Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Probiotika - naše každodenní výživa (III.)

27. 6. 2013
Komentáře
Probiotika - naše každodenní výživa (III.)

Třetí pokračování článku o probiotikách a jejich praktickému využití v naší stravě. Kde všude je najdeme a jaké mají opodstatnění v procesu podpory zdravého životnío stylu? Píše Gabriel Pál.

První část článku o PROBIOTIKÁCH naleznete zde: PROBIOTIKA I.ČÁST

Druhou část článku o PROBIOTIKÁCH naleznete na našich stránkách zde: PROBIOTIKA II.ČÁST

Probiotika - naše každodenní výživa (III.)

V tráviacom trakte sa teda nachádza veľa mikrobialnych kmeňov, ktoré žijú v symbióze. Ak sa táto rovnováha poruší môže sa prejaviť ochorenie.

Potenciálne invázne mikroorganizmy môžu byť komenzálne (symbiózne) kmene(žijú v tráviacom trakte, pri normálnej rovnováhe medzi mikrobiologickými druhmi) alebo nozokomiálne (votrelci žijúci mimo telo).

Mnohé z probiotických organizmov, ktoré produkujú antimikrobiálne látky, majú často výhodu pred organizmami, ktoré rastú a rázne konkurujú pri kolonizácii čreva. Antimikrobiálne látky vyrábané a vylučované prirodzenými obyvateľmi črevného traktu môžu buď zabiť alebo brzdiť rast patogénov, sú to tzv. bakteriocíny.

Bakteriocíny sú produkované veľkým množstvom Sú to bielkovinové aj nebielkovinové substancie s bakteriocídnym alebo bakteriostatickým účinkom.  Bakteriocíny produkované laktobacilmi majú obmedzené spektrum inhibície len v rámci rodu alebo taxonomicky blízkych rodov. Existujú však kmene, ktoré produkujú inhibičné látky na široké spektrum patogénnych baktérií. Okrem týchto látok bola pri laktobaciloch popísaná aj antienterotoxická aktivita, dekonjugácia žlčových kyselín, aktivácia makrofágov  a antitumorová aktivita. Bakteriocíny sú malé ribozómami syntetizované peptidy ktoré majú úske spektrum antimikrobiálnej aktivity. Predpokladá sa, že niektoré z baktérií v črevnom trakte produkujú bakteriocíny ako prostriedok na dosiahnutie konkurenčnej výhody  a baktérie produkujúce baktériocíny môžu byť žiaduce ako súčasť konkurenčného vylúčenia prípravkov.

probiotika

Produkcia antagonistických chemikálií ako sú organické mastné kyseliny, malé chemické inhibítory (reuterin), peroxid vodíka a antimikrobiálne peptidy (bakteriocíny) črevnými mikroorganizmami môžu byť implikované v kontrole črevnej populácie. Tieto chemikálie môžu zabiť patogény priamo alebo môžu vytvoriť lokalizované "mikroprostredie" pre nepriaznivý prejav patogénov.

Laktobacily produkujú vitamíny B1, B2, B6, B12, niacín, kyselinú listovú a kyselinu pantoténovú, syntetizujú enzýmy, ktoré zvyšujú stráviteľnosť proteínov a podporujú trávenie. Patria k najbezpečnejšej aj najrozšírenejšej skupine symbiotických baktérií, pomáhajú rozkladať laktózu v mliečnych produktoch, sú najcitlivejšiou zložkou symbiotickej mikroflóry, ktorá je veľmi citlivá na pôsobenie rôznych chemických látok. Laktobacily sa vytrácajú z nášho prostredia aj organizmu, s čím  súvisia aj rôzne zdravotné problémy ľudí a zvierat (alergie, zvýšenie obsahu homocysteínu aj cholesterolu v krvi, zápalové procesy v tráviacom trakte, syndróm dráždivého čreva, karcinóm hrubého čreva a ďalšie). Laktobacilový film vytvorený na sliznici tráviaceho traktu sa časom stráca, preto by mali byť laktobacily v potrave zastúpené častejšie.

Existuje niekoľko faktorov prostredia, ktoré buď zvyšujú dostupnosť živín z potravy hostiteľa alebo prostredníctvom manipulácie diétnych zložiek, ktoré zvyšujú rast niektorých populácií mikroorganizmov, môžu mať za následok vylúčenie ďalších bakteriálnych druhov. Probiotické kmene LactobacillusBifidobacterium boli použité v najväčšej miere u ľudí, zatiaľ čo druh Bacillus, Enterococcus a kvasinky Saccharomyces boli najčastejšie organizmy používané v chove hospodárskych zvierat.

Všeobecne možné odporučiť podávanie probiotík vždy po dlhšej perorálnej liečbe zvierat antibiotikami, keď nastane ovplyvnenie, resp. narušenie bakteriálnej rovnováhy v čreve a je tu nebezpečenstvo rozmnoženia napr. podmienečne patogénnych ale aj patogénnych baktérií, ktoré neboli prostredníctvom antibiotík postihnuté.

Ing. Gabriel Pál, PhD.

Gabriel Pál

VZDĚLÁNÍ:
2003 - 2008 ukončené inženýrské studium na Slovenské poľnohospodáske univerzitě v Nitře, obor Výživa lidí
2008 - 2011 ukončené doktorandské studium na Slovenské poľnohospodáske univerzitě v Nitře, obor Výživa
2013 - trenér - fitness instruktor (II. stupeň)

2013 - učitel výživy trenérská škola Ronnie

7 let praxe v oblasti fitness, kulturistiky a doplňků stravy

Zájmy a sporty

kulturistika, sport obecně, výživa a suplementace

Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Jak rozhýbat střeva?
Jak rozhýbat střeva?
Ačkoli jsou gastroenterologické potíže jedněmi z těch, které poskytují značné množství obyvatelstva, nemluví se o nich příliš často. Naopak se může jednat o tabuizované téma (i mezi členy blízkých přátel či rodiny). Tento článek se proto pokusí odpovědět na co možná nejvíce otázek týkajících se právě zdravého trávení!
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
Přemýšleli jste někdy, proč máte neustále chutě na sladké? Máme pro vás odpovědi. Na vině je i nedostatek spánku a špatně složená strava, co dál?