Maso - jak ho správně propéct

Maso - jak ho správně propéct

Správně propečený steak je základem výživy téměř každého kulturisty. A protože začíná sezóna grilování (jak jsem se dočetl v reklamním letáku) připravil jsem si pro vás malý informační servis v podobě technik PROPEČENOSTI MASA.

Maso - jak ho správně propéct

Jak tedy vypadá propečené maso, resp. jak jej můžeme propéct, aby nám co nejlépe chutnalo? Podívejme se na stupně propečenosti.

  •  
  • Raw (syrový) – nepečený. Kromě speciálních pokrmů, jako je např. tatarský biftek, carpaccio, se steaky takto nepodávají.
  • Blue rare nebo very rare (velmi jemně propečený) – jenom krátce ošhlehnout nad plamenem. Zvenku je opečen, avšak vevnitř zůstává krvavý.
  • Rare (jemně propečený, teplota středu 52°C) – Z vnějšku je již tmavě-hnědý a vnitřek se také začíná zabarvovat, avšak je stále rudý.
  • Medium rare (středně propečený, teplota středu 55°C) – Z vnějšku je tmavě-hnědý, střed steaku je růžový a zbytek vnitřku přechází pomalu do šedo-hnědé poblíž povrchu. Pokud zákazník neřekne jinak, budou mu takto připraveny steaky v dobrých steakhousech.
  • Medium (teplota středu 60°C) – Úplný střed je stále růžový, ačkoli zbytek masa už je zcela propečen do šedo-hnědé barvy.
  • Medium well, (Medium well done) (teplota středu 65°C) - Maso už je téměř celé hnědé, pouze s náznaky růžové. Šťavnatost se již vytrácí.
  • Well done (teplota středu 71°C) – Maso je již zcela propečeno skrz naskrz. Šťavnatost a jemnost masa se z větší části vytratila a maso vypadá suše a gumově a také tak chutná. Po nakrájení lze předložit pejskovi (kočka se vám asi vysměje) a zkusit štěstí znovu... Pokud si takto propečený steak objednáte v lepších restauracích, pravděpodobně se decentně pokusí Vám tuto volbu rozmluvit (v některých "steak housech" v USA je dokonce přímo odmítnou udělat) a případně nabídnout něco jiného.

Nyní již víte, jak nastavit teplotu grilu, nebo jak na něm dlouhou nechat maso propékat, aby bylo přesně dle vašich představ. Nechte si tedy chutnat.

 

Jak grilovat kuře?

zdroj: youtube.com
  •