Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Jenda Caha - blog z přípravy na jaro 2013 (VI.)

21. 7. 2013
Komentáře
Jenda Caha - blog z přípravy na jaro 2013 (VI.)

Poslední blog vztahující se k jarním závodům je zde. Mistrovství světa je za námi a mně dovolte, abych vám nabídl krátké zhodnocení soutěže i celé letošní sezóny. Tu jste měli možnost sledovat společně s celou přípravou na našem webu Aktin.cz.

Jenda Caha - blog z přípravy na jaro 2013 (VI.)

Videoblog číslo jedna a trénink zad dva měsíce před soutěží, jsme vám přinesli zde: VIDEOBLOG 1

Videoblog s pořadovým číslem dvě, kde byl v plánu trénink prsou a ramen jsme vám přinesli zde: VIDEOBLOG 2

Třetí pokračování, ve kterém jsem se věnoval tréninku nohou naleznete zde: VIDEOBLOG 3 

Videoblog se Petrem Jurigou naleznete zde: VIDEOBLOG 4 

Páté pokračování, které jsem vám nabídl po MČR naleznete zde: BLOG 5

Nostalgicky budu vzpomínat na chvíle, kdy vznikal vůbec první blog věnovaný přípravě na jarní soutěže v naturální kulturistice a fitness s vrcholem v podobě Aminostar MMČR 2013 v Praze. Rád jsem se s vámi setkával a nabízel vám, jak doufám, inovativní informace a zajímavosti z přípravy na naturální soutěže. A ač se dnes již nesetkáváme u videí z přípravy, pevně věřím, že i tak pro vás bude tento blog zajímavý a přínosný.

Výsledky jarní sezóny 2013

  • Lednická Olympia - 1. místo + ABSOLUTNÍ
  • Aminostar MMČR - 1. místo + ABSOLUTNÍ
  • Mistrovství Slovenska - 1. místo
  • Mistrovství Maďarska - 2. místo
  • Mistrovství světa - 2. místo

O Mistrovství světa

Po Aminostar MMČR, kde jsem získal absolutní prvenství, jsem přemýšlel, co dál. Bylo jasné, že chci absolvovat celou evropskou tour v podobě slovenských i maďarských soutěží. Nicméně ta poslední soutěž, tedy řecké Mistrovství světa bylo stále otázkou, na kterou jsem nedokázal zcela odpovědět. Na pevno jsem se rozhodl týden před MMČR. Koupil letenky, zamluvil ubytování a již vyhlížel, jak bude soutěž na Zakynthosu vypadat. Padl jeden týden, padl druhý. Soutěže šly jak na drátkách a přesto, že příprava na ně byla stále únavnější a těžší, pokračovala dál. Až se červen proměnil v červenec. Na letišti namísto české vlajky zavlála ta řecká, a my jsme v poklidu směřovali k ubytování na ostrově Zakynthos - krásném místě, které se může zdát turistickým a odpočinkovým rájem. Zapomenu‑li na to, že Řecko není zrovna ideálně zorganizované, tak jak by středoevropan vyžadoval, je krásným a nezapomenutelným místem.

Celý můj pobyt jste měli možnost sledovat v miniblozích, které jsem taktéž uveřejňoval na stránkách. Nebudu se jimi tedy více zaobírat. Spíše se zaměřím na samotnou soutěž a na dění okolo ní.

Soutěž se nesla ve starém řeckém duchu a vypravila se na ni opravdu početná, snad mimo Řeků nejpočetnější výprava, a sice ta česká. Mám rád tu společnost lidí, a je úplně jedno, jestli jsou to Češi nebo Slováci, masteři nebo junioři. Jednoduše jsme na závodech vždy jedna parta, fandíme si, pomáháme si a podporujeme se. To stejné platilo i v Řecku. Velkým českým problémem naturálních kulturistů a pořadatelů je, že oni sami pořádají celosvětově nejlepší soutěže. Kamkoliv tedy přijedeme, tak se nám zdá, že soutěž nemá spád, zbytečně se protahuje, je zmatečná a nekoordinovaná. To stejné se stalo i v Řecku. Nicméně většina závodníků je již na toto navyklá a hlad po vítězství na soutěži je silnější, než diskomfort toho, že startujete v jednu ráno. Stejně tak to bylo v  mém případě. Neříkám, nebylo příjemné čekat celý den na to, abyste mohli v noci vylézt na deset minut na pódium, nicméně ta chvilka za to stála.

Americké hodnocení semifinále, vyvolávání závodníků i jejich řazení je trochu odlišné od toho našeho. Proto na pódiu nikdy nestrávíte více, jak 15 minut. Ne snad proto, že by bylo ve startovní listině MS více jak 50 kategorií, ale proto, že jednoduše rozhodčí více nepotřebují, aby vybrali 3 postupující do finále. Mezi těmito třemi jsem byl i já. Bylo mi trochu líto závodníků, kteří se do finále nedostali, protože museli stejně jako my, čekat až do neděle večer, nastoupit na pódium, ukázat se zde na dvě minutky a tím pro ně soutěž končila. Poté následuje velké finále tří závodníků. Trochu s podivem bylo, že z kategorie ukazoval volnou sestavu pouze jeden a tento pro mě osobně velmi podstatný prvek se stejně jako celé finále nehodnotil. Možná škoda, alespoň si uvědomíme, jak je pro nás v ČR důležité, aby volnou sestavu předvedli všichni závodníci. Měl jsem štěstí, protože ta sestava, která byla vybrána, byla právě ta moje. Nešlo jinak, než být maximálně uvolněný a opravdu vám řeknu, sestavu na MS jsem si užil náramně, skvěle se mi pózovalo, dokonce mi sestava vyšla přesně tak, jak jsem chtěl. Při vyhlašování výsledků zaznělo moje (lehce zkomolené) jméno na druhém místě. To je krásná pozice, ale vzhledem k semifinálovým bojům jsem však mohl pomýšlet i výše. Ale jak říkám, stříbro z Mistrovství světa je krásný výsledek a budu na něj velmi dobře vzpomínat, a to i přes to, že ho řadím až za absolutní prvenství na Aminostar mezinárodním mistrovství ČR 2013, kterého si vážím nejvíce.

Přidávám dvě fotografie ze souboje o první místo

S pozdějším vítězem kategorie ...S vítězem kategorie ...

Co bylo dál? Pak už pouze jídlo, odpočinek, pláže, opalování a dovolená, kterou si zasloužili všichni sportovci i jejich drahé polovičky. Stejně tak to bylo v mém případě. Vždy se mě lidé ptají, co jsem jedl po závodech, čím jsem si udělal radost. Popravdě, dostal jsem se z pódia ve dvě ráno a ve tři již ležel v posteli. Snědl jsem velký kus chleba a sýr, zapil to desetistupňovým pivem a padl jsem do postele. Ráno už bylo zajímavější, na snídani jsem se hned okolo sedmé ranní setkal s absolutním mistrem světa Pavlem Novákem. Přejíst se tohoto chlapáka není jednoduché, a když se talíře s pečivem, míchanými vejci, sýry, šunkou a sladkým pečivem neustále střídaly, nepřejedl jsem ho. Do Pavla to padalo o mnoho více. Hned vedle nás si sedl Pavel Brožek, ten mě svým střídmým přístupem překvapil, protože není to tak dávno, kdy jsme společně ve 3 ráno po soutěži bagrovali litrovou krabici zmrzliny. V zápětí jsem se však dozvěděl, že Pavel čeká na svoje úspěchy ještě na policejních hrách, které se konají za dva týdny v Irsku.

Takto nějak probíhal celý týden. Ikony volnočasových aktivit Franta Hofman a Martin Cetkovský udávaly rytmus celé dovolence, a i když jsme se s Market neúčastnili všech aktivit, bylo vždy skvělé se s nimi ráno potkat u snídaně, potkat je přes den u stánku s řeckou zmrzlinou nebo večer u prostřeného stolu na kebabu nebo na pláži. Jen tak mimo řečí, ta první jmenovaná, tedy snídaně byla vždy vícefázová, někdy i tří fázová. Možná takto nahradila dvou a třífázové tréninky.

Co mě velmi potěšilo, že jsem si splnil svůj dávný dětský sen, a sice se podívat na Peloponés do bájné Olympie. Místa, kde vznikly a konaly se antické Olympijské hry. Nádherné místo, ač poněkud horké a s atmosférou, která vás uchvátí. Zbytek jsme již strávili v odpočinkovém duchu s poznáváním chutí Řecka a samozřejmě s partou lidí, se kterými je neutuchající zábava. Těším se na ně opět, stejně jako na další soutěže.

MS Řecko - volná sestava

O dalších soutěžích

Už jsem se zde zmiňoval o tom, že prozatím nemám přesný plán toho, kdy bych chtěl startovat. Nicméně mým dalším cílem bude postavit se na pódium proti Eriku Tóthovi. Pro mě nejbližším datem stále zůstává podzim 2014, ač prozatím nevidím soutěž, která by mě dostatečně motivovala k tomu, dát do přípravy opravdu vše. Uvidíme, co nám přinese kalendář soutěží, ale více jak Mistrovství světa mě nyní láká Mistrovství Evropy a následné vycestování do USA.

V následujících měsících budu napomáhat poměrně dost závodníkům s jejich přípravami a vést je tak, aby na soutěžích ať již za Aktin Brno nebo za jiné subjekty, skončili co nejlépe a mohli si také okusit opojný pocit úspěchu plynoucího z krásy soutěžního pódia.


V příštím roce nás pak čeká Mezinárodní mistrovství České republiky v Brně a já vám na tomto místě slibuji, že to bude soutěž, na kterou budete s radostí vzpomínat. S naším teamem se pokusíme připravit takový sportovní svátek, který si naturální kulturistika v současném rozvoji zaslouží a potřebuje.

O dopingu

Pokud čtete alespoň část mých článků, víte, jaký vztah mám k dopingu. Netajím se tím, že stojím za čistým sportem a budu za něj vždy bojovat. Během této přípravy mě osočovalo mnoho dalších kulturistů, cvičenců i běžných lidí z toho, že jsem tzv. "prosypanej až na půdu". Nevím, jestli mě to má těšit, mám se nad tím pousmát, nebo se zlobit. Během této přípravy mě také jeden z úspěšných kulturistů IFBB řekl větu, která mě utkvěla v paměti. Zněla: "Víš, proč tě všichni pomlouvají, nevěří ti a jiní tě mají za vzor, protože jsi ukázal, že to jde čistě". Tato slova mě potěšila. Ano, opravdu si myslím, že kulturistika jde dělat čistě a že i tak můžete být na své úrovni úspěšní. Mnoho kluků si stěžuje na genetiku a na to, že nemají dobré předpoklady. To jsou jen zbytečné řeči. Řeknu vám malé přiznání, kvůli zdravotním komplikacím z mladých let, mám sníženou hladinu volného testosteronu, dokonce na polovinu toho, co má běžný kulturista. Není snad toto dostatečný důvod k tomu, abych se na celé snažení vykašlal a řekl, že prostě nemám genetickou výbavu na to, abych byl úspěšným kulturistou? Ne, pokud chcete, dosáhnete čehokoliv, dokážete tedy zvrátit i neblahé působení osudu ve vašem životě nebo při narození. Stačí věřit, věřit ve své schopnosti a v to, co dokážete. Jedině tak můžete vítězit.

Výsledek dopingové zkoušky z Aminostar MMČR 2013

O trenérství a poradenství

Jak jsem již říkal, na další sezónu budu připravovat poměrně dost lidí, a to buď jako trenér, nebo jako poradce výživy případně i jako kouč. Tomu stejnému se nebráním i u dalších závodníků. Pomocí těchto blogů jsem se pokoušel ukázat, že příprava naturálního kulturisty může být i jiná, chtěl jsem v naturálech ukázat trochu jiný přístup a postavu, která by vyplnila "mezeru na trhu". To se mi jak doufám povedlo. Snažil jsem se být transparentní v otázkách výživy, suplementace i tréninku. Přesto, pokud máte dotazy nebo chcete poradit s jakoukoliv částí vaší přípravy. Neváhejte a ozvěte se. Budu jenom rád.

V ČSNS o.s. působím jako reprezentační poradce, vedu semináře na soustředěních a radím sportovcům se závěrem přípravy, jedním z úkolů mé přípravy tedy bylo ukázat, že nejsem pouze teoretik, ale že vše zvládnu i v praxi. Mnoho lidí pohybujících se v kulturistice a fitness se prezentuje jako "trenéři mistrů", přitom si pod sebe naberou sportovce, kteří již sami něco dokázali a i bez pomoci by byli snad i dál, než s daným člověkem. Přitom tito trenéři sami se sebou a ve sportu nic nedokázali a pro své okolí jejich postava i "zákulisní" historky z mezinárodních závodů působí spíše úsměvně. Takto si myslím, že by to rozhodně nemělo být. Tím na nikoho nenarážím. Nabízím tedy své trenérské a poradenské zkušenosti i vám.

Mgr. Jan CAHA - poradce výživy a fitness trenér

Chcete‑li pomoci s přípravou na závody, chcete zhubnout, přibrat nebo jednoduše naučit nový styl tréninku nebo poradit ve výživě? Velmi rád vám budu nápomocen. Působím v brněnském FIT4ALL.

Kontakt: caha@fitnessinstitut.cz

Fanpage na FB: Jan Caha - poradce výživy

O současnosti

Nyní, po soutěžní sezóně je čas na odpočinek. V mém případě spočívá v tom, že udržuji svalový tonus 5 tréninky v posilovně týdně. Tím, že dělám fitness trenéra, mám k posilovně poměrně snadný přístup. Na tréninku však nikdy netrávím více, jak 45 min. Stále udržuji maximální intenzitu, cvičím tedy v supersériích s pauzami okolo 30 sekund. Stejně tak dělám i aerobní trénink, a to minimálně 3x v týdnu. Dle mého nelze skončit soutěží a potom nechat své tělo ochabovat. Skončili byste s bolestí zad a nepříjemnými trávícími problémy a kdo ví, s čím ještě. To není přesně to, co byste chtěli. Poradím vám tedy, zkuste si najít systém tréninku AB s tím, že procvičíte tělo 2x do týdne. K tomu přidejte 3x týdně kardio po 45 minutách a máte recept na kvalitní postavu i novou svalovou hmotu.

Jan Caha - photoshoot před MMČR 2013

Jan Caha

Jan CahaJan Caha

Jan Caha

PODĚKOVÁNÍ

Ke každému sportovci, patří daleko větší team lidí, kteří za ním stojí, kteří ho podporují, a kterým on sám vděčí za výsledky na soutěžích. Stejně jsem na tom i já. Proto bych zde rád napsal toto krátké PODĚKOVÁNÍ. Rád bych poděkoval za velikou podporu své přítelkyni Markétce, celé mé rodině, rodině mé přítelkyně, Petru Jurigovi a přítelkyni Romče, Marku Mičánkovi, Kamilu Kůsovi, stejně tak celému kolektivu FIT4ALL, společnosti AMINOSTAR, všem lidem co se motají okolo ČSNS o.s., Tomáši Procházkovi, všem fanouškům a lidem, kteří mi vyjádřili v přípravě podporu nebo gratulovali k úspěchu. Nemalý dík patří kolektivu Aktin.cz a jiných médií podílejících se na propagaci výsledků, naturální kulturistiky a mé osoby. Samozřejmě děkuji všem svým sponzorům, jmenovitě zejména společnosti AMINOSTAR. Ti všichni a ještě spousta dalších stáli za mým úspěchem na MMČR, MMSR i za Lednickou olympií. Ještě jednou velké DĚKUJI.

Tímto můj blog končí a s ním i setkávání na stránkách Aktin.cz u mé přípravy. Byly to krásné tři měsíce se skvělými lidmi a vymýšlením toho, co nového vám - našim čtenářům přinést. Doufám, že jste se zcela nenudili, nakoukli jste do tajů přípravy na naturální soutěže. Doufám také, že jsem dokázala alespoň trochu zpropagovat naturální kulturistiku, protože atmosféra kolem ní je opravdu nezaměnitelná a opojná. Pokud tedy budete mít někdy cestu okolo, ať už FIT4ALL nebo nějaké akce naturálních kulturistů, zastavte se. Rád se s Vámi setkám nebo uvidím. U dalších podobných blogů se těším na shledanou.

Poděkování Marku Mičánkovi ...

8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Co je v těle, to se počítá. Přesně toto poupravené rčení by se dalo použít pro posilování pánevního dna pomocí Kegelových cviků. Nejenom, že tím podpoříte normální funkci močového měchýře a střev, navíc zpevníte core či zlepšíte své sexuální zdraví! Tento článek vám představí další benefity i jednoduchý návod k jejich realizaci.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
6 jednoduchých tipů, jak na nafouknuté břicho
6 jednoduchých tipů, jak na nafouknuté břicho
Věděli jste, že proti nadýmání můžete bojovat i jinak, než vyřazením luštěnin? Přečtěte si všech 6 tipů a zjistěte, který je ten správný pro vás. Připojili jsme i několik tipů na jednoduché snacky, kterými potěšíte vaše trávení.
Dopamin: jakou funkci má v těle a proč je tak důležitý?
Dopamin: jakou funkci má v těle a proč je tak důležitý?
Už jste někdy slyšeli o dopaminu? Tento neurotransmiter má ohromný vliv na naši psychiku a stojí také za dlouhodobou motivací. Jaké další funkce v lidském těle má?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?