CO ZNAMENÁ „LIGHT“

CO ZNAMENÁ „LIGHT“

Název light se stal v poslední době velmi praktikovaným a je jedním z úspěšných "mýtů" ve výživě, který se držíme dnes a stále. Co tato značka vlastně znamená, a které potraviny ji mohou nést? Na tom jsme se zaměřili v našem dalším článku ze sekce VÝŽIVA.

CO ZNAMENÁ „LIGHT“

Rádi kupujete light výrobky s tím, že po nich zhubnete? A co když je to jinak? Ti, kteří se snaží zhubnout, se nechávají rádi strhnout slůvkem „light“ na potravinových výrobcích. „Nízkokalorické“, „lehké“ nebo „odlehčené“ jsou žádané popisky kupovaného zboží. Často ale ani nevíme, co se pod takovým označením skrývá. Jsou to kvalitnější a zdravější výrobky? Nepřibereme po nich? Je důležité vědět, co jíte!

Light opravdu pochází z anglického slova „lehký“ a značí menší podíl určité látky nebo živiny (cukr, tuk, cholesterol). Při nákupu bychom se ale neměli rozhodovat jen podle tohoto nápisu. Zákon totiž nijak nestanovuje, že slovo „light“ opravdu musí být jen na výrobcích, které jsou opravdu o nějakou živinu „lehčí“. Můžete tedy klidně narazit na zboží, které bude mít i větší energetickou hodnotu či více procentní podíl určité živiny, než je tomu u klasického výrobku. Důležité je tedy všímat si všech nutričních hodnot a nespokojit se s nápisem „light“. V tabulce vám přinášíme několik položek v jejich lehké a běžné verzi (hodnoty jsou přibližné, samozřejmě se liší značka výrobku od jiné).

VÝROBEK

LIGHT (kJ)

NORMÁLNÍ (kJ)

Ovocný jogurt

221

449

Zmrzlina

199

345

Mléčný nápoj

193

330

Tavený sýr

650

1590

Mléčná rýže

290

534

Párky

897

1527

Majonéza

1650

3087

Ovocný sirup

240

1500

Margarín

1500

2200

Hodnota light výrobku je tedy u těch pravých „light“ opravdu nižší, měli byste ale také přemýšlet o množství, které sníte. Že jíte light jogurt totiž ještě neznamená, že můžete sníst hned čtyři najednou. Pokud vám nestačí chuť light jogurtu, která je často označovaná jako mdlá a umělá, dejte si raději standardní verzi produktu a uspokojte své chuťové buňky. Jinak se nezbaví touhy dát si ještě a ještě něco dalšího, co vaši chuť trochu uspokojí. Výrobkům light je také často vyčítáno přidávání syntetických přísad a umělých sladidel, které mají produktu dodávat chuť a vzhled, jež výrobek ztratil po snížení hodnoty určité živiny nebo látky. Light výrobky tak často nejsou uspokojivou volbou pro ty, kteří chtějí jíst bio a potraviny bez „éček“. Nevýhodou také je, že light potraviny mohou mít vysoký glykemický index a nezasytí nás na tak dlouho, jak bychom potřebovali.

výživa

Existuje mnoho light výrobků, kterým bychom se měli vyhnout. Předně to jsou ty kaloričtější. Například jogurty se nechají označit jako „light“, protože mají snížený podíl tuku, zato ale mají více škrobu nebo želatiny, a kalorická hodnota je tak konečně vyšší. Další skupinou jsou light produkty s náhradou umělých sladidel místo kalorické hodnoty. Opravdu mohou být lehké a bez kalorií, ale vysoký podíl umělých sladidel z nich dělá potraviny nevhodné pro naše zdraví. Typickými příklady jsou ochucený minerálky, jogurty, ovocné džusy, kečupy, nakládané zelí či okurky. A jako poslední tu je skupina, která pravidlo, jak vypadá správná light potravina sice dodržela, je tu nižší podíl určité látky a dokonce je potravina i méně kaloričtější než běžná varianta, ale pořád se jedná o potraviny, které byste si měli ve svém redukčním jídelníčku raději odpustit – jsou to tavené sýry (velký podíl soli), masové paštiky a konzervy (tuk a konzervanty), uzeniny (sůl, barviva, konzervanty, zhušťovadla). Vyhledávejte takové light potraviny, které mají snížené množství tuku nebo cukru a přitom nemají další náhradní sladidla. Je to třeba odtučněný tvaroh nebo Lučina Linie.

A nakonec ještě přehled pár označení výrobků a nápojů, které jsou pevně stanovené:

  • NÍZKOENERGETICKÝ – 100g potraviny obsahuje méně než 170 kJ nebo méně než 80 kJ u tekutých potravin
  • NEENERGETICKÝ – jsou to pouze tekutiny a to ty, které mají na 100ml méně než 17kJ
  • SE SNÍŽENÝM OBSAHEM ENERGIEM TUKU, CUKRU – obsah energie nebo živin je o 30% menší než u jiného, porovnatelného výrobku. Na etiketě musí být uvedeno, jaká živina stojí za snížením této energie
  • S NÍZKÝM OBSAHEM CUKRU – výrobek obsahuje méně než 5 g cukru na 100 g nebo 100 ml
  • BEZ CUKRU – obsahuje méně než 0,5 g cukru na 100 g nebo 100 ml výrobku
  • S NÍZKÝM OBSAHEM TUKU – výrobek obsahuje méně než 3 g tuku na 100 g
  • BEZ TUKU  - výrobek obsahuje méně než 0,5 g tuku na 100 g nebo 100 ml

Vidíte tedy, že označení potravin není vždy jednoznačné, vždy tedy vybírejte s rozmyslel a tak, abyste sledovali zadní stranu obalu a dívali se do složení. Jedině z něho opravdu zjistíte, jaká je skutečná energetická hodnota produktu, jaký má obsah tuku a kde se nachází jeho slabina ve složení.

Peklo na talíři - 100 % džus

 

oo

zdroj: youtube.com
  •