Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Spalovače tuku ve fitness

18. 3. 2013
Komentáře
Spalovače tuku ve fitness

Spalovače tuku velmi často vládnou žebříčkům prodejnosti v určitých ročních obdobích, stejně tak jsou velmi vyhledávané ženami, které na ně vsází při své snaze konečně shodit ty 2‑3 kg, které mají na svých bocích a hýždích. Jsou to opravdu doplňky stravy určení k vyřešení problémů s hmotností po vánočních svátcích nebo u žen, anebo jsou to doplňky velmi použitelné i ve sportu. Vždyť podívejme se na soutěžní kulturisty a fitnessky, ti by bez nich v předsoutěžní dietě nedali ani ránu a vsází na ně doslova svoji sportovní kariéru. Opravdu jsou tak účinné, a které vlastně použít?

Spalovače tuku ve fitness

Spalovače tuku jsou samostatnou kategorií doplňků stravy, která se objevuje na pultech prodejců doplňků stravy. Jedná se o látky lipotropní povahy, které mají vliv na přeměnu tuků. Ten se neprojevuje pouze přímo, tedy okamžitým zvýšením využití tuků pro tvorbu energie, ale i zvýšením ochrany jater před nadměrným ukládáním tukových látek nebo ochranou proti kornatění cév.

V anglosaské literatuře jsou označovány jako „fat burners“, tedy doslova spalovače tuku. Ke spalovačům tuku řadíme karnitin, kofein, HCA, cholin a různé rostlinné výtažky. Termínem spalovače tuku jsou označovány doplňky stravy, které urychlují celý proces hubnutí. Jejich učeněk bývá v mnoha případech diskutabilní.

Spalovače tuku

Karnitin

Prvním na našem seznamu je spalovač tuku, který svou popularitou a „profláklou“ známostí, hraje mezi spalovači tuku prim. Je jím karnitin. Látka, která je velmi často diskutována pro svoje ne zcela prokázané účinky na spalování tuku, ale přesto velmi častým používáním.

L‑karnitin byl objeven počátkem dvacátého století ruskými vědci. L‑karnitin je ve vodě rozpustná látka, syntetizovaná v játrech. Pro svoji produkci požaduje přítomnost dalších výživných látek, jako je vitamin C, B6, B3 či železo. L‑karnitin je speciální aminokyselina, která se neobjevuje v přirozených bílkovinných strukturách. Je látkou s lipotropní povahou, podporuje tedy spalování tuku nebo jeho využívání na energii. Mimo to také podporuje regeneraci svalů a podporuje průtok krve svalem, chrání před některými typy hypoxie.

L‑karnitin má v lidském těle funkci určitého transportéru. Přenáší mastné kyseliny jako zdroj energie do místa jejich zpracování. Jedná se o mastné kyseliny s dlouhým řetězcem. Místem zpracování jsou buněčné organely zvané mitochondrie (buněčné elektrárny spalující energii), kam se dostávají přes buněčnou membránu. Nejvíce mitochondrií nalezneme v příčně pruhovaných svalech a srdeční svalovině, a právě zde je pro nás působení karnitinu nejzajímavější.

V doplňcích stravy se objevuje ve své L formě. Můžeme zde L‑karnitin najít jako derivát, a sice karnitin‑tartrát (snadnější výroba). L‑karnitin báze je v porovnání s karnitin‑tartrátem účinnější zhruba o jednu třetinu.

Mimo schopnost odbourávat tuky je L‑karnitin oblíbený ve sportu pro svoji schopnost urychlení přísunu kyslíku do buněk. Výsledkem je zvýšená hladina kyslíku v buňkách během náročné fyzické aktivity. Pozitiv tedy není málo, škoda je, že ta hlavní, tedy tuk spalující schopnost není zcela podpořena vědeckými studiemi.

Zkusím zde přidat svůj vlastní názor na tuto látku. Karnitin je bezesporu doplňkem stravy, který změnil pohled na suplementy a přiblížil je běžným lidem, který jej dnes a denně zařazují co své stravy a mnohokrát o tom ani nevědí. Již se přidává i do určitých potravin a běžně prodejných nápojů. Samozřejmě pod nálepkou hubnoucího zázraku. Moje zkušenost je taková, že karnitin nepovažuji za funkční. Alespoň ne v oblasti spalování tuku, ať se na mě výrobci doplňků stravy zlobí, jak chtějí. Jsem velmi kritický člověk, a k tomuto doplňku stravy jsem zaujal velmi skeptický pohled. Nicméně zkoušení je na vás, na mě karnitin prokazatelně nefungoval ve smyslu spalování tuku.

Spalovače tukuKofein

Kofein, pro mnohé snad je stimulant, který je dokáže dostat z té největší energetické krize, ale pro mnohé i velmi účinný spalovač tuku a ne pouze ledajaký. Kofein patří mezi velmi účinné spalovače tuku a možná se budete divit, je na něm a jeho působení založeno mnoho velmi účinných terigenních spalovačů, které se dnes běžně objevují na trhu, a na jejich účinek se pěje sláva. Proč tomu tak je?

Kofein je lék, který je již v současné době společensky přijatelný a je nejčastěji užíván ve formě černé kávy. Káva je nejrozšířenější nápoj na světě, ale pouze ta není jediným zdrojem kofeinu, který se v naší stravě vyskytuje.

Jak už jsme si řekli, kofein je nejužívanější stimulační látka na světě. Kofein byl dříve uveden na seznamu zakázaných dopingových látek s poznámkou, že test je pozitivní při koncentraci v moči vyšší než 12 µg/ml. Od roku 2004 je vyňat ze seznamu zakázaných látek Olympijského antidopingového kodexu. Aktuální seznam zakázaných látek a metod je uveden v příloze 2. Kofein působí jako stimulant centrálního nervového systému, srdečního svalu a stimuluje uvolnění a aktivitu adrenalinu. Má i několik účinků na kosterní svalstvo zahrnující transport vápníku, aktivitu sodíko‑draselné pumpy, zvýšení cyklického AMP a má přímý účinek na enzymy.

To proč ho řadíme i mezi spalovače tuku je fakt, že má vliv na lipolýzu v tukové a svalové tkáni. Vede ke zvýšení plazmatické koncentrace mastných kyselin a zvýšené dostupnosti triglyceridů ve svalové tkáni. Podávání kofeinu vede k šetření svalového glykogenu v prvních fázích sportovní činnosti (15‑20 min zátěže).

Konzumace kofeinu vyvolává také větší zapojení motorických jednotek svalů a ovlivňuje funkce neurotransmiterů v svalech. V CNS potlačuje signály únavy během sportovní zátěže. Kofein je neobvyklý doplněk díky svým ergogenním účinkům u činností s krátkou dobou trvání až po výkony s dlouhou dobou trvání. Jeho zdánlivou nevýhodou je však to, že zrychluje tep a má diuretické účinky.

Dávkování kofeinu

Tradiční dávkování kofeinu doporučuje množství 5‑6 mg/kg 1 hodinu před začátkem výkonu. Pozitivní vliv lze však pozorovat již při dávkování 1‑3 mg/kg tělesné hmotnosti. Jednorázové maximální množství se posuzuje dle tolerance na kofein, můžeme se setkat s dávkováním od 45 mg do 300 mg. Z vlastní zkušenosti nemohu doporučit dávkování vyšší jak 400 mg. To je již poměrně silná dávka a při její m přehnání se může dostavit nevolnost, závrať či bolest hlavy.

Spalovače tuku jsou velmi rozsáhlou kategorií, která si jistě zaslouží trochu hlubší rozbor, než by se nám vešel do obsahu tohoto článku. Proto i já vám nabídnu pokračování této problematiky, a to již zanedlouho.

Fat burn workout

 

Mgr. Jan Caha

Mgr. Jan Caha

Vzdělání:
Fakulta sportovních studií MU, Brno
 
Ostatní vzdělání a praxe

fitness trenér - licence B
poradce pro výživu (titul Bc.)
rekondiční a regenerační masér
8 let praxe v oblasti fitness, kulturistiky a doplňků stravy

aktivní naturální kulturista (vítěz Natural Universe, Mistr ČR juniorů)

 
šéfredaktor magazínu Aktin.cz
externí redaktor MUSCLE&FITNESS
reprezentační poradce, vedoucí trenérsko‑metodické komise a komise mládeže ČSNS o.s.
přednášková činnost - Nutris, Vitaland, ČSNS o.s.
 
Zájmy a sporty
kulturistika, sport obecně, zdravý životní styl, výživa a suplementace
zdroj: kodjoworkout.com, adeactivista.info, www.nikel.com.hr
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Jak nejlépe cvičit prsní svaly? K velkému hrudníku benchpress prostě nestačí! Na jaké cviky bychom ve svém tréninku prsních svalů neměli zapomínat?
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Přáli byste si pevné, kulaté a dokonalé hýždě? S trochou vytrvalosti se vám tenhle sen snadno splní! Přinášíme vám přehled 10 účinných cviků pro zpevnění hýžďových svalů, které vám pomohou k vytvarovanému a pevnému zadku.