Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

H.E.A.T. - chůzí ke štíhlosti

26. 1. 2013
Komentáře
H.E.A.T. - chůzí ke štíhlosti

H.E.A.T. je tréninkovým programem, který snad již viděl na vstupních dveřích fitka téměř každý. Ne každý si jej však vyzkoušel na vlastní kůži a ne každý se do něj odváží jít budoucnu. Chcete se pořádně zapotit? Vyzkoušejte indoorový fitness program na mechanickém pásu!

H.E.A.T. - chůzí ke štíhlosti

High Energy Aerobic Training, neboli H. E. A. T. se u nás stal za poslední roky velmi oblíbeným aerobním cvičením, které konkuruje formám aerobiku, spinningu, ale i posilování. Tento trénink má, jak už z anglického názvu plyne, vysoký energetický výdej a je tedy skvělým pomocníkem při hubnutí. Cvičení probíhá na speciálním mechanickém pásu, které uvádí do pohybu lidské kroky. Tak H. E. A. T. vychází z nejpřirozenějšího lidského pohybu – chůze. Jedná se tedy o zdravé a přirozené cvičení, které zlepší kondici a odbourá tukové zásoby. Tak proč ho nevyzkoušet?

H. E. A. T byl poprvé představen v Itálii v roce 2004. Tady ho představila Marika Morettiová a Max Grosi, jejichž jména byly již dříve světu fitness známé ve spojitosti s power jógou. Zatímco původně se jednalo o běh do prudkého kopce, při kterém měl pás sklon 40 stupňů, dnes už je základem H. E. A. T. chůze. Během let vývoje prodělal tento druh aerobní zátěže mnoho změn, a tak se stal z namáhavého a nepřirozeného tréninku cvičením přirozeným a pohodlnějším – nikoli však jednoduchým a neefektivním. Sklon kopce byl snížen a běh po indoorovém „vysokohorském terénu“ se zachoval v intervalové formě, kde se střídá s chůzí a během po rovině. Zakladatelé tu zkombinovaly prvky nejúčinnější formy trekkingu, joggingu a chůze, čímž vznikl H. E. A. T.

H.E.A.T. program

Proč si vybrat H. E. A. T.?

  • Vysoký energetický výdej – redukce váhy
  • Zpevnění celého těla, zapojení velkých svalových skupin i kardiovaskulárního systému
  • Vychází z nejpřirozenějšího lidského pohybu – chůze = šetrný ke kloubům
  • Simuluje vysokohorský terén (powerwalking) – zvýšení tělesné kondice
  • Zlepšení koordinace, síly a vytrvalosti
  • Prevence proti kardiovaskulárním chorobám, snížení rizika osteoporózy, zlepšení krevního tlaku, psychické kondice, pokožky a odolnosti kloubů
  • Pás je poháněn pouze lidskou silou
  • Vhodný pro všechny – ženy a muže každého věku, těhotné ženy, matky po porodu, osoby s nadváhou

Program je sestaven tak, aby zapojoval celé tělo, a nemluvím jen o velkých svalových skupinách, ale také kardiovaskulárním systému. Během jedné lekce účastník spálí mezi 500ti a 800ti kilokaloriemi. S tímto programem se tedy dobře hubne, ale kromě toho se zlepšuje tělesná kondice a vytrvalost cvičícího. Blahodárně také působí na oběhový systém a je prevencí proti mnoha chorobám, především kardiovaskulárním, ale snižuje také riziko osteoporózy. H. E. A. T. pomůže optimalizovat krevní tak, zpevní svaly, zvýší i odolnost kloubů a koordinaci celého těla. Mezi další jednoznačné přínosy patří k H. E. A. T. jako aerobní aktivitě urychlení odvodu odpadních látek z těla, okysličení pokožky (svěžest pleti a odolnost proti látkám), zlepšení psychické kondice, funkce trávicího traktu a zlepšení paměti.

H.E.A.T. ProgramH. E. A. T. se provádí na stroji Maxerrunner, který se speciálně upraven tak, aby byl poháněn pouze lidskou silou. Sklonem roviny napodobuje i vysokohorský terén. Oproti klasickým běžeckým pásům má tedy jasnou výhodu, protože poskytuje reálné podmínky, se kterými se setkáme i venku, na rozdíl od ostatních mechanických pásů není poháněn zabudovaným motorem ale cvičencovými kroky. Povrch pásu dokonce není zcela hladký, jsou pod ním umístěny válečky, které mají simulovat kamenitou cestu.

Nevíte, jak si takovou lekci H. E. A. T. představit? Cvičí se v tělocvičně s mechanickými běžícími pásy ve skupině 10 – 20 lidí (počet může být vyšší i nižší, záleží na počtu strojů, které má fitness centrum k dispozici). Na začátku hodiny ukáže lektor nově příchozím jak ovládat stroj – nastavovat snížení a zvýšení sklonu pásu a zátěže. Cvičí se s lektorem a motivační hudbou. Cílem lekce je zdolávat své vlastní individuální limity, které jsou zvyšovány právě vzájemným působením celé trénované skupiny. Trénink začíná chůzí, která funguje jako malé rozehřátí. Po celou dobu by měl cvičenec našlapovat přes patu a hlídat si zpevněné břicho a rovná záda. Lektor mění pohyb střídáním kopce a roviny, ale také zapojením rukou do pohybu, nebo držením madel. Následně se mění také tempo a přechází se spíše v běh. Vesměs je ale celá hodina, trvající většinou 50 minut, založená na chůzi, která je však stále náročnější s měněním zátěže na stroji, který si může každý ovládat podle sebe. Hodina končí vydýcháním a protažením nejvíce namáhavých svalů.

A pro koho je H. E. A. T. určený? Ideální na této fitness metodě je, že je vhodný pro každý věk, pohlaví a tělesnou kondici. Jelikož vychází z přirozeného pohybu, chůze, je vhodný i pro ty, co mají problémy s klouby. Zvládnou ho i lidé s nadváhou, kteří tu navíc ocení rychlý úbytek kalorií. Bát se ho nemusí ani těhotné ženy nebo matky po porodu. Ve větších centrech mají i rozdělené hodiny podle ambicí jednotlivých cvičících – existují tak hodiny pro ty, co si chtějí jen pobavit a u sportu odpočinout, pro ty, co chtějí spálit co nejvíce kalorií a v neposlední řadě i pro ty, kteří si chtějí zlepšit kondici a společně závodit.

Na lekci potřebujete pohodlnou obuv, která by se dala použít i na běh (obepíná chodidlo ze všech stran, a noha se může v botě pohybovat bez obtíží – ve specializovaných obchodech tedy radí o půl čísla větší boty na běh než na běžné nošení). I oblečení zvolte pohodlné, z lehkého větrného materiálu. Oceníte také láhev vody a ručník.

Jak už bylo řečeno, H. E. A. T. se stal velmi oblíbenou fitness formou, takže si ho dnes můžete zacvičit téměř v každém městě. Nejznámější centra jsou v Praze, Brně, Mladé Boleslavi, Ústí nad Labem, Olomouci, Mostě, Třinci, Zlíně atd.

H.E.A.T. program - video

zdroj: youtube.com
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Co je v těle, to se počítá. Přesně toto poupravené rčení by se dalo použít pro posilování pánevního dna pomocí Kegelových cviků. Nejenom, že tím podpoříte normální funkci močového měchýře a střev, navíc zpevníte core či zlepšíte své sexuální zdraví! Tento článek vám představí další benefity i jednoduchý návod k jejich realizaci.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!