Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

DYNAMIC YOGA

19. 8. 2013
Komentáře
DYNAMIC YOGA

Pryč se spojením jógy a pomalými pohyby! Dynamic Yoga je nekonvenční zajímavé cvičení, které vás dostane rychle do formy. Naučte se ovládat své tělo a získejte vypracovanější postavu!

DYNAMIC YOGA

Trenérka jógy Leah Kim vytvořila novou formu jógy, která se opírá o pět základních pilířů sportu – kardio, sílu, rovnováhu, pružnost a stabilitu. Pomáhá rozvíjet všechny tyto ohledy fyzické kondice a současně zvyšovat uvědomování si pohybů vlastního těla. Dynamic Yoga posiluje stabilizační svaly trupu a vylepšuje pružnost, zlepšuje také držení tělavyrovnává svalové dysbalance.  Nečekejte, že se jedná o relaxační cvičení, i z Dynamic Yogy budete odcházet příjemně unavení.

Dynamic Yogu může vyzkoušet každý muž i žena. Nejsou tu omezení věku ani fyzické kondice a zdatnosti. Je běžné, že ze začátku přijdete na pár problémů – ať už s rovnováhou, pružností, výdrží nebo celkovou kondičkou. Lektor je tu ale od toho, aby na chyby (například prohnutá nebo vyboulená záda) upozorňoval a pomohl vám postupně se zlepšovat. Nebuďte tedy z počátečních neúspěchů zklamaní, a dejte Dynamic Yóze šanci.

Dynamic Yogu můžete vyzkoušet i doma za pomocí knižních nebo internetových průvodců. Pokud jste ale úplní začátečníci, kteří nikdy nevyzkoušeli ani hodinu klasické jógy, bude lepší, abyste z počátku trénovali s lektorem. Ten dohlédne na případné chyby, jak ve cvičení, tak v dýchání, které byste si doma nemuseli uvědomit. I když jak se v józe říká, cvičení je bezpečné, nasloucháte‑li pozorně svému tělu.

Jak lekce Dynamic Yogy vypadá? Trvá asi 60 minut a jako většina lekcí se dělí do třech okruhů – zahřátí, hlavní část a protažení. Rozcvička je dynamická, vaše tepová frekvence se začne zvyšovat, cvičí se kardio a propínají se všechny svaly těla, ty se pořádně zahřejí a připraví na nadcházející část. V té se cvičí jednotlivé cvikové sestavy, které vycházejí z tradičních pozic jógy (pozdrav slunci, bojovník, tanečník, židle apod.). Při těchto sestavách trénujete přechod z dynamických cviků do statických jógových pozic. V každé pozici se trénuje také výdrž, držíte v nich alespoň po dobu pěti nádechů a výdechů. Zapojují se tu stabilizační svaly trupu a také hluboko uložené svaly, postupně se zapojují všechny svalové skupiny, takže se vaše tělo stává všestranně propracovanější. V hlavní části se učíte i rovnováze a osvojujete si jednotlivé jógové pozice. Zvláště z počátku je těžké naučit se správné rovnováze, lektoři tu doporučují najít si jeden bod a soustředit se na svůj dech. Jako další se tu rozvíjí pružnost (budete zapojovat kolenní šlachy, spodní část zad, kyčle, páteř), a poté přejdete i k „běžnému“ posilování břišních svalů, boků nebo zad. Třetí částí lekce je relaxace. Při ní se fyzicky i duševně uvolníte a načerpáte nové síly. Každý lektor určuje dobu pro relaxaci jinak dlouhou, někde to mohou být tedy jen 2, jinde i 10 minut. Při relaxaci si buď sednete do tureckého sedu, nebo lehnete na záda a budete relaxovat při uklidňující hudbě nebo za úplného ticha.

V současnosti si v Čechách získala Dynamic Yoga dvě tváře – jednak je tu Dynamic jóga, která vychází z Hatha Yogy a Asthanga Yogy. Oproti klasické józe tu zapojuje po celou dobu cvičení kardiovaskulární systém a klade důraz na plynulé přecházení z jednoho pohybu do druhého. Někteří ji nazývají dynamickou nikoli kvůli dynamice vnější, ale vnitřní – tento druh jógy má tedy zvyšovat pociťování vlastního těla. Druhým odvětvím je Nike Dynamic Yoga, která je modernější a méně konveční. Obě odrůdy Dynamic Yogy, se ale v praxi spojují (spolu s dalšími odrůdami Yogy), takže se dá říci, že v současnosti nelze přesně připravit cvičence na to, co ho na lekci Dynamic Yogy čeká, a jaké primární cíle se během lekce kladou – v nejlepším případě by se tu ale měli skloubit obě hlavní mety – nalezení duševního míru a posílení těla.

Dynamic yoga - videa

zdroj: youtube.com
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Nízkokalorické potraviny, které nejdéle zasytí a spolehlivě pomůžou s hubnutím
Nízkokalorické potraviny, které nejdéle zasytí a spolehlivě pomůžou s hubnutím
Chcete zhubnout, ale bojíte se prázdného žaludku a častého hladu? Vybírejte si potraviny, které neobsahují mnoho kalorií, ale zasytí na delší dobu. Víte, jaké jsou ty nejlepší?
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Co je v těle, to se počítá. Přesně toto poupravené rčení by se dalo použít pro posilování pánevního dna pomocí Kegelových cviků. Nejenom, že tím podpoříte normální funkci močového měchýře a střev, navíc zpevníte core či zlepšíte své sexuální zdraví! Tento článek vám představí další benefity i jednoduchý návod k jejich realizaci.