Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

SAMBO - PRO HUBNUTÍ I SEBEOBRANU

Komentáře
SAMBO - PRO HUBNUTÍ I SEBEOBRANU

Chcete si vytvarovat svou postavu, docílit skvělé kondice a navíc se naučit sebeobraně? Vyzkoušejte si lekce samba!

SAMBO - PRO HUBNUTÍ I SEBEOBRANU

Sambo je staré sovětské bojové umění, jehož lekce se u nás začaly provozovat teprve nedávno. Cílem tohoto sebeobranného cvičení není celkové zneškodnění nebo ublížení útočníkovi. Snaží se především o rychlé a účinné omráčení protivníka, během kterého může napadená osoba utéct a přivolat pomoc. Právě proto si sambo oblíbily především ženy, které se některým bojovým uměním vyhýbají pro nedostatek tělesné síly nebo kondice. Sambo zvládnou i ty nejkřehčí z nich.  Naučí se základním sebeobranným praktikám a principům, jak a kam protiútok směřovat s minimální silou a maximálním efektem.

Sambo je označení pro sebeobranu beze zbraně (Samozaščita bez oružija).  V sambu je zakázaná jen jediná věc a tou je škrcení. Cvičení vyvinul ruský profesor Ošenkol, který zkombinoval různé asijské a národní sportovní odvětví a vytvořil systém o asi 350 chvatech, úderech a kopech.  Toto cvičení zažívalo největší věhlas během druhé světové války, když ho používali sovětští výsadkáři. Rozmach tohoto bojového umění nastal až po válce díky bezpečnostním složkám a sportovcům. Dnešní podoba cvičení kombinuje prvky jednotlivých bojových sportů a snaží se vytvořit co nejjednodušší a nejúčinnější systém. Čerpá například z juda, jiu‑jitsu, karate, kickboxu nebo boxu. Pochopitelně tu tak můžeme očekávat různé výkopy, údery ale také grappling – páčení, podmety nebo přehozy. Naučíte se bojovat vestoje, na zemi i na kolenou. Kromě fyzických aktivit se lekce zaměřují i na ty psychické – při hodinách se nacvičuje rychlé odstranění šoku a strachu při napadení a schopnost rychlé reakce.

Proč vyzkoušet sambo?

  • Osvojení si základů sebeobrany
  • Komplexní formování postavy – zatěžování velkých svalových skupin
  • Zlepšení koordinace pohybů, síly, rovnováhy
  • Redukce tělesné hmotnosti
  • Posílení kardiovaskulárního systému i metabolismu
  • Odbourání stresu, zvýšení sebevědomí

Sambo pomůže nejen naučit sebeobraně, ale také perfektně vytvarovat postavu, protože při cvičení zapojíte maximum svalových skupin. Jednotlivé pohyby zapojují dolní i horní končetiny, břišní, zádové a hýžďové svalstvo, přitom se ale žádná z partií nezatěžuje natolik, aby mohlo vzniknout přetížení některého ze svalů nebo svalové dysbalance. Navíc je trénink aerobní, takže se spalují kalorie a shazují kila. Další výhodou je posílení kardiovaskulární systému, metabolismu a motoriky. Příznivý je i vliv samba na psychiku. Učí duševní pohodě a pomocí osvojení si sebeobrany se zmírňují deprese, zvyšuje se sebevědomí a zlepšuje se paměť a koncentrace. Lekce samba by se měli navštěvovat pravidelně, usiluje se totiž o pokrok ve vašem cvičení a sebeobraně. Pokud budete navštěvovat lekce samba 2x týdně, budete prý po dvou až třech měsících schopni ubránit se napadení i při boji na zemi. V sambu se provozují i zápasy v kruhovém prostoru. Západy trvají většinou pět minut a kontrolují je rozhodčí, kteří udělují body za držení soupeře na lopatkách.

Sambo

Sambo je vhodný pro každého, mohou ho vyzkoušet ženy, muži i děti od 6 let. Cvičí ho dokonce i důchodci. Neexistují tu ani žádná zdravotní omezení. Pro zvládnutí základních technik nepotřebujete zvýšenou sílu nebo kondici. Sambo usiluje o vyvedení protivníka z rovnováhy, získání všech možných výhod pro stranu napadeného a kontrolování svých vlastních pohybů, právě proto je možné, aby se ho účastnil každý.

Jak taková hodina samba vypadá? Jako všude je na počátku krátké rozehřátí. Toho se při lekcích samby dosahuje různými cestami – během, poklusem, skákáním přes švihadlo, pokud to místo cvičení dovoluje tak i jízdou na rotopedu. Poté následuje protažení jednotlivých svalů, čímž se tělo připraví na zátěž a předejde se tak případným zraněním. V hlavní části lekce se nejprve nacvičují techniky sebeobrany. Vždy se probírají asi dvě techniky v průběhu celé lekce, pokročilejší skupina cvičenců jich může zvládat i více. Trénink je ale stále rychlý a intenzivní. Lektor pohyby pečlivě ukazuje a u ostatních dohlíží na jejich precizní provedení. Poté se nacvičují výkopy a údery na pytli, pokročilejší už se učí různé přehozy a podmety ve dvojicích. Konec hodiny je věnován strečinku a krátké relaxaci. Celá lekce trvá hodinu a půl, takže se zapotíte, ale na druhou stranu se nemusíte bát, že cvičení nevydržíte. Sambo je totiž svázáno i s vnitřní pohodou, a proto si vy sami můžete určit, kdy už máte dost.  Trénink je smíšený, což je výhoda především pro ženy, které si mohou zkusit „reálné“ napadení od mužského protivníka různé tělesné konstituce.

Nepotřebujete žádné speciální vybavení. Stačí pohodlné tričko, kalhoty či kraťasy, ručník a láhev vody. Cvičí se většinou bez bot. Pokročilejší návštěvníci samba si poté pořizují bandáže, což jsou chrániče na zápěstí a klouby, případně i prsa. Boxerské rukavice tu nevyužijete, ruce musí být volné. Dnes vznikly už i různé odnože sebeobrany sambo – známé je především sportovní sambo, které je podobné judu, a sambo combat který stojí na agresivních reakcích a označuje se jako tradiční.

SAMBO - zápas

 

SAMBO - trénink

zdroj: youtube.com
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Co je v těle, to se počítá. Přesně toto poupravené rčení by se dalo použít pro posilování pánevního dna pomocí Kegelových cviků. Nejenom, že tím podpoříte normální funkci močového měchýře a střev, navíc zpevníte core či zlepšíte své sexuální zdraví! Tento článek vám představí další benefity i jednoduchý návod k jejich realizaci.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!