Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Vitamin C - opravdový zázrak?

3. 7. 2013
Komentáře
Vitamin C - opravdový zázrak?

Náš nový dopisovatel Ing. Pal Gabriel přináší svůj pohled na jeden z nejznámějších vitamínů a látek, které si většina z nás spojuje se zdravým životním stylem a zdravím obecně. Vitamin C v novém světle.

Vitamin C - opravdový zázrak?

V našom uponáhľanom živote, kde je človek vystavený denno - denne nejakému riziku či už z hľadiska zlej výživy alebo prostredia. V tomto nám pomáhajú hlavne antioxidanty, ktoré chránia naše telo pred vonkajšími vplyvmi. Je tu možnosť aby sme prijali tieto látky vo forme suplementov, ktoré ponúkajú viaceré firmy a pretekajú sa o zákazníkov, ale pritom zabúdajú na správnu výživu. Väčšinu látok telo nedokáže tak využiť zo syntetických zdrojov ako z prírodných.

Redukovaná forma vitamínu C sa nazýva kyselina askorbová, oxidovaná forma je kyselina dehydroaskorbová. V prirodzenej potrave sa obe formy vyskytujú spoločne, Kyselina askorbová je veľmi efektívna a relatívne netoxický antioxidant rozpustný vo vode, ktorý je dôležitou zložkou antioxidačného ochranného systému cicavcov.

Je kofaktorom pre reakcie, ktoré vyžadujú redukované kovy ako je Fe2+ alebo Cu+. V týchto úlohách je vitamín C nepostrádateľný pre syntézu kolagénu cestou hydroxylácie prolínu a lisínu, pre biosyntézu karnitínu a neurotransmiterov. Redukovaná forma kyseliny askorbovej zlepšuje tiež črevnú absorbciu anorganického železa. V metabolizme cholesterolu hrá kyselina askorbová dôležitú úlohu v procese mikrozomálnej hydroxylácie cholesterolu pre jeho premene v žlčovej kyseliny a tým pri jeho exkrécií z organizmu

Dnes vieme, že hlavne oxidované častice LDL vyvolávajú aterosklerózu a trombózu. Pôvodné, oxidačne nezmenené častice LDL sa odstraňujú z krvi prostredníctvom LDL‑receptorov lokalizovaných na povrchu buniek. Touto cestou sa cholesterol dostáva do rôznych orgánov, ktoré ho používajú na výstavbu bunkových stien a výrobu steroidných hormónov. Hlavná časť cholesterolu odchádza do pečene, ktorá ho zneškodňuje premenou na žlčové kyseliny. U osôb s vyváženou výživou každá častica LDL obsahuje vo svojom obale 6 molekúl vitamínu E, ktorý chráni LDL pred útokom voľných radikálov. Vitamín C cirkulujúci v krvi jednak priamo likviduje kyslíkové radikály, jednak regeneruje vitamín E spotrebovaný pri antioxidačnej ochrane LDL-častíc. Nedostatok antioxidantov v potrave a zvýšená tvorba voľných radikálov vedú k nerovnovážnemu stavu, k oxidačnému stresu. Radikálmi oxidované častice LDL pôsobia toxicky na bunky cievnej steny a ukladajú sa do ciev vo forme penových buniek preplnených cholesterolom. Ak tento proces trvá dlhšiu dobu, z penových buniek vznikajú tukové pláty, ktoré sú vlastne prvým štádiom aterosklerotickej prestavby cievneho systému.

Vo  viacerých štúdiách sa zistilo, že hladiny vitamínu C v sére sú inverzne asociované s tlakom krvi. Málo informácií je však známych o vplyve ostatných vitamínov s antioxidačným účinkom. Americký vedci sledovali vzťah medzi sérovými hladinami vitamínov A, C, a E, alfa a betakaroténu v krvi u 15 315 dospelých. Sérové hladiny vitamínov A a E boli pozitívne a významne spojené so systolickým a diastolickým tlakom krvi, pričom hladiny alfa a betakaroténu v sére boli inverzne asociované so systolickým tlakom a vitamín C s diastolickým tlakom krvi. Tieto nálezy poukazujú, že antioxidačné vitamíny  môžu zohrávať významnú úlohu v prevencii hypertenzie.

V ďalšej štúdii ktoru uz pred 10 rokmi popsal (Boshtam et al., 2002) bolo v prvých troch rokoch denné užívanie vitamínu E 136 IU a 250 mg vitamínu C s pomalým uvoľňovaním 2 x denne spomalilo progresiu aterosklerózy u mužov, ale nie u žien. Do štúdie bolo zaradených 520 mužov (fajčiarov i nefajčiarov) a postmenopauzálnych žien vo veku 45 - 69 rokov so sérovým cholesterolom rovným alebo vyšším ako 5,00 mmol/l. z nich 440 (84,6 %) ukončilo štúdiu. Progresia aterosklerózy bola meraná ultrazvukovým vyšetrením. Výsledky ukázali priemerné zlepšenie o 26 %, z toho u mužov 33 % a u žien 14 % (nesignifikantne). Efekt bol vyšší pri nízkych hodnotách vitamínu C a plakoch na cievach. Vitamín E nemal žiadny efekt na HDL cholesterol. Výsledky šesťročnej práce potvrdili závery predchádzajúcej štúdie, t.j. zníženie progresie aterosklerózy užívaním vitamínu E v kombinácii s pomaly sa uvoľňujúcim vitamínom C.

Z uvedených štúdií vyplýva, že nie sme všetci rovnaký ale jednotlivé zložky potravy pôsobia na každého a je to len na našich zvyklostiach na koľko sme schopný odolať týmto vplyvom. Antioxidanty sú látky ktoré nám v tom pomáhajú ako sa ukázalo aj proti KVCH hlavne pri vzniku aterosklerózy ale má priaznivé účinky aj na hypertenziu. Ale musíme si aj diétu prispôsobiť našej životospráve aby sme mali čo najväčšiu ochranu.

Ing. Gabriel Pál, PhD.

Gabriel Pál

VZDĚLÁNÍ:
2003 - 2008 ukončené inženýrské studium na Slovenské poľnohospodáske univerzitě v Nitře, obor Výživa lidí
2008 - 2011 ukončené doktorandské studium na Slovenské poľnohospodáske univerzitě v Nitře, obor Výživa
2013 - trenér - fitness instruktor (II. stupeň)

2013 - učitel výživy trenérská škola Ronnie

7 let praxe v oblasti fitness, kulturistiky a doplňků stravy

Zájmy a sporty

kulturistika, sport obecně, výživa a suplementace

Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
Přemýšleli jste někdy, proč máte neustále chutě na sladké? Máme pro vás odpovědi. Na vině je i nedostatek spánku a špatně složená strava, co dál?