření, může být Tai – či přesně pro vás.

Tai – či je bojové umění, které patří do skupiny kung fu. Na rozdíl od jiných bojových umění však nepoužívá tolik fyzické síly. K odstranění hrubé síly používá poddajnou a jemnou sebeobranu – i ta je ale působivá. Cvičení užívá energické dráhy v těle a správné dýchání. Cvičení zlepší koordinaci pohybů, pomůže najít tělesné těžiště a v sebeobraně rychle reagovat. Tai – či učí přirozenému pohybu. Takový pohyb je v souladu s naší myslí, zpevňuje, ale i uzdravuje tělo. Toto bojové umění má pomoci pochopit nám naše tělo, ale i myšlení. Dokáže také stimulovat činnost vnitřních orgánů, zlepšuje srdeční a dechové funkce, přispívá ke zlepšení látkové výměny, poklesu cholesterolu a řídnutí kostí.

Základní prvky Tai-chi

Tento styl zahrnuje kombinaci kopů, úderů, ale také správného a vědomého dýchání. Pokročilejší sestavy se dokonce cvičí i s různými nástroji a zbraněmi. Na lekcích je ale místo nebezpečných zbraní používané jiné nářadí – například místo kopí tu poslouží tyč. V moderním tai – či se také cvičí s vějířem, to si oblibují především ženy, které mohou toto bojové umění vnímat jako specifický druh tance. Názvy cviků si zachovávají poetičnost čínského světa – například cvik hedvábné vlákno, vystoupení na koně nebo sedm hvězd Velkého vozu.

Toto bojové umění je vhodné téměř pro každého. Chce to ale opravdu chtít do Tai – či proniknout. Tak se stává tento sport metodou, ve které je přibývající věk výhodou – jste stále lepší, Vaše pohyby hlubší a důkladnější. Tai – či je vhodný pro muže i ženy. Nemusí se mu vyhýbat ani ženy těhotné. Naopak jim toto cvičení uvolní od bolestí hlavy, zad a páteře. Tělo se uvolní a prodýchá. Toto cvičení mohou vyzkoušet i děti, v Praze je tomuto bojovému umění vyučují už od pěti let věku. Tai – či je vhodné i pro ty, kteří bojují s nadváhou, a jinak nejsou sportu příliš nakloněni. Toto cvičení samo o sobě nezajistí shazování kil, ale jelikož velice intenzivně působí na psychiku, může pomoci odhalit příčiny nadváhy. Po uklidnění mysli se tak může najít určitá satisfakce i pro tělo. Tai – či není krátkodobou záležitostí, k odhalení takových problému a dosažení skutečné psychické rovnováhy je třeba pravidelného řádu. Základem je denně provést alespoň dva nebo tři cviky a alespoň jednou za týden absolvovat hodinové cvičení s instruktorem.

Tai-či se cvičí v pohodlném oblečení a často bez bot. Dnes si Tai –či můžete zacvičit snad v každém velkém městě (Praha, Brno, Ostrava, Havířov, Příbor, Liberec, České Budějovice atd).

Tai - chi v paktické podobě

zdroj: youtube.com
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Nízkokalorické potraviny, které nejdéle zasytí a spolehlivě pomůžou s hubnutím
Nízkokalorické potraviny, které nejdéle zasytí a spolehlivě pomůžou s hubnutím
Chcete zhubnout, ale bojíte se prázdného žaludku a častého hladu? Vybírejte si potraviny, které neobsahují mnoho kalorií, ale zasytí na delší dobu. Víte, jaké jsou ty nejlepší?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Co je v těle, to se počítá. Přesně toto poupravené rčení by se dalo použít pro posilování pánevního dna pomocí Kegelových cviků. Nejenom, že tím podpoříte normální funkci močového měchýře a střev, navíc zpevníte core či zlepšíte své sexuální zdraví! Tento článek vám představí další benefity i jednoduchý návod k jejich realizaci.