Bruce Lee - 40. výročí úmrtí vizionářského mistra bojových umění

Bruce Lee - 40. výročí úmrtí vizionářského mistra bojových umění

Bruce Lee by letos oslavil 74 let a je to právě 40 let, kdy navždy odešel. Připomeňme si, kým vlastně byl a co po sobě zanechal.

Bruce Lee - 40. výročí úmrtí vizionářského mistra bojových umění

Jméno Bruce Lee se během let stalo synonymem zakladatele a duchovního otce moderních bojových umění. Málokdo však ví, že to byl právě on, kdo položil základy i současných ultimátních zápasů, které se těší přízvisku nejvíce se rozvíjejícího sportu na naší planetě. Stejně jako jeho filmy je totiž dnes sledují miliony lidí po celém světě. Kdo však byl Bruce Lee? Jaký byl jeho život a jak se dostal do povědomí tolika lidí a především fanoušků bojových sportů, i když na den 20.7. 2013 připadá již čtyřicáté výročí jeho úmrtí?

Dračí život Bruce Lee

Bruce Lee, vlastním jménem Lee Jun Fan, se narodil 27. listopadu roku 1940 v čínské čtvrti v San Franciscu jako čtvrté z pěti dětí. Byl zápasníkem, hercem, filozofem, kaskadérem a nejslavnějším průkopníkem bojových umění. Jeho otcem byl Lee Hoi Chuen, populární čínský operní zpěvák a matka Grace Ho byla německého původu. Krátce po Bruceově narození se celá rodina odstěhovala do Hong Kongu, který byl tehdy britskou kolonií. Od útlého mládí tedy zažíval vliv cizí mocnosti a dobře si pamatoval okupaci japonskými vojsky během druhé světové války. Od malička byl velmi samotářský typ, a tak se ve svých třinácti letech rozhodl začít s tréninkem Wing Chun, starým jihočínským bojovým uměním, které má své kořeny v klášterech Shao-lin.

Nutno podotknout, že Bruce byl všestranně pohybově nadaný, což dokázal i vítězstvím hongkongské taneční soutěže v ča-ča roce 1958. Díky mediální "slávě" svého otce se brzy dostal i na stříbrné plátno. Byl to ale právě jeho otec, kdo rozhodl, že se rodina vrátí zpět do San Francisca. Bruce se totiž jako teenager zapletl s členem mafiánské triády a rodina se tak právem obávala o jeho život. Díky americkému občanství se tak v jeho devatenácti letech vrátili zpátky do Ameriky, kde mu začal doslova nový život. Jeho snem totiž vždy bylo stát se hrdinou akčních filmů po vzoru Johna Wayna.

Jako mladý, hubený cizinec to však neměl vůbec jednoduché. Nějaký čas bydlel u přítele svého otce v San Francisku a živil se jako instruktor tance. Dlouho zde však nevydržel a přestěhoval se do Seatlu, kde pracoval v restauraci. Během tohoto období se přihlásil na Edison Technical College, kde mu jeho výborné studijní výsledky zajistili studium na Washingtonské univerzitě. Zde pak později získal titul bakaláře v oboru svobodných umění (filosofie) a uměl plynně mluvit několika jazyky - japonsky, mandarínský a kantonsky.

Založení školy bojových umění

Někdy v této době, nespokojen se situací svého zaměstnání, se rozhodl založit školu bojových umění Jun Fan Gung Fu Institute. Zde za nevelký peníz vyučoval bojová umění a protože nebyly v roce 1963 školy bojových umění tolik rozšířené, o studenty rozhodně neměl nouzi. Dokonce si mezi nimi našel i svoji budoucí manželku Lindu Emery, se kterou se v roce 1964 oženil. Zanedlouho se odstěhovali do Oaklandu založit druhou pobočku školy bojových umění Jun Fan Gung Fu Institute. Svoji první školu nechal na starosti svému příteli.

Lee vyučoval bojová umění kohokoliv, kdo o ně projevil zájem. To se přiliš nelíbilo čínské menšině. Nakonec vše vyústilo v duel, který měl zamezit vyučování čínských bojových umění pro nečínské studenty, pokud by Lee prohrál. Souboj však netrval ani minutu a přestože Lee vyhrál, byl přílišnou délkou souboje zaražen. Proto se rozhodl o to více věnovat bojovým uměním a filosofii. Zrodila se myšlenka Jeet Kune Do.

Vezměte to nejlepší ze všech bojových umění, to nepoužitelné zahoďte

Jeet Kune Do je především svobodné bojové umění, které je založeno na spontánním jednání. Lee o svém bojovím systému řekl: „Aby bylo možné pochopit Jeet kune do, je nutné odhodit všechny ideály, vzory, styly, dokonce i koncepci toho, co je a co není ideální v Jeet Kune Do. Můžete se podívat na nějakou situaci bez toho, aniž byste ji pojmenovali? Když ji pojmenujete, uděláte z ní slovo a to už vyvolává strach. Jeet Kune Do dává přednost beztvárnosti, aby tak mohl přijmout všechny formy.“ Jeet Kune Do klade velký důraz na mentalitu cvičenců a na uvolněnost technik. Dnes má toto bojové umění mnoho příznivců po celém světě a Česká republika není vyjímkou - i zde nalezneme několik škol Jeet Kune Do.

Mediální sláva a předčasná smrt Bruce i Brandona

V této době si jej konečně začal všímat i Hollywood. V roce 1964 měl na mezinárodním turnaji v karate exhibici, na které nepřesával diváky udivovat technikami, které nikdy nikdo neviděl. K jeho štěstí si jej všiml kadeřník filmových hvězd, který mu domluvil schůzku s filmovým producentem Williamem Dozierem. Po schůzce dostal Lee nabídku na natáčení seriálu The Green Hornet. Ačkoli se jednalo o menší roličku, stal se známý. Několik holywoodských herců v čele se Stevem McQueenem od něj dokonce začalo brát lekce bojového umění a odtud byl už jen krůček k tomu stát se světovou hvězdou akčních filmů.

V roce 1965 se mu narodil syn Brandon Lee (na fotogafii ve filmu Vrána). Osud nejmladšího z klanu Leeových byl možná až příliš krutý. Mladý Brandon se po vzoru svého otce stal hercem a mistrem bojových umění (sám vyučoval i thajský box). Zlomem v jeho kariéře i životě se stal film Vrána. Při jeho natáčení totiž došlo k tomu, že byl Brandon zastřelen přímo na place a po dvanácti hodinách v nemocnici zemřel ve věku dvacetiosmi let. Místo slepého náboje byly totiž v revolveru, ze kterého výstřel vzešel, náboje ostré. Film byl ale i tak dokončen pomocí speciálních efektů.

Bruce Lee stál kolem roku 1965 před životním rozhodnutím - vyučovat i dále bojová umění, nebo se stát hercem. Nakonec se rozhodl pro herectví. I když měl seriál The Green Hornet stále menší sledovanost, scény, ve kterých se Bruce Lee objevoval, ohromovaly mnoho diváků. Po skončení seriálu se rozhodl založit další pobočku školy Jun Fan Gung Fu Institute. Zde poskytoval tréninky mnoha slavným osobnostem. V roce 1969 se mu narodila dcera Shannon Emery Lee.

Na filmovém plátně úspěchy postupně docházely a Lee byl již bezradný. Rozhodl se nakonec přestěhovat zpátky do Hong Kongu, kde se mu konečně začalo dařit. Jeho první film na této půdě Pěst plná hněvu sice nemohl nabídnout kvality hollywoodských filmařů, přesto se však stal neskutečným trhákem. Díky tomu jej oslovili producenti z Warner brothers a natočili spolu první americko-hongkongský film. Film Drak přichází z roku 1973 se stal opět trhákem. Ve filmu Cesta draka si zahrál i po boku Chucka Norrise.

Premiéry svého nejslavnějšího filmu Hra smrti se však nedožil. 20. července 1973 upadl do kómatu a krátce na to zemřel. Po natáčení si stěžoval na bolesti hlavy, které se snažil vyřešit prášky. Nakonec se však ukázalo, že šlo o krvácení do mozku, které způsobilo masivní otok. Zemřel ve věku dvaatřiceti let.

Filmografie
  čínský / anglický název český název Role
1941 Golden Gate Girl   Krátce po svém narození si zahrál novorozeně.
1946 The Birth of Mankind    
1948 Fu gui fu yun / Wealth is Like a Dream    
1949 Meng li xi shi / Sai See in the Dream   Jako Yam Lee.
1950 Xi lu xiang / The Kid   Jako Lee Siu Lung.
1951 Ren zhi cue / Infancy   Jako Ngau.
1953 Fu zhi guo / Blame it on Father    
1953 Qian wan ren jia    
1953 Ku hai ming deng / The Guiding Light    
1955 Gu er xing    
1955 Ai xia ji / Love Part 2    
1955 Er nu zhai / We Owe It to Our Children    
1956 Zao zhi dang cu wo bu jia    
1956 Zhia dian na fu / Sweet time Together   Jako Yeung Siu-lung.
1957 Lei yu / The Thunderstorm    
1960 Ren hai gu hong aka The Orphan   Jako Ah San.
1966 The Green Hornet Zelený Sršáň Jako Kato. (natočeno celkem 26 epizod)
1966 Ironside   Jako Leon Soo v epizodě Tagged for Murder.
1968 Blondie   V epizodě Pick on Someone Your Own Size.
1969 Here Comes the Brides   Jako Lin v první epizodě.
1969 Marlowe Marlowe Jako Winslow Wong.
1969 Longstreet Longstreet Jako Li Tsung.
1971 Tang shan da xiong / Big Boss Velký šéf Jako Cheng Chao-an.
1972 Jing wu men / Fist of Fury Pěst plná hněvu / Čínská spojka Jako Chen Zhen.
1972 The Fierce Dragon Crosses the River / Way of the Dragon Cesta Draka Jako Tang Lung neboli Drak.
1973 Qi lin zhang / Fist of Unicorn   Kung-fu instruktor a režisér bojových scén.
1973 Long zheng hu dou / Enter the Dragon Drak přichází Hraje zde mistra bojových umění „Pana Lee“ a je vyslán jako špión na zápas organizovaný bývalým mnichem, z kterého se stal narkobaron.
1978 Si wang you ju / Game of Death Hra smrti Jako Billy Lo. (Později dotočeno jiným hercem. Původních scén s Bruce Leem bylo natočeno cca 40 minut.)
  •