Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Probiotika - naše každodenní výživa (II.)

12. 6. 2013
Komentáře
Probiotika - naše každodenní výživa (II.)

Druhé pokračování článku o probiotikách a jejich praktickému využití v naší stravě. Kde všude je najdeme a jaké mají opodstatnění v procesu podpory zdravého životnío stylu? Píše Gabriel Pál.

Probiotika - naše každodenní výživa (II.)

Pozrieme sa teraz na to čo všetko musia probiotiká spĺňať aby boli prínosom pre náš organizmus, aby sme mohli očakávať ich požadovaný účinok. Doplníme teda prvú časť o ďalšie poznatky, znalosti. Najväčšie množstvo mikroorganizmov je v tráviacom trakte a hlavne v hrubom čreve. 

Účinné probiotikum musí spĺňať určité kritériá. Produkčný kmeň probiotika má byť schopný:

  • tolerovať podmienky tráviaceho traktu,
  • adherovať (priľnavosť) na črevnú sliznicu vo vysokých počtoch,
  • má si zachovať vysokú životnosť pri spracovávaní, lyofilizácii a skladovaní,
  • rýchlo sa revitalizovať v tráviacom trakte,
  • mať schopnosť produkovať inhibičné látky voči patogénom a stimulovať imunitný
  • systém.

probiotika

Účinnosť probiotík môže byť podľa posilnená niekoľkými metódami:

  • výberom účinnejších rodov,
  • genetickou manipuláciou,
  • kombináciou niekoľkých rodov,
  • kombináciou probiotík a synergicky účinných zložiek

Funkcie probiotík sú nasledovné:

  • adherencia na enterocyty (obsadenie väzobných miest už  od duodena – laktobacily),
  • nešpecifická aktivácia imunitného systému  - podpora slizničnej a následne aj celkovej           imunity,                         
  • tvorba ochranného laktobacilového filmu na sliznici čriev,
  • udržovanie nízkeho pH – nevhodného na množenie patogénov,
  • podpora činnosti tráviacich  enzýmov – lepšia stráviteľnosť živín, menej odpadových  látok vhodných na množenie patogénov.

Probiotiká zohrávajú úlohu v rôznych prostriedkoch:

  • dodržiavanie väzbových miest pre črevný epitel (súťaž s patogénnymi baktériami),
  • priamy antagonizmus cez výrobu baktericídnych látok,
  • podnet na imunitný systém,
  • uľahčenie trávenia a vstrebávania živín,
  • potlačenie produkciu amoniaku, ktorý by mohol byť toxický pre črevné bunky,
  • neutralizácia enterotoxínov.

Najlepším spôsobom pre zlepšenie účinnosti probiotických prípravkov je teda ich kombinácia so synergicky pôsobiacimi zložkami prírodného pôvodu. Na takéto využitie sa musia používať také látky, ktoré pozitívne ovplyvňujú ekosystém tráviaceho traktu a imunitu hostiteľa (prebiotiká – budú rozoberané v ďalšom článku)

Ako už bolo spomínané rod Lactobacillus a bifidobakteriálne kultúry sú najdôležitejšie mikroorganizmy využívané ako probiotiká vo farmaceutických výrobkoch a mliečnych potravinách. Tvoria typickú súčasť mikroflóry črevného traktu cicavcov a vtákov, kde plnia významnú úlohu pri zaisťovaní prirodzeného obranného systému a pozitívne ovplyvňujú procesy celkového metabolizmu.

Preventívnou aplikáciou probiotických prípravkov sa dosahuje lepšie využívanie živín z prijatej potravy. Všetky literatúry, ktoré sme preštudovali pre napísanie tohto článku vyzdvihujú účinnosť a akou formou pôsobia probiotické kmene na zdravie človeka a ich účinnosť budeme vám napíšeme v ďalšom článku.

Ing. Gabriel Pál, PhD.

Gabriel Pál

VZDĚLÁNÍ:
2003 - 2008 ukončené inženýrské studium na Slovenské poľnohospodáske univerzitě v Nitře, obor Výživa lidí
2008 - 2011 ukončené doktorandské studium na Slovenské poľnohospodáske univerzitě v Nitře, obor Výživa
2013 - trenér - fitness instruktor (II. stupeň)

2013 - učitel výživy trenérská škola Ronnie

7 let praxe v oblasti fitness, kulturistiky a doplňků stravy

Zájmy a sporty

kulturistika, sport obecně, výživa a suplementace

Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
10 zdravých potravin, které mají směšně málo kalorií
10 zdravých potravin, které mají směšně málo kalorií
Pustili jste se do hubnutí, ale kručící žaludek vám signalizuje, že s vašimi plány nesouhlasí? Inspirujte se našimi 10 tipy na nízkokalorické potraviny, kterými ho zaručeně obelstíte. Krásně si naplníte břicho, aniž byste zkazili své úsilí.