Spalovače tuku nejsou pouze jednou malou a nezajímavou kategorií suplementů. Mají poměrně výsostné místo mezi suplementy, které jsou nejpoužívanjší mezi neodbornou veřejností. Podívejme se na jejich výčet. V prvním článku jsme vám přinesli dva nejznámější spalovače, a sice karnitin a kofein. Jaké jsou další možnosti spalování tuku?
První článek o spalovačích tuku naleznete zde: SPALOVAČE TUKU
Spalovače tuku ve fitness II
Dnes se podíváme na další. Budou jimi povětšinou thermogenní spalovače tuku, ty jsou v současné době velmi využívané a jsou také na vzestupu v oblíbenosti u jednotlivých spotřebitelů. Konkrétně se podíváme na známé látky synefrin, kayenský pepř, kapsaicin, HCA, guggulsterony či CLA. Ale zkusíme také zabrousit do budoucnosti spalovačů tuku.
Začněme tedy hezky od začátku, a sice synefrinem. Látkou, která začala být hojněji využívána teprve nedávno. Synefrin je účinná látka vyskytující se v oplodí rostliny Citrus aurantium - (pomerančovník hořký) můžeme ho znát také z tradiční čínské medicíny. Synefrin se podílí a používá především k odbourávání tuků, snižování hmotnosti a energizaci organizmu. Synefrin mobilizuje tukové zásoby a podporuje termogenezi. Zvyšuje metabolický obrat, aniž by měl negativní vliv na srdeční činnost či krevní tlak. To je výhoda oproti například kofeinu, nebo dříve velmi hojně užívaného a dnes zakázaného efedrinu.
Synefrin zrychluje metabolismus, což souvisí se zvýšeným spalováním energie (kalorií). Podporuje tři hlavní mechanismy vedoucí ke ztrátě tělesné hmotnosti - odbourávání lipidů (tuků), zvyšování energetického výdeje a eliminaci nadbytečné vody v organizmu. Vysvětlení této funkce synefrinu nalezneme v tom, že specificky stimuluje beta‑3 receptory, čímž dochází k stimulaci lipidového metabolismu bez vedlejších účinků. Doporučená denní dávka povolená českou legislativou je 10 mg, ideální denní dávka se pohybuje od 10‑25 mg.
Další velmi zajímavou látkou je kayenský pepř, ten obsahuje vysokou dávku látky zvané kapsaicin. Kapsaicin (kapsicin, capsaicin) je rostlinný alkaloid, který je zodpovědný za pálivou chuť papriky, a je hlavním alkaloidem paprik Capsicum. Pro savce včetně člověka je dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku. Mimo jeho pálivých účinků na tkáně, má i termogenní efekt, ten je zodpovědný podobně jako u synefrinu za jeho schopnost spalovat tuk podporou zrychlení metabolismu.
Kyselina hydroxy‑citronová (dále jen HCA) se získává z dužiny plodu Garcinia. Sportovci silových disciplín ji prozatím nemají příliš v oblibě, i když je velmi použitelná nejen v období, kdy se snažíme shodit přebytečný tuk.HCA nepůsobí na centrální nerovový systém, vyhneme se tedy ovlivnění, které je tak často zmiňováno jako negativní efekt kofeinu. HCA působí na enzym „ATP citrátlyáza“ a utlumuje jeho funkci. Tím je ovlivněn proces tvorby tuku. Mimo přímého vlivu na ukládání tělesného tuku, má HCA i schopnost snižovat chuť k jídlu. Suplementací HCA můžeme zabránit odbourávání svalové hmoty a zároveň podporujeme spalování tělesného tuku, to jsou velmi pozitivní účinky, co myslíte?
CLA známá také jako konjugovaná kyselina linolová je nenasycená mastná kyselina tělu vlastní. Vyskytuje se hlavně v přírodních sýrech, mléce, masu (zejména v hovězím a jehněčím) a rostlinných olejích. Přirozená strava je sice hezká věc. Nicméně to pro její efektivnost nestačí a vy musíte suplementovat dodatečně.
CLA pracuje jako bariéra, která brání tuku vstoupit do tukových buněk a tím preventivně působí proti jejich zvětšování. Tuk se namísto uložení v tukových buňkách díky enzymu lipáza přesune do buněk svalových, kde se spálí při produkci energie. CLA tedy brání ukládání tuku! Aby mohly svalové buňky měnit tuk na energii, je nutné, aby byly buňky nějakým způsobem stimulovány. Právě v tomto bodě je vhodné aerobní cvičení. Můžete využít i posilovnu, ta bude ale spíše podporovat tonus vašich svalů.
Posledním na našem seznamu tradičních suplementů jsou guggulsterony. Ty se dostávají do popředí zájmu v posledních letech a nejen kvůli tomu, že se tradičním karnitinům již téměř odzvonilo. Důvodem je hledání spalovače, který by fungoval tak trochu jinak, než většina spalovačů založených na termogenní bázi. Nejčastěji se můžeme setkat s pozitivním vlivem guggulsteronu na snížení syntézy cholesterolu (zvyšuje HDL "dobrý" cholesterol a snižuje LDL "zlý" cholesterol), zkvalitnění pleti a snížení hladiny lipidů (tuků) v krvi. Hlavním mechanizmem účinku však zůstává podpora optimalizace činnosti štítné žlázy a tím i následné zrychlení metabolismu potažmo spalování tukové hmoty. Zrychlení metabolismu má za následek vyšší energetický výdej za jednotku času, a tím i více spálené energie během jednoho dne.
Nyní se již trochu podívejme do budoucnosti spalovačů tuku a látek, které by měly za pár let nahradit nebo alespoň částečně suplovat současné látky využívané ve sportovní praxi. Jednou z těchto látek může být forskolin produkovaný rostlinou Colleus forskoli. Je pravdou, že jeho pozitivní vliv na spalování tuku nebyl ještě dopodrobna prozkoumán, nicméně současné výzkumy hovoří o tom, že forskolin podporuje nárůst čisté svalové hmoty, zvýšení hladiny testosteronu a zároveň snížení množství tělesného tuku. Pro úplnost dodám, že tato studie byla prováděna na mužích. Má taktéž vasodilatační účinky a zabraňuje rozvoji rakoviny tlustého střeva.
V posledních letech se v doplňcích stravy hojně využívá zelená káva. Zamýšleli jste se někdy nad tím, jaký je v nich vlastně rozdíl a jaká pozitiva nabízí extrakt ze zelené kávy a klasicky používaná káva nebo kofein. Je pravdou, že zelená káva není nic jiného než nepražené kávové boby. Ty před svou tradiční úpravou mají právě hnědozelenou barvu, ze které vychází i tento název. Jednou z hlavních účinných látek, podobně jako v klasické kávě černé je kofein, ten tedy zajišťuje působení zelené kávy. Výhodou však je, že zelená káva je navíc bohatým zdrojem kyseliny chlorogenové, která se degraduje pražením. Kyselina chlorogenová zpomaluje vstřebávání tuku ze stravy a podporuje metabolismus glukózy.
Spalovače tuku nejsou a nebudou do budoucna jistě uzavřenou kategorií. Tento segment doplňkové výživy zaznamenal za poslední desetiletý velký rozmach a stejně jako dnes a denně nacházíme novinky, které by nám mohly pomoci při redukci tukových zásob, tak i výrobci a vývojáři pracují na tom, aby pro vás přinášeli stále nové a nové účinné produkty.