Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

50 nejčastějších mýtů o hubnutí (III. část)

9. 5. 2013
Komentáře
50 nejčastějších mýtů o hubnutí (III. část)

Třetí a poslední část toho, jaké jsou nejčastější mýty o hubnutí a pravidla, která většina lidí porušuje. Jak se jim vyvarovat, a kde hledat příčinu nejasností okolo hubnutí?

50 nejčastějších mýtů o hubnutí (III. část)

V minulém článku jsme si podrobněji probrali diety, a to, kde v nich nejčastěji děláme chyby. Jak je tomu ale s běžnou stravou a jak mají hubnout ženy a dívky? Na to se podíváme dnes. pevně věřím, že vám tento náš třídílný seriál článků o hubnutí líbil. Pokud ano, těšte se i na další, podobné články zaměřené na hubnutí.

1.       Po light potravinách zhubnu: Light potraviny mají snížený energetický obsah některé látky (tuku nebo cukru), ale jiné látky tu naopak převyšují zažitý průměr (zahušťovadla). Takže po light jogurtu s 0 % tuku si můžeme do těla nacpat mnohokrát vyšší příjem kalorií a škodlivých látek, než bychom si přáli.

2.       Snídaní můžeme vynechat: Snídat je zásadní! Nastartuje se náš metabolismus, dodá se nám potřebná energie po dlouhé noci a tělo se nemusí bát hladu a schovávat jídlo pro horší časy do tukových zásob.

3.       Jsem žena, když budu cvičit, naberu svalovou hmotu a nikdy nezhubnu: Mužské a ženské svaly jsou rozdílné. Postavu obou pohlaví ale rýsují především svaly. Když žena cvičí, spalují se tukové zásoby, pokud cvičí intenzivně, nabírá se svalová hmota, která pomáhá ve spalování dalších tukových zásob. Na ciferníku váhy se nemusí objevit úbytek hmotnosti, protože jste přibrali svaly. Takže i beze změny (nebo i s přibráním hmotnosti) se mění postava k lepšímu.  Cvičení pomáhá štíhlé, rovnoměrně vypracované postavě. Nemusíte se bát, že budete mít kulturistickou postavu. Ženy mají jiné hormony v těle než muži, velkou svalovou hmotu by určitě nepřibrali jako vedlejší produkt svého cvičení. Kulturistky mají speciální stravu a nápoje a cvičí s těžkými činkami. Běžná žena nezvedá činky nad 5 kilogramů (10 v obou rukách), takže „mužské“ postavy nedosáhne.

4.       Krátké a dlouhé cukry se průměrují: Existují dlouhé sacharidy (ty zdravější, například celozrnný chléb) a krátké sacharidy (čokoláda). Pokud sníme oboje, nevytvoří se ale středně dlouhý cukr. Tělo rychle zpracuje krátký cukr, uloží je do tuků, a začne zpracovávat sacharidy dlouhé.

5.       Nejlepší je snídat müsli: Záleží na tom, jaké. Po sladkých, křupavých müsli dostanete brzy hlad a navíc nejsou dietní. Není to tedy nejideálnější snídaně, i když může obsahovat užitečné živiny. Snídat se dají ovesné vločky s jogurtem nebo mlékem, celozrnný chléb, šunka s vysokým podílem masa, přírodní sýry, zakysané mléčné nápoje atd. Pokud müsli tak nepražené, cereální a s nízkým obsahem cukru.

6.       Když hubnu, nemohu jíst čokoládu: Ano, určitě je třeba omezit sladké, vyhnout se čokoládovým tyčinkám a mléčné čokoládě. Dopřejte si ale jeden dva čtverečky kvalitní 80% hořké čokolády nebo jinou čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Je třeba se během hubnutí odměňovat, nepropadat se do pasti, že hubnutí je jen neustálá kontrola a nuda. Odměňte se, dopřejte si, ale s rozumem.

7.       Nejím knedlíky, raději si dám k omáčce těstoviny: Sice jsou knedlíky kaloričtější, ale těstovin sníme více, takže se energetický příjem bude téměř rovnat. Dávejte si tedy pozor na množství přílohy u obou dvou příloh, pokud už „musíte“ jíst omáčku.

8.       Brambory škodí hubnutí: Další lež, které často věříme. Brambory jsou naopak vhodnou přílohou při stabilizaci váhy. Vhodné je vařit je ve slupce a sníst maximálně 150 gramů. Brambory (i těstoviny a rýže) obsahují sacharidy, které jsou pro tělo ale nejlepším zdrojem energie. Nedá se doporučit jíst brambory se smetanou a zalité máslem, ale ve vhodné přípravě jsou pro naše tělo zdravé a přínosné.

9.       Po zeleninovém salátu se hubne: Málokdo jí salát bez dresinku. Především ten může hravě vyrovnat či převýšit příjem kalorií, který najdeme i v jiném, běžném jídle. Zálivku si připravujte raději doma, ať máte zcela pod kontrolou, co v ní je. Užívejte bílý jogurt, olivový olej, citronovou šťávu a koření. Dále nezapomínejte, že i když se jedná „jen“ o zeleninový salát, musíte i tady hlídat jeho množství.

10.   Jím často, malé porce, piji kávu = povzbuzuji svůj metabolismus: Když vám pravidelná strava po malých porcích pomáhá zhubnout, neznamená to, že má toto počínání velký vliv na váš metabolismus. Stejně tak káva může metabolismus dočasně povzbudit, ale určitě nepomůže při hubnutí. Metabolismus se zvyšuje především díky pohybu a budování svalové hmoty – svalová hmota velmi účinně pomáhá se spalováním tuků.

11.   Když se potím, hubnu: Pocení není důkazem toho, že spalujete kalorie. Je to indikátor ochlazování povrchu těla při zahřátí. Balení se do teplého oblečení, nebo obalování stehen igelity je zcela zbytečné a dokonce nezdravé, protože pokožka nemůže dýchat.

12.   Čím větší sportovní zátěž, tím rychlejší hubnutí: I to je mýtus, jistě jste slyšeli o optimální tepové frekvenci, která je odlišná od té maximální. Optimálně se tuky spalují asi v 60 – 65 % našeho maxima. (Variantou je rychlé střídání maximální a nízké tepové frekvence, podle daných pravidel).

13.   Ostrá jídla spalují tuky: Ostrá jídla nás zahřejí a potíme se při nich, ale to s hubnutím vůbec nesouvisí.

14.   Sex stačí místo sportu: Při sexu se spálí kalorie, ale není vhodnou náhražkou pro sportovní aktivitu. Pokud je to zátěž, tak pouze aerobní, posilování je tu téměř vynecháno a dalším problémem je i délka trvání této aktivity.

15.   Když něco sním každé tři hodiny, nezpomalí se můj metabolismus: To bude fungovat pouze v případě, že se bude jednat o nízkoenergetickou potravu chudou na jednoduché cukry. Lidské tělo dokáže fungovat bez jídla i déle než tři hodiny, takže není třeba do sebe za každou cenu něco nacpat.

16.   Kofein škodí zdraví i hubnutí: Kofein v kole, v kávě či v latté s mlékem a cukrem je kofein škodlivý, nezdravý, kalorický. V čistém espressu ale není tolik kalorií. Pokud se kofein přijímá v rozumném množství, může být i prospěšný, pomáhá proti únavě, stimuluje mozkovou činnost, pomáhá k větší odolnosti před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou. I když kofein hubnutí škodit nemusí, neznamená to, že mu pomáhá. Zkuste tedy kofein omezit už jen kvůli tomu, že velké množství může způsobit srdeční onemocnění nebo vypěstování závislosti.

17.   Nejzdravější je kuřecí maso: Ani to není úplná pravda. Záleží na naší přípravě a kvalitě výrobku. Vepřový plátek nebo hovězí steak může být zdravější než kuřecí maso s kůží (ještě připravované na oleji). Libové červené maso obsahuje také více zinku, železa a vitaminu B12.

18.   Spánek nesouvisí s hubnutí: Naopak, nedostatek spánku je jednou z příčin obezity. Nedostatek spánku také zpomaluje samotný proces hubnutí. Tělo nemá dostatek energie, a chce ji dohnat stravou.

19.   Biopotraviny jsou při redukci váhy vhodnější než jiné: Biopotraviny jsou kvalitnější potraviny s výraznější chutí a lepší trvanlivostí. Při jejich zpracování se neužívá bělení, dodávání hormonů, ozařování, mikrovlnné ohřívání, používání chemikálií či syntetických přídatných látek. Jsou nezávadné, přijatelnější, zdravější, ale nikoli dietnější. V redukci váhy nám nijak nepomohou.

20.   Pitím během jídla se zpomaluje zažívání: Žádná podložená teorie tento mýtus nikdy nepotvrdila. Žaludeční šťávy prý mají být pitím narušeny, čímž se zpomaluje metabolismus. Naopak odborníci tvrdí, že pití během jídla pomáhá trávení. (A iluzivně vytváří pocit sytosti).

Potravinová pyramida

Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
Přemýšleli jste někdy, proč máte neustále chutě na sladké? Máme pro vás odpovědi. Na vině je i nedostatek spánku a špatně složená strava, co dál?