Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

David Egydy - crossfiter tělem i duší

27. 1. 2013
Komentáře
David Egydy - crossfiter tělem i duší

CrossFit - slovo nebo soutěžní disciplína, kterou dnes již ve světě fitness registruje téměř každý, stejně tak je většině crossfitové veřejnosti znmo jméno jednoho z nejaktivnějších sportovců a organizátorů v CrossFit Davida Egydyho. S ním jsem se poprvé setkal na EVL´s Pro Prague a i po malé rozpravě jsem pochopil, že jeho zápal pro CrossFit a jejího rozvíjení v ČR je opravdu veliký. Nyní, u příležitosti právě skončené soutěže Czech Beast WINTER Edition, kterou pořádal, vám s ním přinášíme rozhovor.

David Egydy - rozhovor

Davide, setkali jsme se poprvé u příležitosti EVL´s Pro Prague, kde jste propagovali disciplínu zvanou CrossFit. Abych pravdu řekl, tak jsem o ní do té doby příliš neslyšel. Zkus nám ji krátce představit jako nezasvěcené veřejnosti.

CrossFit je kondiční a silový fitness program zaměřený na získávání co nejvšeobecnější fyzické kondice, která by nejlépe vyhovovala jakýmkoliv aktivitám a situacím, které mohou v životě nastat. Zároveň je to velice progresivně se rozvíjející sport.

 
Co jsi dělal před CrossFitem, zaslechl jsem něco o lyžování. Jaké jsi měl úspěchy.
Závodně jsem lyžoval a skákal do dálky už od malička, později zbyli už jen lyže. Základ jsem získal mezi brankami, později jsem přešel na freestyle a nakonec jsem závodil ve volném terénu. Nějaké úspěchy byly, ten nejcenější je asi 2. místo v závodu Kanadské národní freeridové série a 24. místo na Freeskiing World Tour v Revelstoku taky v Kanadě. 
 
V rámci svého zlepšení jsi se vydal do Kanady a tam jsi poznal CrossFit. Jaká byla první návštěva CrossFitového tréninku.
Mám na to jen ty nejlepší vzpomínky, strašně mě to bavilo, byl tam super kouč, který mi ukazoval, jak dělat správně dřepy nebo jak udělat kipping pull‑up, já jsem hodně společenský tvor a miluju snad všechny sporty, hlavně ty kolektivní, takže mě to opravdu bavilo.
 
David Egydy
 
Jak dlouhou jsi se v Kanadě CrossFitu věnoval?
Začal jsem v září 2009 a cvičil až do konce mého pobytu v dubnu 2010.
 
Od kdy rozvíjíš CrossFit v ČR? A můžeš nám aktuálně popsat situaci mezi CrossFit veřejností v ČR.
No já bych to radši neříkal tak oficiálně, protože stále nemám dořešenou licenci, kterou budu mít snad už brzy. Ale začal jsem ihned po návratu z Kanady. Situace momentálně je taková, že máme v ČR 2 licencované tělocvičny, obě v Praze ale CrossFit už se aktivně cvičí i v dalších městech. Ovšem cesta k legálnímu používání obchodní značky CrossFitu není jednoduchá hlavně díky ceně, která je na zdejší poměry dost vysoká. Momentálně vzniká nová asociace ECTA - Europian cross‑training association, kterou zakládáme spolu s pár dalšími tělocvičnami z ČR a Slovenska. Jedním z cílů je usnadnit získávání certifikátů CF Level One a licencí pro zájemce v našem regionu. Vše je zatím v rozběhu, ale už jsou konkrétní výsledky, jako třeba schválení školení CF level One v českém jazyce v ČR. To je opravdu přelomový krok, který se podařil Janu Raymanovi a Jaroslavu Kratinovi, hlavním představitelům federace. 
 
CrossFitPřed dvěma týdny jste pořádali soutěž v Ústí nad Orlicí s názvem Czech Beast Challenge. Jak ji hodnotíš zpětně, vydařila se, nebo je stále co zlepšovat?
No závod byl pro mě opět velkou zkušeností a bohužel jsme se nevyvarovali chybám, které mě opravdu mrzí. Znovu se musím všem omluvit za chybu při vyhlašování vítězů, to se nemělo stát, ale jsme jen lidi a snad nám bude odpuštěno. Byli i další věci, které se musí pro příště zlepšit. Během takové akce vždy vyplavou na povrch věci, které vás více či méně překvapí. Pro všechny z nás jsou to stále nové věci. Rozhodčí jsou taky jen lidi a přesto, že se snaží dělat vše na 100%, tak se prostě vyskytnou nějaké chyby. V tomto sportu musí dostat rozhodčí odpovídající výcvik a projít školení aby se z nich stali trénovaní profíci, aby dokázal být dostatečně přísný a precizní. Málo kdo si to uvědomuje, ale je pochopitelné, že to pak vzbuzuje nelibost závodníků, je to opravdu těžká situace. Mimochodem to je jedna z věcí, kterou budeme řešit také v rámci federace. Na druhou stranu ale musím říct, že většina závodníků odjížděla spokojena, přijelo hodně nových tváří, podařilo se nám připravit celkem dobrou show a našli jsme opravdu ty nejlepší, což je nejdůležitější.    
 
Měli jste na závodech poměrně zajímavé WODs. Můžeš nám představit postup jejich tvorby?
Vždy je třeba připravit co nejrozmanitější program, pokud se jedná o takto významnou akci. Pokud jde o malý závod, tak se připraví nějaký workout, který má za úkol hlavně přitáhnout lidi, kteří si chtějí společně užít den. Na velkých závodech je třeba hodně přemýšlet, aby vše dávalo smyl. Nejde jen o pestrost, ale také o časovou náročnost, kterou je třeba brát v potaz a taky jsou různé kategorie, které potřebují svá specifika.
Když vymýšlím jednotlivé disciplíny, tak si představuji, že se sám účastním, to mi pomáhá. Vždy tam musí být nějaké překvapení, něco, co tu ještě nebylo, něco nepředvídatelného, ať už je to disciplína nebo kombinace cviků nebo nějaké dosud nepoužité náčiní. Pokud chceš, aby lidi přijeli příště znovu, musí mít pocit, že to bude zase pecka, každou myšlenkou musí přicházet husí kůže z pomyšlení na závod. Musí to být těžké, ale zvladatelné a zábavné. 
 
Ty sám neuvažuješ nad tím, že by ses vrhnul do soutěžení v CrossFit? 
Já přeci soutěžím, je to ten hlavní důvod, proč dělám CrossFit. Ale jako organizátor jsem se nemohl účastnit závodů. které jsem pořádal, 2 velké mezinárodní závody jsem propásl kvůli zranění kolene. Jsem čerstvě po operaci menisku. Teď je hlavním cílem CrossFit Games Open, které začne 3. března. Je to první fáze kvalifikace na samotné CrossFit Games.
 
Jaké máte plány do budoucna. Chystáte nové soutěže nebo se budete rozvíjet ještě jiným směrem?
Ano, chystám opět další Czech Beast Challenge, tentokrát to bude už dvoudenní soutěž koncem letních prázdnin, kterou posuneme opět o level víš. Konkrétní věci ale neprozradím. Vše ale bude už spadat pod ECTA. Všem doporučuji sledovat aktivity této asociace, protože máme velké plány. Momentálně připravujeme kalendář závodů, akcí, školení a workshopů. 
 

Děkuji za rozhovor a přeji celému CrossFit co nejvíce úspěchů.

Crech Beast pro rok 2013

zdroj: youtube.com
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Jak nejlépe cvičit prsní svaly? K velkému hrudníku benchpress prostě nestačí! Na jaké cviky bychom ve svém tréninku prsních svalů neměli zapomínat?
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Přáli byste si pevné, kulaté a dokonalé hýždě? S trochou vytrvalosti se vám tenhle sen snadno splní! Přinášíme vám přehled 10 účinných cviků pro zpevnění hýžďových svalů, které vám pomohou k vytvarovanému a pevnému zadku.
Nejlepší cviky na nohy! TOP 7 cviků na kvadricepsy
Nejlepší cviky na nohy! TOP 7 cviků na kvadricepsy
Dnes si představíme nejefektivnější cviky k vytvarování, posílení a zesílení přední strany stehen!
Nejlepší cviky na kulatá ramena a mohutné trapézy!
Nejlepší cviky na kulatá ramena a mohutné trapézy!
Jak správně a efektivně cvičit ramena? Na to se zaměříme v dnešním článku!
Tepová frekvence při běhu: jak podle ní naplánovat trénink?
Tepová frekvence při běhu: jak podle ní naplánovat trénink?
Tepová frekvence na nás při běhu prozradí spoustu důležitých informací, můžeme podle ní také sledovat dlouhodobý progres. Jak na to a jakým způsobem ji můžeme změřit?
Proč je plank skvělý cvik a jak ho cvičit správně
Proč je plank skvělý cvik a jak ho cvičit správně
Plank patří mezi cviky, se kterým se setkal prakticky každý z nás. Jaké jsou jeho hlavní výhody a jak ho správně vykonávat?
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Co je v těle, to se počítá. Přesně toto poupravené rčení by se dalo použít pro posilování pánevního dna pomocí Kegelových cviků. Nejenom, že tím podpoříte normální funkci močového měchýře a střev, navíc zpevníte core či zlepšíte své sexuální zdraví! Tento článek vám představí další benefity i jednoduchý návod k jejich realizaci.
Svalová horečka: čím je způsobená a jak ji řešit?
Svalová horečka: čím je způsobená a jak ji řešit?
Svalová horečka ja stav po vyčerpávajícím fyzickém výkonu. Projevovat se může nevolností, bolestí svalů a únavou. Jak svalová horečka vzniká a dá se jí předcházet?
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.