Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Noční regenerace pro vaše svaly

23. 8. 2013
Komentáře
Noční regenerace pro vaše svaly

Regenerace je ve sportu velmi důležitá. O to více v kulturistice,kde na ní závisí růst svalové hmoty, její oprava a tudíž i schopnost, kdy můžete znovu trénovat. Jak nejlépe zregenerovat v kulturistice? Podívejte se na hlavní body vašeho potréninkového a nočního snažení.

Noční regenerace pro svaly

Lidský mozek je úžasný mechanismus. Umožňuje nám myslet, cítit a analyzovat. Náš mozek má pod kontrolou všechny tělesné funkce a dokonce vlastní vnitřní hodiny. Péče o mozek je tedy velmi důležitá. Stejně tak důležitá je regenerační starost o naše tělo. To nedokáže jednoduše pracovat na plné obrátky 24 hodin denně. Nechtěli byste přeci ani po nejlepší motoru, aby pracoval celý život bez ustání a na ty nejvyšší otáčky.  Nejlepší způsob, jak zregenerovat váš mozek i tělo je období spánku.

Lidské tělo může regenerovat své vlastní buňky. Ve skutečnosti dostaneme nový soubor buněk (je to postupný proces, samozřejmě) každých 7 let. Je však velmi obtížné regenerovat buňky i svaly, pokud nedbáte na pravidelný spánek, zneužíváte cigarety, jste ve stresu a požadujete po svém tělu ty nejvyšší výkony. Po chvíli takového života zjistíte, že si to vyžádá vypnutí některé tělesné funkce. 

Pokud mluvím o pravidelném spánku, nemyslím tím každodenní pravidelnost. Ale pravidelnost v dodržování odchodu na lůžko a pravidelnost v délce spánku. Pokud chcete období spánku opravdu kvalitně využít, měli byste odcházet do říše snů, ještě před půlnocí. Lidské tělo totiž potřebuje opravdu dlouhou dobu, aby zregeneroval celé spektrum tělesných funkcí potřebných do dalšího dne.

Kolem půlnoci začíná proces fyzické regenerace, který je řízen mozkem. Pokud tedy jdete spát po půlnoci, mozek již není schopen realizovat svou regeneraci, ale všechno úsilí věnuje regeneraci fyzické síly. Měli byste tedy odcházet na lůžko zhruba v 10 hodin večer, tato doba plně postačí pro regeneraci mozkové činnosti i fyzickou regeneraci. Možná se ptáte, jak mozek pozná kdy je půlnoc. To je biorytmus a vaše biologické hodiny. Právě ty hodiny, které se v mládí starají o to, kdy se naučíte chodit, kdy mluvit apod. Biorytmů si skvěle všimnete v době, kdy se mění letní čas na zimní a naopak. Vždy totiž pocítíte změnu, kterou tento hodinový posun vyvolal.

Spánek

Regenerace v kulturistice

Kulturisté a vyznavači fitness se často zajímají o to, jak co nejlépe zregenerovat do dalšího den příp.: dalšího tréninku. Věnují se hlavně období po tréninku, snad i ráno před tréninkem. Období spánku však zůstává často opomíjeno. Většina sil se však obnovuje právě v něm. Spánek můžeme rozdělit na 3 fáze: usínání, hluboký spánek a REM spánek. Tyto fáze se střídají každých 90 min., Pokud tedy chcete optimalizovat svoje tréninkové výsledky, měli byste fázi spánku, ale i suplementaci před ní přikládat větší váhu.

Pravidla pro regenerační svalový spánek zní:

  • Choďte spát každý den ve stejnou dobu
  • Mějte v ložnici nižší teplotu
  • Pokud je to nutné nastavte si budík na konec cyklu spánku (dělitelné 90 min.). Ve vašem případě to bude 9 hod.
  • Suplementujte kasein, glutamin a ZMA před spaním
  • Pokud máte v noci hlad, dejte si proteinový koktejl ze syrovátky
  • Vstávejte o víkendu bez cizího vlivu a klidně si přispěte

Výše jsem se zmínil o doplňcích stravy, které jsou vhodné na noc. Všechny tato doplňky podporují noční regeneraci, podporují anabolické pochody v našem organismu a zabraňují nočnímu katabolismu. To je přesně to, co vaše svaly a organismus přes den potřebuje.

Hlavním nočním suplementem je noční protein. Noční protein s přídavkem kaseinu zabraňuje vzniku nočního katabolismu, při kterém jsou svaly rozkládány za vzniku energie potřebné pro chod organismu. Podporuje také anabolické chody a nárůst svalstva. Oba trávení tohoto proteinu je až 7 hodin, plně tak postačí pro krytí potřeb našeho organismu po celou noc. Nyní již nezbývá než si připravit svoje noční suplementy, budík a vyhřátou postel a zalehnout. Zkuste popřemýšlet nad předchozími řádky a užijte si nádhernou noc.

Mgr. Jan Caha

Mgr. Jan Caha

Vzdělání:
Fakulta sportovních studií MU, Brno
 
Ostatní vzdělání a praxe

fitness trenér - licence B
poradce pro výživu (titul Bc.)
rekondiční a regenerační masér
8 let praxe v oblasti fitness, kulturistiky a doplňků stravy

aktivní naturální kulturista (vítěz Natural Universe, Mistr ČR juniorů)

 
šéfredaktor magazínu Aktin.cz
externí redaktor MUSCLE&FITNESS
reprezentační poradce, vedoucí trenérsko‑metodické komise a komise mládeže ČSNS o.s.
přednášková činnost - Nutris, Vitaland, ČSNS o.s.
 
Zájmy a sporty
kulturistika, sport obecně, zdravý životní styl, výživa a suplementace
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
Přemýšleli jste někdy, proč máte neustále chutě na sladké? Máme pro vás odpovědi. Na vině je i nedostatek spánku a špatně složená strava, co dál?