Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Petr Šídlo: "cílem je Arnold Classic"

13. 7. 2013
Komentáře
Petr Šídlo: "cílem je Arnold Classic"

S Petrem jsme se setkali na jedné menší soutěži na jižní Moravě. Zde se prezentoval ve velmi slušné formě, která však směřuje za vyššími metami. Kam tento absolutní juniorský Mistr ČR směřuje a kdy ho uvidíme na pódiu Arnold Classic? Petr Šídlo hovoří o své kariéře.

Petr Šídlo: "cílem je Arnold Classic"

Ahoj Petře, setkali jsme se na pohárové soutěži v Lednici, nějaké povědomí o tvých výsledcích a úspěších tedy mám. Zkus se ale krátce představit našim čtenářům.

Zdravím všechny čtenáře Aktinu.cz. Jmenuji se Petr Šidlo, pocházím z Přerova a v současné době žiji v Praze, kam jsem se přestěhoval za prací. Kulturistice se věnuji již od velmi útlého věku, a to od 8 let. Ke kulturistice mě přivedl můj starší brácha a své první soutěže jsem se zúčastnil v roce 2008 a bylo to MČR v dorostu.

Pokud se nepletu, tak jsi startoval v roce 2010 v juniorské kategorii a získal absolutní prvenství? Jak vzpomínáš na tento úspěch?

Ano v roce 2010 se mi podařil získat titul, jak absolutního mistra Moravy, tak i absolutního mistra ČR v dorostu. I když forma, se kterou jsem se ten rok prezentoval, měla hodně daleko do toho, jak jsem vypadal v loňskem roce či letos, tak si tohoto titulu ohromné vážím a na tenhle rok vzpomínám velice rád.

V roce 2012 ses zúčastnil soutěž v Rakousku. S jakým výsledkem a lákají tě právě podobné pohárové soutěže v zahraničí?

V roce 2012 jsem se zúčastnil Mezinárodního mistrovství Rakouska v kategorii juniorů open. Podařilo se mi na téhle soutěži zvítězit a považuji to asi zatím za svůj největší úspěch. Neřekl bych, že mě lákají takové pohárové soutěže. Spíše jsem chtěl zkusit nějakou mezinárodní soutěž v zahraničí a Rakousko je velice dobře dostupné a tahle soutěž bývá i velice dobře obsazena co do počtu závodníků.

Jak už jsem řekl, setkali jsme se v Lednici na menší pohárové soutěži. Plánuješ v tomto roce ještě další soutěže nebo toto byl vrchol jarní sezóny?

V tomhle roce plánuji ještě soutěže na podzim. Lednici jsem byl zkusit spíše tak ze zvědavosti a taky proto, že mi závodění opět po roce chybělo. Na podzim plánuji dvě soutěže, první je Mezinárodní rakouský pohár v kategorii juniorů a vrcholem sezóny by pak měl být evropský Arnold classic ve Španělském Madridu, také v kategorii juniorů.

Jak dlouho příprava trvala?

Jelikož se udržuji většinu roku v poměrně slušné formě, tak jsem si mohl dovolit začít dietu o něco později a tak dieta trvala 8 týdnů včetně superkompenzace. Co se tyče náročnosti, nebylo to o nic méně náročné než předešlé přípravy, ba naopak přijde mi, že každá příprava je náročnější.

Petr Šídlo

Velkou alchymií je poslední týden před soutěží, ty jsi přišel velmi dobře odvodněný. Zkus nám ho tedy popsat.

Co se týče posledního týdne před soutěží. Tak na ten jsem si ještě úplně nepřišel, každý rok je má superkompenzace v něčem malinko odlišná. Letos jsem ji provedl tím stylem ze 6., 5., 4., a 3. den před soutěží, jsem konzumoval denně dva a půl kilogramu kuřecího masa a solil jsem. Samozřejmě v tyto dny jsem trénoval. 2. a 1. den před soutěži jsem bílkoviny vystřídal za sacharidy, ve čtvrtek formou klasických rýžových racií a v pátek potom pomoci rychlých cukrů z piškotů a sodík ze soli vystřídal draslík, takže klasická sodno‑draselná pumpa. Co se tyče přijmu vody tak v bílkovinných dnech to bylo 10 litru čisté vody za den ve čtvrtek potom 700ml a v pátek už nic.

Kam budou směřovat tvoje kroky do budoucna. Zaslechl jsem něco o Arnold Classic.

Ano, v letošním roce bych chtěl startovat na Europe Arnold classic v Madridu. Tato soutěž mě zaujala, jelikož je zde i juniorská kategorie.

Arnold Classic se stalo takovým fenoménem a závodníci se radši připravují na tuto soutěž než třeba na ME nebo MS. V čem vidíš hlavní rozdíl a lákadlo?

Myslím si, že v kulturistice není závodník, který by neznal Arnold classic a myslím si, že pro každého závodníka musí byt ctí soutěžit právě na takovéto soutěži. Tím samozřejmě nechci znehodnocovat Mistrovství Evropy nebo světa, jsou to dvě nejprestižnější amatérské soutěže v kulturistice. Ale pro mé oko je lákavější Arnold classic. 

S jakým výsledkem bys byl spokojený a kdy zahájíš závěrečnou přípravu právě na tuto soutěž?

Hlavně bych se chtěl opět posunout o něco dál, co se formy týče, bych byl lepší, než na své poslední soutěži. Co se umístění týče, samozřejmě chtěl bych dosáhnout co nejvýš, lhal bych, kdybych řekl, že nechci vyhrát. Samozřejmě, že chci vyhrát a udělám pro to maximum. Samozřejmě záleží na konkurenci atd.

Poslední otázka se bude týkat daleké budoucnosti, kam bys to až chtěl dotáhnout v kulturistice?

Chtěl bych to dotáhnout, co nejdál to jen půjde. Hovořit zde o profikartě nebudu. Samozřejmě sen většiny kulturistů, i mým snem, by bylo postavit se mezi ty nejlepší a budu proto dělat vše, co je v mých silách, ale to je opravdu hodně vzdálená budoucnost a já jsem při zemi. Vím, že k tomuto vede hodně dlouhá cesta, která ani nemusí skončit zdárně.

Foto: sizeandsymmetry.com
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Co je v těle, to se počítá. Přesně toto poupravené rčení by se dalo použít pro posilování pánevního dna pomocí Kegelových cviků. Nejenom, že tím podpoříte normální funkci močového měchýře a střev, navíc zpevníte core či zlepšíte své sexuální zdraví! Tento článek vám představí další benefity i jednoduchý návod k jejich realizaci.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Dopamin: jakou funkci má v těle a proč je tak důležitý?
Dopamin: jakou funkci má v těle a proč je tak důležitý?
Už jste někdy slyšeli o dopaminu? Tento neurotransmiter má ohromný vliv na naši psychiku a stojí také za dlouhodobou motivací. Jaké další funkce v lidském těle má?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
6 jednoduchých tipů, jak na nafouknuté břicho
6 jednoduchých tipů, jak na nafouknuté břicho
Věděli jste, že proti nadýmání můžete bojovat i jinak, než vyřazením luštěnin? Přečtěte si všech 6 tipů a zjistěte, který je ten správný pro vás. Připojili jsme i několik tipů na jednoduché snacky, kterými potěšíte vaše trávení.