Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Velký přehled aerobiku a sálových lekcí

Komentáře
Velký přehled aerobiku a sálových lekcí

Aerobik patřil mezi nejúspěšnější sporty pro ženy. Postupně ho začaly vytlačovat i další fitness trendy, ale nyní se aerobik dere znovu zpět na první příčky nejnavštěvovanějších fitness lekcí. Jak? Má mnoho odrůd, ve kterých by si měl najít každý sportovec „to své“!

Velký přehled aerobiku a sálových lekcí

Již v roce 1969 vytvořila americká tanečnice Jacki Sorensen televizní fitness program, kde kombinovala tanec a aerobní cvičení. Vznikl z něj aerobik, i když jeho tehdejší podobu, bychom podle dnešního slovníku nazvali spíše dance aerobikem. V 80. letech začali aerobik propagovat celebrity, některé z nich jako například Jane Ford, dokonce točili vlastní videa a propagovali tuto cvičební aktivitu do celého světa. Postupně se stal špičkou i u nás, především díky cvičitelce Olze Šípkové, která se na rozdíl od ostatních cvičitelek 90. let propracovala od jazzgymnastiky k pravé podstatě aerobiku.  Aerobik prochází až dodnes neustálým vývojem, jako krátký průvodce po aerobiku a jeho druzích.

Aerobik, jak asi všichni tuší, vychází z názvu pro aerobní cvičení. Při tomto cvičení se pohybujeme v aerobní zóně, což je jednoduše zóna, kde už se spalují tuky. Je to středně vysoká intenzita cvičení, kde nevzniká kyslíkový dluh. Dnes mají lidé ohromné množství variant cvičení, ve kterých se mohou v tomto pásmu pohybovat. Jsou lekce pro děti i pro seniory. Pro začátečníky a pokročilé. Někde se více tancuje, jinde více bojuje, na dalších lekcích zase protahuje či posiluje. Z dnešních podob aerobiku si zkrátka může vybrat každý.

Jedna z pověstí, které se s cvičením aerobiku vynořují, je, že má být nezdravý. To mohla být v 80. letech pravda, dnes už není. Dříve se totiž aerobik koncipoval jako kondiční trénink, kde choreografie byla statická, prvky se opakovaly ve vysoké intenzitě a cvičilo se ve špatné obuvi na špatném povrchu. S rozvojem technologií a fyziologických znalostí jsou dnes tyto faktory, které měly za následek zdravotní potíže (nejčastěji bolesti zad a poškozené klouby), odstraněny. Povrch fitness center, vhodnější obuv i omezení klasického skákání – to vše odstranilo tehdejší velké otřesy kloubů. Lektoři už vědí jak hlídat dodržování správného postoje a provádění cvičení. Při klasickém aerobiku se cvičí s náklonem celého trupu vpřed, břišní svaly jsou stažené, poloha páteře neutrální, pánev není podsazená, kolena lehce pokrčená a hlava je prodloužením páteře. Rozvinula se metodologie, technika i názvosloví aerobiku. Aerobik má být k užitku těla, nikoli k jeho poškozování.

Aerobik

Aerobik je dnes spíše vytrvalostním cvičením, které posiluje kardiovaskulární systém, odbourává tuky a tak redukuje naši hmotnost. Pracuje na vytrvalosti, výkonnosti i kondici. Produkuje také endorfiny, tzv. hormony štěstí. Ovlivňuje metabolismus, a jako většina pohybových aktivit i naši psychiku – právě díky endorfinům, ale také zvyšování pocitu sebevědomí a možného energetického „vybití“ a „znovu nabití se“. Klasické je, že se cvičí při motivační hudbě – při dnešním velkém množství odrůd aerobiku, se pokaždé jedná o hudbu jinou. Choreografie či cvičení se vykonávají v optimálním tempu a nepřerušovaně. Lekci řídí instruktor. Snad u všech druhů aerobiku je stejné, že se začíná zahřátím organismu a protažením, poté následuje hlavní část, která je nejvíce dynamická, a končí se zklidněním a strečinkem.

Pro začátek je třeba rozlišovat komerční a sportovní aerobik. Komerční aerobik, který se cvičí v tělocvičnách, fitness centrech i školách dal vzniknout aerobiku sportovnímu, který je závodním vrcholovým sportem, kde zažijete skutečnou dřinu. Různé odrůdy aerobiku tedy patří pod odvětví komerčního aerobiku, při kterém se zapojíte, pobavíte, ale nikdo vaši kondici nebude bodově hodnotit. Pod označení „aerobik“ se dnes schová už téměř všechno cvičení, které pracuje v aerobní zóně nebo těží z prvků aerobiku. V krátkém přehledu vám přinášíme jaké cvičení v rámci „aerobiku“ hledat a co od něho očekávat:

  • Aerobik – pod tímto klasickým označením dnes můžete očekávat vytrvalostní cvičení, s choreografií na moderní hudbu. Choreografie jsou různé náročnosti, u začátečníků se kroky často opakují, u pokročilejších jsou choreografie složitější. Hlavním cílem tu má být redukce hmotnosti a zábava.
  • Aerobic Class – tak se nazývá vytrvalostní silové cvičení, ve kterém je zařazena i posilovací část lekce. Kromě choreografie, která vás rozproudí a odbourá tuky, se tak dočkáte i cviků pro formování postavy.
  • Aqua Aerobic – aerobní cvičení, které je situované ve vodě, i tady se mohou zařadit posilovací prvky. Je vhodný pro méně zdatné, obézní či seniory.
  • Balantes – cvičení bez aerobního bloku, přesto často fitness centry zařazované pod „aerobik“. Je to posilovací a protahovací cvičení, které se odehrává v pomalejším tempu na podložce, využívá se tu i overballů.
  • Bodystyling, Bodyform – jedná se o posilovací lekce, kde se užívá i nejrůznějších pomůcek – činek, gumiček, tyčí atd. Tento aerobní silový trénink se soustředí na všechny části těla.
  • Bodytone – pohybuje se mezi rovinou P‑class a klasického aerobiku. Obsahuje jak část posilovací, tak aerobní, kde se cvičí choreografie.
  • Bosu – i tento druh aerobiku dnes zná snad každý. Cvičí se na balanční pomůcce připomínající polovinu velkého míče. Liší se Bosu – body, kde je lekce spíše posilovací a usiluje o formování problematických partií, nebo aerobní Bosu – kardio, kde se aerobní trénink střídá s posilovacím. Některé bosu lekce obsahují také prvky jógy nebo pilates.
  • Dance aerobik – je, jak název vypovídá, taneční lekce aerobiku, při kterém se po téměř celou dobu tréninku nacvičuje daná choreografie. Opět se tu může velmi lišit náročnost u jednotlivých lektorů a také hudba.
  • Express lekce – tak se ve fitness centrech označují pouze „rychlovky“ aerobiku, které netrvají déle jak 30 minut. O to více jsou intenzivnější. Většinou se za tento krátký čas stihne vystřídat kardio i rychlé posilování (volí se často cviky, které kombinují obě oblasti pohybu).
  • Fitball, Bodyball – lekce se odehrávají na velkých balonech, obsahují také kompenzační cviky na záda, posilování a strečink. Nejčastěji ho navštěvují osoby s mírnými zdravotními problémy.
  • Flexi bar – cvičení, které se zaměřuje na zpevňování vnitřního svalstva kolem kloubů a páteře. Slouží především pro prevenci i odstranění bolestí zad a kloubů
  • Funky aerobik – využívá tanečních pohybů stylu funk, je velmi oblíbený především u mladé generace
  • Hip hop aerobik – jak název napovídá, jedná se o druh aerobního cvičení, kde se tančí na hip hopovou hudbu a choreograf předvádí prvky tance, které najdeme ve street dance nebo hip hopu.
  • Intervalový trénink – i ten můžeme zařadit pod aerobik, protože obsahuje aerobní blok. Jedná se o trénink vysoké intenzity, kde se míchá kardio i posilování a je často nastaven pro zdatné cvičence.
  • Master aerobik/ master step – tímto názvem se označují cvičení pro pokročilé. Obsahují těžší choreografii jak při cvičení na bedýnkách, tak při aerobiku samotném.
  • P‑class - je vytrvalostní a silový trénink, který se zaměřuje na tvarování problematických ženských partií. Obsahuje i kratší a jednoduší aerobní část, která tu má sloužit hlavně jako nástroj pro zrychlení metabolismu.
  • Pilates – už od aerobiku klasicky pojímaného upouští, nedočkáte se tu choreografií, ale zpevňování svalů celého těla v pomalém tempu převážně na podložce. Cvičení se řadí do kategorie „body and mind“.
  • Port de Bra – další cvičení „body and mind“, tentokrát obsahuje prvky baletu i klasického tance. Je pomalejší, zahrnuje i relaxaci a posilování.
  • Power jóga – je odnož jógy, ale cvičí se v aerobní zóně – proto ji můžeme zařadit i do aerobiku. Je rychlá, intenzivní, zaměřuje se na rozvoj síly.
  • Spinning – možná vás překvapí, že jako formy aerobiku se uvádí i spinning, tedy aerobní cvičení na stacionárním kole.
  • Slow body – opět se jedná o pomalejší formu cvičení, je to silový trénink nízké intenzity, který směřuje k formování postavy. Je vhodný i pro začátečníky.
  • Step aerobik  - aerobní cvičení, při kterém se používá „bedýnka/schůdek“ na výstupy a zvýšení intenzity. Původně se vyvinul z rehabilitačního cvičení.
  • Step pump aerobik – oproti klasické lekci „step“ se tu užívá i nakládací činka a lekce má posilovací část hodiny
  • Taebo aerobik/ Kick box aerobik – vytrvalostně silový trénink, který je složen hlavně z kopů a úderů, obsahuje prvky bojového umění, oblíbili si ho i muži.
  • Zumba aerobik – poslední hit (i když také pomalu upadající) aerobního cvičení, jedná se o taneční lekce s prvky salsy, samby, i latinskoamerických tanců.

Aerobik - videa

oo

zdroj: youtube.com
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Co je v těle, to se počítá. Přesně toto poupravené rčení by se dalo použít pro posilování pánevního dna pomocí Kegelových cviků. Nejenom, že tím podpoříte normální funkci močového měchýře a střev, navíc zpevníte core či zlepšíte své sexuální zdraví! Tento článek vám představí další benefity i jednoduchý návod k jejich realizaci.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!