Omega-3 a omega-6 aneb i tuk může být prospěšný

Omega-3 a omega-6 aneb i tuk může být prospěšný

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny hrají klíčovou úlohu v celé řadě životních procesů v lidském těle, od regulace krevního tlaku a krevní srážlivosti až po zvyšování imunity a protizánětlivé účinky. Mohou se uplatnit v prevenci i léčení mnohých onemocnění. Stejně tak jsou pro nás velmi významné omega-6 mastné kyseliny, které pracují na podobné bázi a poměr jednotlivých mastných kyselin je po člověka velmi podstatný. Jak je můžete ve své výživě využít vy jako sportovci, na to se společně podíváme v následujícím článku, který mapuje celou působnost polynenasycenných mastných kyselin v organismu.

Omega-3 a omega-6 aneb i tuk může být prospěšný

Omega-3 mastné kyseliny (někdy též označované jako n-3 PUFA) jsou organické kyseliny, které se vyznačují dvojnou vazbou na třetím uhlíku v jejich řetězci. Mají nepostradatelnou funkci v těle jako složky membrán buněk a produkty jejich metabolismu mají protizánětlivé účinky.

Z omega-3 mastých kyselin vznikají v těle další produkty, souhrnně označované jako eikosanoidy (prostaglandiny, tromboxany, leukotrieny). Vedle jiných funkcí mají tyto látky v těle roli prozánětlivých, respektive protizánětlivých spouštěčů. Produkty omega 3 kyselin jsou antiinflamatorní (protizánětlivé). Organismus, ať už lidský nebo jiný, potřebuje jejich přítomnost ve stravě. Omega-3 mastné kyseliny jdou ruku  v ruce se svými polynenasycennými kolegy, a sice s mastnými kyselinami Omega-6.
Obě tyto mastné kyseliny omega-3 a omega-6 tvoří důležitou složku buněčných membrán a jsou prekurzory mnoha dalších sloučenin v organismu, např. těch, které se podílejí na regulaci tlaku krve a na projevech zánětlivých procesů. Omega-3 mastné kyseliny mají ochranný účinek proti onemocnění srdce a různým zánětům.
 

Výskyt omega-3 a omega-6 mastných kyselin

Přibližně 90 % tuků v potravě je ve formě triglyceridů tvořených mastnými kyselinami a glycerolem. Mastné kyseliny sestávají z řetězce atomů uhlíku s methylovou skupinou na jednom konci a kyselinovou skupinou na konci druhém. Každý uhlíkový atom v řetězci váže na sebe určitý počet atomů vodíku – přesný počet vodíkových atomů záleží na tom, zda se jedná o tuk nasycený nebo nenasycený. Nasycené mastné kyseliny obsahují maximálně možný počet vodíkových atomů, zatím co nenasycené mastné kyseliny postrádají některé vodíkové atomy, neboť jsou nahrazeny dvojnými vazbami mezi uhlíkovými atomy. Zdá se vám to příliš složité, Vůbec ne, ale řekněme si, že je to spíše informace navíc, kterou nemusíte brát v podtaz a bude jen sloužit k prohloubení vašich vědomostí. pojďme ale dále, a sice k mastným kyselinám, kterým se věnujeme.

Jestliže v jedné molekule je jedna dvojná vazba, je tuk označován jako „mononenasycený“ v případě dvou a více dvojných vazeb pak „polynenasycený“. Mastné kyseliny omega-3 a omega-6 tvoří v obou případech polynenasycené tuky, rozdíl je v poloze prvé dvojné vazby. V omega-3 mastných kyselinách je prvá dvojná vazba na 3. atomu uhlíku, zatímco v omega-6 je na 6. atomu uhlíku, počítáno od methylového konce (označovaného jako omega).

Omega 3

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a zdraví

V poslední době vzrůstá zájem o poznání úlohy omega-3 mastných kyselin při prvenci cukrovky a některých typů rakoviny. Lidské tělo je schopné si vytvořit všechny mastné kyseliny, které potřebuje s vyjímkou dvou - linolenové kyseliny (dále LA), což je omega-6 mastná kyselina a alfa-linolová kyselina (dále ALA) - omega-3 mastná kyselina. Tyto mastné kyseliny musí organismus získat z potravy, proto jsou označovány jako „esenciální mastné kyseliny“ - tedy pro tělo nezbytné a nezbytný příjem v pevné stravě. Obě tyto mastné kyseliny jsou nutné k zajištění růstu, mohou být však užity i k syntéze dalších mastných kyselin (např. arachidonová kyselina (AA) je tvořena z LA). Vzhledem k tomu, že konverze na omega-3 mastné kyseliny ikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA) je omezena, doporučuje se do stravy zařadit i zdroje těchto mastných kyselin.
 
Zdroje: ALA a i LA se nacházejí v rostlinných olejích. Olej řepkový a olej z vlašských ořechů patří mezi velmi dobré zdroje ALA: EPA a DHA se nacházejí v tučných rybách (např. losos, makrela, sleď). AA lze získat ze živočišných zdrojů - masa a žloutků.
 

Omega 3Poměr omega-3/omega-6

Metabolismus omega-6 a omega-3 v lidském těle je řízen určitým enzymem (D6-desaturasou), což je patrně důležité pro zajištění zdraví, neboť příliš vysoký příjem omega-6 by snižoval množství tohoto enzymu a dále by se tedy prohluboval rozdíl mezi příjmem a jednotlivých mastných kyselin. Tento názor byl podporován zjištěnými údaji, které dokazují, že v průběhu posledních 150 let se zvýšil příjem omega-6 a snížil příjem omega-3 mastných kyselin v přímé souvislosti s nárůstem nemocí srdce. Tak byl vyvinut návrh „ideálního“ poměru omega-3 a omega-6 mastných kyselin.

Příjem jednotlivých mastných kyselin

Doporučený příjem omega-3 je v jednotlivých zemích různý od 0,5 do 2 % přijaté energie: doporučený příjem ALA se pohybuje mezi 0,6 až 1,2 % energie, nebo 1 – 2 g denně. Studie příjmu různých typů tuku prokázala, že aktuální příjem ALA se pohybuje od 0,6 g/den (Francie a Řecko) do 2,5 g/den (Island) u mužů a od 0,5 g/den (Francie) do 2,1 g/den (Dánsko), u žen. Ve většině případech jsou tyto příjmy velmi nízké a zvýšení spotřeby potravin s vyšším obsahem omega-3 by bylo ve všech případech žádoucí a prospěšné. Bylo by možno toho dosáhnout například konzumací tučných ryb jedenkrát až dvakrát týdně a příležitostnou náhradou slunečnicového oleje olejem řepkovým.

Výhody užití omega-3 a omega-6 mastných kyseliny

  • Zvýšení produkce „hodného“ HDL cholesterolu na úkor „špatného“ LDL cholesterolu
  • Snížení triglyceridové frakce v krevním séru
  • Snížení krevního tlaku
  • Omezení zánětlivých onemocnění
  • Omezení rizika vzniku infarktu myokardu, aterosklerózy,
  • roztroušené sklerózy, rakoviny, mrtvice atd.
  • Posílení funkce mozku a nervové soustavy, především v prenatálním vývoji

Omega-3 a omega-6 mají ve stravě běžného člověka svoje opodstatněné místo. Neváhejte a zařaďte je do svého jídelníčku. Budete jistě spokojeni a váš organismus se vám odvděčí lepší výkonností a zdravím do let budoucích.

Mgr. Jan Caha

Mgr. Jan Caha

Vzdělání:
Fakulta sportovních studií MU, Brno
 
Ostatní vzdělání a praxe

fitness trenér - licence B
poradce pro výživu (titul Bc.)
rekondiční a regenerační masér
8 let praxe v oblasti fitness, kulturistiky a doplňků stravy

aktivní naturální kulturista (vítěz Natural Universe, Mistr ČR juniorů)

 
šéfredaktor magazínu Aktin.cz
externí redaktor MUSCLE&FITNESS
reprezentační poradce, vedoucí trenérsko-metodické komise a komise mládeže ČSNS o.s.
přednášková činnost - Nutris, Vitaland, ČSNS o.s.
 
Zájmy a sporty
kulturistika, sport obecně, zdravý životní styl, výživa a suplementace
  •