Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Jenda Caha - videoblog z přípravy na MČR 2013 (I.)

24. 4. 2013
Komentáře
Jenda Caha - videoblog z přípravy na MČR 2013 (I.)

První část blogu Jendy Cahy, který se připravuje na svůj návrat na soutěžní pódia po tříleté pauze. Jeho prvním závodem má být Mistrovství České republiky v naturální kulturistice a fitness, které se koná 15. 6. 2013 v Praze.

Jenda Caha - videoblog z přípravy na MČR 2013 (I.)

Dlouho jsem přemýšlel, jak tento blog začít. Ono se možná zdá, že psát sám o sobě je jednoduché. Ano, i když opak může být pravdou. Nesmíte se moc vychvalovat, ani zabarvovat skutečnost ve svůj prospěch. Jednoduše, možná jste si zvykli, že se se mnou na stránkách Aktin.cz setkáváte jako se šéfredaktorem a zpovídajícím ve většině video rozhovorů. Pro tentokrát jsem však svoji pozici změnil. Možná si vzpomenete, že jsem kdysi závodil i v naturální kulturistice. Neupustil jsem od ní, pouze jsem pocítil, že abych se mohl posunout, musím si dát delší pauzu a vše připravit na jeden závod, který se nezadržitelně blíží. Jako cíl jsem si stanovil JARO 2013, a sice Mistrovství České republiky v naturální kulturistice a fitness, které se koná pro tento rok v Praze, opět pod federací ČSNS o.s. Cíl blogu je jasný, trochu více přiblížit přípravu naturálního kulturisty, a snad vás i obohatit o poznatky, které z této přípravy mám, a které můžou využít i další závodníci. Rád bych tento blog pojal i trochu edukativně, nebudu se tedy schovávat za „tajemství“ přípravy, ale budu se snažit být co nejvíce transparentní. Doufám, že i některé tréninkové techniky a cviky pro vás budou nové a zajímavé.

Abych dlouze nediskutoval, zkusím nejprve poodkrýt, co jsem dělal ty tři roky, kdy jsem nezávodil. První co bych chtěl říct je, že z důvodu různých dohadů o soutěžní pauze a dopingu, jsem si po celé tři roky ponechal dopingový monitoring u ADV ČR. Mohl jsem tedy být tedy testován kdykoliv během roku a prakticky vždy, kdy se komisařům zachtělo. Během této doby jsem byl testován jednou. V prvním roce jsem si dal pauzu. Závody v USA, které byly moje poslední, mě vyčerpaly fyzicky i psychicky natolik, že jsem na chvíli na kulturistiku neměl ani pomyšlení. Dalších devět měsíců jsem trénoval pouze pro zábavu, sporadicky, kdy se mi zachtělo, a nechal jsem tělu, aby samo projevilo, kdy na trénink zatlačit a kdy naopak vynechat. Když jsem chtěl, trénoval jsem klidně týden v kuse. Když jsem se cítil unavený, tak jsem klidně týden netrénoval. Jednoduše podle pocitu.

Jenda Caha

Další období již bylo zajímavější, se sparingpartnery Petrem Jurigou a Kamilem Kůsem (oběma velké díky) se střídala silová příprava s objemovou a postupně narůstala hmotnost, se kterou jsem byl schopen relativně dobře fungovat, a byla pro mě příjemná. Zlepšil jsem svoje silové výkony na 155 kg v benchpressu, 220 kg v dřepu a 245 kg v mrtvém tahu. Moje dřívější hmotnostní maximum (podotknu že „vyžrané“) bylo 104 kg. Na konci této objemovky v této přípravě jsem se dostal na 111 kg. Tato startovací hmotnost se ukázala na osobní váze v únoru tohoto roku.

V tomto prvním blogu za sebou mám jeden měsíc tzv. tvarovacího období, které si vždy dávám jako přechod mezi objemovou přípravou a čistě rýsovací a tři týdny klasického rýsování. Tvarovací období není v odborných literaturách příliš dobře popsáno. O co se tedy jedná? Nejde o nic jiného, než o to, abyste tělo šokovali méně, než když jste jeden den v objemu a druhý den v dietě. Během tvarovacího období postupně zvyšujete intenzitu tréninku, přidáváte na sériích i opakováních a snižujete použitou tréninkovou hmotnost (pokud musíte). Stejně tak navyšujete množství aerobní práce, kterou během tréninkové jednotky uděláte. Přiznám se, v objemovce jsem nedělal žádnou cílenou aerobní činnost. I tak jsem měl problém udržet svých 111 kg a nebylo výjimkou týdenní vychýlení o 3 kg směrem dolů, pokud jsem se zrovna ideálně během týdne nestravoval. Občas jsem si zašel na velmi povedené funkční tréninky, bosu, fitbox, nebo na squash u nás v Brně. Toto zatížení jsem však nedělal více jak 1x týdně. Během tvarovací fáze jsem najel až na současný model, kdy dělám hodinu kardia denně, sedm dní v týdnu. Vždy jsem kardio potřeboval pro to, abych se dostal do formy. Proto toto dávkování, které chci do posledních šesti týdnů ještě navýšit o další půl hodinu denně.

Ač se to bude zdát nelogické a bude to popírat současné tréninkové zvyky, nemám rád klasické splity. Rozdělení těla do čtyř až pěti tréninků a jeho potrénování v jednom týdnu mi není vlastní. Tyto tréninky dle mého nedávají dostatečný prostor pro zlepšení. V objemovce jsem tedy trénoval systémem AB, kdy je tělo rozděleno do dvou částí a každou z partií procvičíte 2x v týdnu. Nyní v dietním postupu jsem trénink zintenzivnil, se současným modelem bych tak strávil v posilovně dlouhý čas. Tělo mám nyní rozdělené do 3 částí. První trénink je věnován hrudníku, ramenům a pažím, ve druhém zatěžuji nohy a v posledním záda a opět paže. Poté následuje den volna a jedeme znovu. Opět tak procvičím celé tělo 2x do týdne. Myslím, že volba tréninkové práce na dvojnásobku běžného modelu je pro tréninkový progres vhodný a ideálně tak využijete stav superkompenzace svalové buňky, ke které dochází právě po 2‑3 dnech.

Tímto bych dnešní blog zakončil. No možná ještě zmínku o aktuální hmotnosti. Moje aktuální hmotnost je 103 kg, během diety chci shodit ještě dalších 6‑7 kg. Zbytek již nechám na „vodě“, kterou stáhnu v posledním týdnu před soutěží. Celkově půjde o úbytek dalších 8‑9 kg. Můj limit na soutěžích ČSNS o.s. je 97 kg. Na tuto hmotnost bych se rád dostal v předposledním týdnu diety a na soutěži byl pouze lehce pod soutěžním limitem. Pokud bych to srovnal se svým posledním vystoupením, tak budu o 9 kg těžší (pokud naplním svoji prozatím teoretickou soutěžní váhu) v porovnání s rokem 2010. Tolik dnes v mém blogu. V tom dalším se již budu věnovat výživě, suplementaci a postupech, které v dietě používám.  

Jenda Caha - trénink zad a paží

Cvik a série Opakování
Stahování kladky před hlavu 4 8‑15
Shyby 4 8
Přítahy velké činky v předklonu* 4 10‑15
Stahování horní kladky v předklonu* 4 15
Stahování horní kladky jednoruč* 4 10
Přítahy na stroji v sedě jednoruč* 4 10
Bicepsový zdvih s VČ* 4 8‑15
Stlačování kladky* 4 10‑20
Kladivový zdvih (pumpování) 4 max.
Francouzský tlak v leže s JČ* 3 15
Koncentrovaný bicepsový zdvih* 3 12

Jenda Caha - videoblog (1/2013)

Jenda Caha - fotogalerie

 
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Co je v těle, to se počítá. Přesně toto poupravené rčení by se dalo použít pro posilování pánevního dna pomocí Kegelových cviků. Nejenom, že tím podpoříte normální funkci močového měchýře a střev, navíc zpevníte core či zlepšíte své sexuální zdraví! Tento článek vám představí další benefity i jednoduchý návod k jejich realizaci.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
Dopamin: jakou funkci má v těle a proč je tak důležitý?
Dopamin: jakou funkci má v těle a proč je tak důležitý?
Už jste někdy slyšeli o dopaminu? Tento neurotransmiter má ohromný vliv na naši psychiku a stojí také za dlouhodobou motivací. Jaké další funkce v lidském těle má?
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Wim Hofova metoda dýchání: ovládněte vlastní tělo
Wim Hofova metoda dýchání: ovládněte vlastní tělo
Sychravé počasí umí prověřit naši imunitu a mnoho z nás v rámci prevence zkouší různé druhy otužování. Jeden svérázný Holanďan však svou metodou vyvolal obrovskou vlnu zájmu napříč laickou i odbornou veřejností, a tak pojďme společně nakouknout pod pokličku "ledového muže".