Správný pitný režim jako jeden z klíčů k lepšímu zdraví

31. 3. 2022
Komentáře
2
Správný pitný režim jako jeden z klíčů k lepšímu zdraví
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Lidské tělo obsahuje průměrně 60% vody u dospělého muže a 55% u dospělé ženy

  • Jako optimální množství pro denní příjem se doporučuje 35‑40 ml na jeden kilogram tělesné hmotnosti

  • Nedostatečný i nadměrný příjem tekutin může vést ke zhoršení kognitivních funkcí, výkonnosti či únavě

O tom, že pitný režim má veledůležitý vliv zdravotní stav jedince, ví téměř každý. Nicméně jaký je adekvátní příjem vody, co všechno má na potřebu přijaté vody vliv, nebo jaké jsou důsledky dehydratace či nadměrné hydratace, už tolik lidí neví. V článku vám pomůžeme najít otázky na tyto odpovědi, díky čemuž lépe pochopíte, jaké množství tekutin byste měli denně přijmout. 

Co všechno závisí na doporučeném množství přijaté vody?

Nejprve se zaměřme na výčet faktorů, které ovlivňují optimální denní množství přijatých tekutin:

  • Věk

  • Tělesná hmotnost

  • Složení těla

  • Pohlaví

  • Pohybová a sportovní aktivita

  • Teplota a vlhkost prostředí

Schválně jsem zmínil tyto faktory z toho důvodu, abychom si objasnili, proč neexistuje přesné množství doporučeného příjmu tekutin, které by bylo pro všechny správné.

Kolik vody bych měl denně vypít?

Odborníci doporučují příjem 35–40 ml vody denně na kilogram tělesné hmotnosti. Pokud jste tedy muž, který váží 90 kg, měl by se váš denní příjem vody pohybovat v rozmezí 3,15–3,6 l. Jestliže jste žena vážící 60 kg, měla byste přijmout 2,1–2,4 litrů vody denně. Tento doporučený příjem platí ovšem pro dny, kdy nemáte trénink či jinou pohybovou aktivitu. Zároveň myslete na to, že ledviny zvládnou zpracovat 0,7–1 l tekutin za hodinu, takže si svůj pitný režim rozvrhněte do celého dne.

Jak na pitný režim při sportování?

Vlivem ztráty vody potem a také rychlejším dýcháním pochopitelně potřebujeme hladinu vody v těle dorovnat. V průběhu sportovní aktivity byste měli přijmout 0,4–0,8 litrů vody na hodinu v závislosti na intenzitě, délce aktivity, individuálních rozdílech a teplotě prostředí.

Opět nezapomínejte na pravidlo rovnoměrného rozvržení. Proto si radši dvakrát, třikrát lokněte každých 10 až 15 minut, než abyste po půl hodině intenzivního cvičení vypili najednou půl litrů vody.

  • Pro sportovce zároveň platí, že vlivem tréninku dochází k vyšší ztrátě elektrolytů. Více o tom, jak správně pít během tréninku, se dozvíte v tomto článku

obrázek z freepik.com

Jaký má vliv dodržování správného pitného režimu na naše zdraví?

Dostatek tekutin zajišťuje efektivní látkovou výměnu a správnou funkci ledvin, tedy vylučování škodlivých látek, které v těle vznikají. Umožňuje plnou výkonnost orgánů těla, tělesných i duševních funkcí. Naopak nedostatek vody v organismu způsobuje problémy akutní i chronické. Bez vody vydrží organismus velmi krátkou dobu, už po dvou dnech nastává vysoké riziko zdravotních problémů.

Co se stane s mým tělem, pokud budu pít málo nebo naopak moc vody?

Zajímavostí je, že příznaky dlouhodobé dehydratace i nadměrné hydratace jsou prakticky totožné. patří mezi ně:

  • Zhoršená sportovní výkonnost

  • Trávicí potíže

  • Malátnost

  • Bolesti hlavy

  • Celkové oslabení organismu

Co bych měl pít?

Nejlepším zdrojem tekutin je samozřejmě obyčejná voda. Pro lepší chuť kohoutkové vody můžete využít filtrační konvici. Určitý poměr denního příjmu tekutin získáte také konzumací zeleniny, ovoce a polévek. Mezi další vhodné zdroje řadíme neslazené ovocné a zelené čaje či lehce mineralizované vody. Naopak se obloukem vyhýbejte přeslazeným limonádám, nadměrné konzumaci kávy a samozřejmě také alkoholu.

Co si z toho vzít?

Nyní již víte, proč je důležité adekvátně doplňovat tekutiny. Ne nadarmo se říká, že voda znamená život. Díky optimálnímu příjmu tekutin se vyhnete únavě a ospalosti, podpoříte kognitivní funkce a budete více produktivnější jak v práci, tak ve sportu.

Kolik vody denně musíme vypít?
Kolik vody denně musíme vypít?
Jedni tvrdí, že pitný režim je základ a druzí jsou přesvědčeni, že je to jakási podivná "lobby". Kde je tedy pravda? Má, nebo nemá pitný režim svá opodstatnění?
Jsou minerálky zdravé?
Jsou minerálky zdravé?
Jsou minerální vody vhodné pro naše zdraví, nebo bychom se jim měli naopak raději vyhýbat a preferovat klasickou kohoutkovou nebo filtrovanou vodu?
Elektrolyty ve sportu: jak je správně doplňovat?
Elektrolyty ve sportu: jak je správně doplňovat?
Ztráty některých elektrolytů mohou být při fyzické aktivitě takové, že se již vyplatí myslet na jejich doplnění. V tomto článku se dozvíš, u jakých aktivit má smysl to řešit a jakým způsobem elektrolyty doplňovat.
Filtrační konvice na vodu: Ano nebo ne?
Filtrační konvice na vodu: Ano nebo ne?
Filtrační konvice mají vodu změkčit a zbavit od nežádoucích látek a pachů. Je ale jejich používání opravdu nutné, abychom pili pitnou a zdravotně nezávadnou vodu?
Nebaví vás kohoutková voda? Máme 8 tipů jak si zpestřit pitný režim
Nebaví vás kohoutková voda? Máme 8 tipů jak si zpestřit pitný režim
Vypít dostatek tekutin během dne může být pro řadu osob pořádný oříšek. Přinášíme vám 8 osvědčených tipů, jak si pitný režim zpestřit a usnadnit.
Zlepšují filtrační konvice kvalitu vody? Ne vždy tomu tak musí být
Zlepšují filtrační konvice kvalitu vody? Ne vždy tomu tak musí být
Nevhodným používáním filtračních konvic na vodu se snadno může stát, že se po filtraci kvalita vody nezmění či dokonce zhorší. Proč?
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?